Sarmalute de Post

Daca nu stiai, afli acum! In Romania exista o varietate uimitoare de specii si subspecii de sarmalute, care mai de care mai gustoase si aratoase. Moldovencele invart sarmale rotofeie de marimea unei arahide in frunze late de leustean, iar ardelencele invelesc adevarate mingi de carne in doua foi de varza odata.

Sarmalute de Post

Pana la urma, e doar o problema de gust ce alegi intre sarmaluta microscopica de Moldova sau cea babana de Transilvania. Oricum ar fi preparate, sarmalele de post miros de iti vine sa mori de pofta!

Savuroase si hranitoare, sarmalutele pot deveni o solutie delicioasa pentru perioada postului. Fiind satioase, dar si usoare, ele nu iti vor cauza probleme digestive daca mananci cateva in plus. Si daca stomacul iti permite, reteta sarmalutelor de post poate fi imbogatita adaugand in compoziþie ingrediente exotice ca: stafide, nuca, ciuperci si alte legume.

Si daca nu te pricepi foarte bine la gatit, Gustos s-a gandit ca ar fi bine sa afli din timp secretul pregatirii acestor bucate delicioase.

Cativa pasi utili in prepararea sarmalutelor ,,fermecate”:

1. Cele mai pricepute gospodine spun ca, inainte sa te apuci de treaba, trebuie sa-ti faci ordine in bucatarie. Incearca sa tii toate ingredientele la vedere, ca sa stii exact cat si mai ales ce amesteci in timpul prepararii. Asta e bine de stiut ca nu care cumva sa incurci boiaua cu scortisoara!

2. Apoi, cu migala, pui foile de varza in apa rece, in care ai taiat feliute de cartofi cruzi. Ai sa observi ca pana a doua zi, apa va absorbi toata sarea. Cand le scoti din apa, trebuie sa le mai lasi putin in strecuratoare. Apoi, ca sa le scurgi bine de apa, le presezi usor intre palme. Varza acra rozalie e un deliciu.

3. Ciupercile trebuie spalate tot in strecuratoare, sa nu ai surpriza sa gasesti nisip in ele! Este bine sa le tai marunt, pentru ca unele sunt destul de mari!

4. Ceapa o vei taia foarte marunt si o vei pune intr-un vas, iar peste ea vei adauga morcovul ras. Daca iti place sa mananci mai condimentat, poti pune si o lingurita rasa de vegeta. Ai grija insa, prea multa sare nu-ti face bine!

5. Daca folosesti soia ca inlocuitor pentru carne, e bine sa stii sa alegi specii sanatoase de soia. Citeste cu atentie pe ambalaj!

6. Apoi, langa sarmalutele scufundate in apa, o sa pui orezul. Cumperi orez cu bobul lung, pentru ca se fierbe mai bine si nici nu e lipicios! Atentie cand bagi sarmalutele la cuptor! Pune un capac pe cratita ca va fierbe mai repede si nu uita sa folosesti manusa de bucatarie ca sa verifici din cand in cand daca mai trebuie sau nu sa torni apa.

7. Dupa ce s-au fiert, trebuie sa le mai lasi descoperite, ca sa se rumeneasca vreo zece minute.

8. Ai grija sa nu iti frigi mainile incercand sa pescuiesti cateva sarmalute!

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise