autor:

autor

» » Aluaturi si Foietaje

Scovergi

   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 18 martie 2005
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Se amesteca iaurtul cu ouale, uleiul, zaharul tos, praful de sare, esenta de rom, coaja rasa de lamiie, bicarbonatul si faina si se lasa 20 minute sa se odihnesca la rece (sa se umfle faina si sa se vada daca este suficienta faina). Coca se intinde sub forma de foaie groasa de 1 cm.


Scovergile se fac de obicei ca niste mini-lipiute prajite in ulei si pudrate cu zahar. Pentru post, nu se folosesc oua sau lapte (iaurt, smintina), ci doar faina, apa, sare, drojdie, mirodenii si ulei.


Se pot face si gogosele sau minciuni din acest aluat.


Se scot pe servetel ca sa dispara surplusul de ulei si se pudreaza cit sint calde.


Cu gem, cu brinza dulce sau sarata, cu smintina simpla sau indulcita.

  • 4 comentarii
  • Fara foto

  • Dana Saila( Salwa Nabhani)

    Dana Saila( Salwa Nabhani) (Chef de cuisine) , 16 mai 2010

    Foarte clara reteta, fara prea multe explicatii ,imi place , am votat-o si o voi incerca! Felicitari!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 29 aprilie 2010

    Sunt o bunatate !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 29 aprilie 2010

    O bunatate !

    • Fara foto

      Petruta Tenescu (Chef de cuisine) , 31 martie 2009

      Mi-am adus aminte de copilarie cu reteta asta...bunica mea facea niste scovergi extraordinare, pe care le mancam cu dulceata sau branza.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h

45 voturi

Ingrediente

  • 150 gr. iaurt (smitina)
  • 2-4 oua
  • 1-2 linguri ulei
  • 150 gr. zahar tos
  • un praf de sare
  • 2- 3 linguri esenta de rom
  • coaja rasa de la o lamiie
  • 1/2 lingurita cu bicarbonat de sodiu
  • 400 - 500 gr. faina
  • gem sau brinza dulce sau sarata si smintina simpla sau indulcita
  • ulei pentru prajit
  • zahar pudra vanilat(pentru cele simple)

Raporteaza reteta

Printeaza reteta

Tochitura macelareasca cu cus-cus

Carnea o taiem cuburi cu latura de 3 cm, carnatii ii feliem, iar kaizerul il taiem fasii. Curatam

3 voturi    2 comentarii
1h 20 min
Aluaturi si Foietaje

Poale-n brau

Reteta de poale-n brau sau placintele moldovenesti umplute cu branza aminteste de copilarie, de momentele

2 voturi    3 comentarii
nespecificat
Aluaturi si Foietaje

Mucenici moldovenesti

Preparam maiaua din drojdie, o lingurita zahar si una de faina. Dupa 10 minute o amestecam cu restul

1 vot    0 comentarii
nespecificat
Aluaturi si Foietaje

Dana Saila( Salwa Nabhani) (Chef de cuisine)

Foarte clara reteta, fara prea multe explicatii ,imi place , am votat-o si o voi incerca! Felicitari!

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Aluaturi si Foietaje
Paine de secara

Paine de secara

In oala mixerului se cerne faina. Se adauga drojdia dizolvata in putina apa, uleiul si zaharul. Se incepe amestecul si se adauga treptat

1 vot    0 comentarii
2h 45 min
Aluaturi si Foietaje
Paine cu amestec de faina si malai

Paine cu amestec de faina si malai

Este o paine pe care o faceau femeile la tara economisind faina, malaiul fiind la indemana oricui pentru ca predomina cultura de porumb.

1 vot    0 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje