autor:

autor

» » Mancaruri cu carne

Sarmale moldovenesti (reteta Pastorel)

    Reteta postata pe: 15 aprilie 2005
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Preparatia incepe prin oparirea foilor de varza proaspata cu bors. Sarmalele se fac numai cu virful foilor.


Tocatura se face din carne de bou (cind vom alunga oare vaca din bucatarie?) de la coada si carne de porc grasa.


Se taie carnea in bucati mici si se trece o data prin masina.


Se trece apoi a doua oara prin masina si se adauga: un miez de piine muiat in lapte, sare, piper, putina ceapa taiata foarte marunt si prajita in unt, putina verdeata tocata marunt (patrunjel si marar) si doua oua bine batute.


Cu aceasta compozitie se invelesc (termin consacrat) sarmalele, care nu trebuie sa intreaca in dimensiune o nuca de marime mijlocie. Mestesugul executantului consta in potrivirea umpluturii. Ea nu trebuie sa fie nici prea strinsa in foaia de varza (plumb), nici prea in voie (se desfac sarmalele).


Se pune pe fundul unui vas un strat de varza taiata fin si deasupra se aseaza sarmalele, presarind intre ele boabe de piper negru. Deasupra sarmalelor, alt strat de varza taiata fin. Pe straturile de varza se pot pune felii de rosii si chiar ardei verde.


Aici intervine iar o chestie de gust: unii fierb sarmalele in bors, altii in vin. Recomand alta procedara: sa se fiarba innabusit in zeama de carne, pina ce scade lichidul la mai putin de jumatate.


Se scot de la foc si se duc la beci (nu in pivnita cu vinuri) sau alt loc racoros.


Asta pentru prima zi.


A doua zi.


Se toarna peste sarmale o sticla de Cotnar vechi in care s-a diluat o buna cantitate de bulion italienesc (pasta de rosii) si se pune vasul in cuptor, sa fiarba mocnit si sa se rumeneasca putin. Cu zece minute inainte de a se servi se adauga doua linguri de unt proaspat.


La sarmalele preparate in acest fel, vinul rosu e de rigoare.


din Al. O. Teodoreanu - DE RE CULINARIA

  • 14 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Franco Delillo , 31 august 2013

    e tare aceasta reteta,se vede ca ori au gresit zona,ori noi nu mai stim din ce zona santem.p.s. indiferent de reteta sarmalele fara sa contina orez nu se keama SARMALE-cu parere de rau dar se vede ca geseala e numele retetei.eu le-as numi RULOURI DE CARNE IN FOI DE VARZA.

  • Fara foto

    Maria Vartolomei , 31 august 2013

    see you asa reteta si mod de preparare , nu cred ca se mai chiama sarmale moldovenesti(nu vreau sa jignesc pe nimeni , dar eu nu am vazut la bunica mea nici la mama mea asa reteta-ori nu era moldovenceele ori nu sunteti dumneavoastra moldoveni).

  • Fara foto

    Diana_Sima (Bucatar) , 24 februarie 2013

    si dupa tot vimul pus in sarmale nu te imbeti?

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 27 decembrie 2010

      Si eu sunt moldoveanca , dar nu am auzit pana acum sarmalute fara orez.

    • Fara foto

      Adina P , 11 decembrie 2009

      Fetelelor este o reteta veche de-a lui Pastorel Teodoreanu. Ati auzit de el ? Sarmalele se fac in feluri diferite , de la o zona la alta. Mie nu-mi plac cu afumatura.

    • Fara foto

      Daniela , 04 august 2009

      In viata mea nu am auzit de sarmale facute fara orez si care in schimb contin oua???

    • Fara foto

      Oana , 05 iunie 2009

      Cred ca sunt singura care mai pune ceapa calita in ulei cu bulion in compozitie ca nu am mai vazut in retetele de pe site-uri . Asta nu e o reteta de sarmale moldovenesti intrucat sarmalele noastre sunt renumite pentru marimea lor. Oricum fiecare isi adapteaza reteta, mai nimeni nu le mai face mari acum. unde e orezuuuuuuuuuuuullll? cat de putin acolo dar tre sa fie. Sa inteleg ca iti place numai carnea.... Oricum e prea mare bataie de cap si treaba cu vinu, mie imi ies foarte gustoase fierte intr-un suc de vin amestecat cu suc de rosii si putina apa cu delicat, si cateva mirodenii tocate marunt... Adooor sarmalele

    • Fara foto

      moldoveanu , 13 martie 2009

      In primul rand sarmalele moldovenesti sunt renumite prin marime... f. mari. Astea sunt cat o nuca si nu au nici orez... nu ai pus nici ulei sau untura si in umplutura se pune bulion.... asa ca esti... varza!

    • Fara foto

      loredana , 08 februarie 2009

      Reteta voastra este gresita, sarmale fara orez nu exista. Eu sunt din Bacau si nu se fac in modul asta!

    • Fara foto

      ciprian , 23 decembrie 2008

      Alea infundate's astea, si la catolici le ziceau galuste si nu se dau prin masina. Chiar, orezul unde-i?

    • Fara foto

      bobo , 23 decembrie 2008

      Daca asta e reteta de sarmale moldovenesti, eu sunt mos craciun.....

    • Fara foto

      Ena , 04 septembrie 2008

      Sunt moldoveanca si intotdeauna sarmalele facute de mama erau cu orez...cred ca e o reteta mai degraba specifica Pastorel decat o reteta moldoveneasca...La noi sarmalele se fac in foi de vitza sau varza murata...in lipsa se foloseste varza proaspata oparita. Bunica le fierbea in oale de lut la cuptorul de-afara, noi moldovenii le spunem sarmale infundate... Dar probabil, deja, asta ar fi alta reteta...

    • Fara foto

      Ialomiteanu , 25 iunie 2008

      Bun rau, vorba Olteanului. Pastorel a fost neantrecut in haleala si bautura, printre altele. In memoria lui, tot RESPECTUL.

    • Fara foto

      Beatrice , 29 mai 2008

      Perfect moldovene! Asa reteta nu am vazut de cind eram copil acasa in RO. bafta si la treaba!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h 30 min

326 voturi

Ingrediente

Raporteaza reteta

Printeaza reteta

Chiftele marinate cu tarhon

Calim ceapa si usturoiul, adaugam rosiile cuburi, foile de dafin, vinul si indulcitorul. Lasam

1 vot    1 comentariu
1h
Mancaruri cu carne

Fasole si linte cu caise si carnaciori afumati

Taiem carnaciorii in bucati mici. Intr-o cratita punem ulei de porumb la incins si calim carnaciorii.

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne

Pui in sos Mole

Pieptul de pui se pune la fiert intr-un vas in care s-au adaugat cateva legume pentru gust.   Separat,

0 voturi    0 comentarii
30 min
Mancaruri cu carne

Franco Delillo

e tare aceasta reteta,se vede ca ori au gresit zona,ori noi nu mai stim din ce zona santem.p.s. indiferent de reteta sarmalele fara sa contina orez nu se keama SARMALE-cu parere de rau dar se vede ca geseala e numele retetei.eu le-as numi RULOURI DE CARNE IN FOI DE VARZA.

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Mancaruri cu carne
Pui tirolez

Pui tirolez

Pieptul de pui l-am taiat felii. Le-am spalat bine si le-am lasat sa se scurga. Am condimentat cu sare de mare, piper proaspat rasnit,

1 vot    0 comentarii
45 min
Mancaruri cu carne
Ciocanele de pui umplute si infofolite

Ciocanele de pui umplute si infofolite

Ciocanelele spalate si bine sterse cu un servet de hartie se umplu cu cate o lingurita de creme de branza ,pe care o punem intre carnea

0 voturi    2 comentarii
1h 45 min
Fripturi