autor:

husni

» » , Mancaruri cu carne, Retete de Craciun

Sarmale in foi de varza dulce

Autor: husni (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 27 iunie 2010
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Verzelor li se taie cotorul,de jur-imprejur,apoi se pun,una cite una,intr-o cratita,cu apa fierbinte;(eu pun in apa,niste zeama de lamiie,sau sare de lamiie,pt.a diminua mirosul de varza).


Se intoarce(varza),in apa,pe toate partile,cca 2 minute;pe vreme ce frunzele se desprind,le scoatem din apa.Apoi,taiem nervura,de pe dosul frunzei.Din cele 2 verze,luam frunzele,de marime mijlocie,pt.sarmale(cca 35 de Frunze),iar restul de frunze,le taiem fideluta,si le punem sub sarmale,in cratita.


Pentru umplutura,carnea cu o ceapa (din cele 2) prajita putin si rece,se dau prin masina de tocat.La aceasta compozitie se adauga sare,piper,ienibahar,marar,cimbru pudra(cca1/4 lingurita);se amesteca bine,apoi se pune orezul(spalat)si apa;se amesteca,usor,sa nu spargem boabele de orez;trebuie sa fie o umplutura moale.


Apa se pune,ca orezul sa aiba apa,pt a fierbe si umplutura sa nu fie tare.In caz,ca nu punem apa,umplutura va fi tare,orezul,absorbind apa din carne.Daca carnea e grasa,se pune apa mai putina.


Carnea mea nu a fost grasa,am avut nevoie de apa mai multa.


Pt.a face sarmalele,procedam asa:se intinde o frunza;in mijloc punem o lingura de umplutura,se inchide frunza,peste carne,apoi se ruleaza.


Se fac asa toate sarmalele.


Inainte de a pune sarmalele pe foc,pe o bucata de material,de cca 15/15(f.curat,de preferinta alb),se pun(dupa gust),boabe de piper, de ienibahar,marar,cimbru;se inchide si se leaga cu ata.


Se face o”bocceluta”.


Intr-o cratita,se pune toata varza taiata fideluta,apoi se aranjeaza sarmalele si bocceluta” cu condiment.


Punem condimentele in bocceluta”,ca sa ramina sarmalele curate.


Apoi,sucul de rosii,indoit cu apa( se pune cam jumi-juma),se pune peste sarmale,sa le cuprinda;se sareaza dupa gust;se pun,apoi,frunzele de dafin.Punem cratita pe foc,sa clocoteasca,dupa aceea acoperim cratita cu folie si o dam la cuptor,la foc f.mic,cca 2 ore.


Dupa aceea se scoate din cuptor si se lasa sa se odihneasca,cca 20 minute;in timpul asta,a 2-a ceapa,taiata marunt,o prajim,in cca 3 linguri de ulei de masline;dupa ce e prajita se pune 1 lingurita de boia;se amesteca bine,apoi se pune zeama de la o lamiie;se amesteca si se ia de foc.


Sarmalele se rastoarna pe un platou,apoi ,punem deasupra,ceapa prajita(vezi poza).


Se servesc fierbinti ,stropite(din belsug) cu smintina,cu mamaliga.

  • 12 comentarii
  • Fara foto

  • Mathe_Karoly

    Mathe_Karoly (Chef de cuisine) , 12 ianuarie 2014

    felicitari,.

  • Fara foto

    Ildiko Mathe , 12 ianuarie 2014

    imi place

  • Fara foto

    Ana Pal , 01 august 2013

    Oren, this is for you.

    • Manolovici Eugen

      Manolovici Eugen (Chef de cuisine) , 29 iunie 2010

      Excelenta ideea cu a 2-a ceapa !!!!!!!, am preluat-o !.

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 28 iunie 2010

      O bunatate !

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 28 iunie 2010

      Superba prezentarea si descrierea, gustul cu siguranta este minunat.*****

    • ALINA BANICA

      ALINA BANICA (Chef de cuisine) , 28 iunie 2010

      Foarte gustoase sarmalutele cu varza proaspeta!

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 28 iunie 2010

      Cami,arata minunat sarmalutele tale,iar ideea cu bocceluta mi- a placut tare mult.*****

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 27 iunie 2010

      Super yummy!!!de stãteai pe aproape, i-ti bãteam la usã :)*****

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 27 iunie 2010

      Arata super bine sarmalutele tale...O sa incerc in mod sigur reteta ta...

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 27 iunie 2010

      Foarte aromate si arata super!

    • Camelia Grosu

      Camelia Grosu (Chef de cuisine) , 27 iunie 2010

      Ce frumos le-ai aranjat. Si ce pofta mi-ai facut. Mie imi plac sarmalele cu varza dulce, dar sa le faca altcineva. Nu am rabdare sa oparesc varza. Am un fix.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

4h

13 voturi

Ingrediente

  • -2,5 kg varza dulce(2 capatini)
  • -500 g carne de vita
  • -2 cepe
  • -marar
  • -piper
  • -ienibahar
  • -cimbru
  • -sare
  • -60-70 g de orez + cca 150-200 ml apa
  • -suc de la 4 rosii(cca 350 ml suc)+cam 300-350 ml apa
  • -cca 5 foi de dafin
  • -cca 3 linguri de ulei de masline
  • -zeama de la 1 lamiie
  • -1 lingurita de boia

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de husni

Prajitura "chinezeasca"

Aceste componente sint pt o tava de cca 20/30 cm. Pt.blat,zaharul se freaca bine cu untul;se adauga

30 voturi    14 comentarii
3h
Prajituri

Prajitura cu mere

Pt.umplutura,merele,curatate,se taie feliute subtiri si se amesteca cu zaharul,untul,scortisoara,grisul.Se

1 vot    2 comentarii
2h
Prajituri

Lichior de cafea

Intr-o sticla(borcan),se pune cafeaua,batonul de vanilie si alcoolul.Se mesteca,prin rasturnare.Se

4 voturi    4 comentarii
30 min
Cocteiluri si lichioruri

Mathe_Karoly (Chef de cuisine)

felicitari,.

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Mancaruri cu carne
Pui la cuptor a la Teo Trandafir

Pui la cuptor a la Teo Trandafir

Pulpele de pui se dezoseaza si se taie bucati. Ouale se bat bine cu condimentele si smantana. Bucatile de pui se adauga in oua

49 voturi    2 comentarii
1h
Mancaruri cu carne
Sarmale

Sarmale

Punem varza la desarat in apa rece pentru 30 min. Ceapa se curata, se spala, se toaca marunt si se caleste in ulei. Se adauga orezul,

2 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne