Sayadieh bi samak- Orezul pescarului- specifica tarilor arabe

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Sayadieh bi samak- Orezul pescarului- specifica  tarilor arabe

Ingrediente

  • Avem nevoie de :
  • -1 kg fileu de peste
  • -2 cepe mari taiate pestisori
  • -100 ml ulei vegetal( de porumb, floarea soarelui)
  • -sucul de la 2 lamai
  • -3 linguri condiment mixt macinat pentru sayadieh: cuisoare,coriandru,cardamom,ghimbir,scortisoara,foi de dafin
  • -sare dupa gust
  • -piper proaspat macinat dupa gust
  • -1/4 lingurita şofran
  • -5 linguri de faina( pentru peste)
  • -2 si 1/2 pahare orez basmati
  • -5 pahare de apa
  • -1/2 cana seminte de pin( “snobar”)
  • -1/2 cana seminte de migdale decojite
  • -1 cub de Maggi cu aroma de peste( optional; daca nu aveti se poate folosi si Maggi cu aroma de pui)

Mod de preparare

Pestele se spala, se taie in bucati mai mari,se sareaza , se pipereaza dupa gust si se condimenteaza cu condiment pentru sayadieh.Se stropeste cu sucul de lamaie si se lasa sa stea cca 1 ora.

Se pune uleiul la incins intr-o tigaie anti aderenta si se prajesc usor semintele de pin , pana iau o culoare usor aurie.

Se scot pe o farfurie si se procedeaza la fel cu semintele de migdale.

Pestele se da prin faina si se prajeste bine pe ambele parti pana ia o culoare aurie.

Se scoate pe un platou.

In acelasi ulei se adauga ceapa taiata pestisori si se caleste la foc potrivit pana se caramelizeaza, avand mare grija sa nu se arda.

Orezul se opareste si se spala bine in mai multe ape.

Intr-o cratita antiaderenta se pune apa la fiert; se adauga 2 lingurite de condiment mixt pentru sayadieh, sare dupa gust, cubul de Maggi,şofranul si 2/3 din ceapa caramelizata; restul de 1/3 de ceapa se pastreaza pentru décor.

Cand apa clocoteste se adauga orezul basmati si cand acesta incepe sa fiarba, acoperim cratita si reducem focul la minimum; se lasa sa fiarba 20 de minute.

Nu se mai amesteca deloc orezul pe tot timpul fierberii( pentru a nu se zdrobii).

Se lasa sa stea orezul cca 10 minute apoi se scoate pe un platou.

Se pune pestele peste orez, apoi ceapa caramelizata; se presara cu semintele de pin si migdale prajite.

Se serveste cu salata mixta cu pasta de susan.

Exista conceptia in tarile arabe ca nu se pot servi mancarurile cu peste cu iaurt; eu servesc cu peste si “ bagdunesieh” ( salata de patrunjel cu iaurt) sau salata de castraveti cu iaurt.

Pofta buna!

Sayadieh bi samak( samak=peste in l.araba) este o mancare foarte populara in tarile arabe si cu foarte multe variante .

Pestele, in functie de zona se prajeste, se fierbe sau se coace la cuptor.

Pestele se poate taia in bucati mai mici dupa ce s-a prajit si se adauga la orez cand fierbe.

O alta varianta se face asemanator cu “ maglubeh”( rasturnata);se pune in cratita intai ceapa caramelizata, apoi pestele prajit si se acopera cu orezul; se adauga apa fierbinte cu condimentele si se fierbe la foc mic cca 20-25 de minute.Se lasa sa se odihneasca cca 10 minute apoi se rastoarna pe un platou si raman straturi alternative de orez, peste si ceapa; se presara cu seminte de pin si migdale.

Se poate folosii si orezul brun cu boaba lunga( de exemplu orezul Uncle Ben sau orezul American brun ).

Orezul se poate da si la cuptor cu pestele.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Se rupe conopida buchetele si se pune la fiert in apa cu sare timp de 5 minute.

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac
Ghiveci de legume

Ghiveci de legume

Ghiveci de legume
Negresa pufoasa de post

Negresa pufoasa de post

Reteta de negresa pufoasa de post. Negresa pufoasa de post reteta simpla si delicioasa. Reteta de negresa cu gem. Negresa de...

Negresa pufoasa de post
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise