autor:

Lucian Ionescu

» » Sucuri si compoturi de fructe

Sirop din conuri de brad

Autor: Lucian Ionescu (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 07 iunie 2009
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Satenii din zona de munte a judetului Harghita considera siropul obtinut din conuri de brad net superior celui din muguri, de care unii nici n-au auzit. Fata de muguri, conurile isi pun amprenta printr-o aroma mult mai intensa, componenta rasina fiind mai evidenta, insa catusi de putin innecacioasa.


Siropul din conuri de brad se face din conuri de molid sau din conuri de pin deoarece brad veti gasi mult mai greu (vorba lui Toma Caragiu: "O, molid frumos !, O, molid frumos !").


Pentru a culege conuri de "brad", incercati asa cam prin luna mai sa va duceti in excursie prin zonele cu paduri de conifere, sa incercati sa surprindeti zgomotul specific al drujbelor si apoi sa va faceti de lucru prin preajma acestor taietori de lemne, apropiindu-va cu blandete pentru a nu-i speria ...


Conurile de molid au culoare roscat inchis sau verzui deschis, sunt consistente, tari si lipicioase, avand pana in 10 cm lungime.


Conurile se pun intr-un vas mai mare, se toarna apa rece pana sint acoperite bine si se lasa la macerat o zi.


Se fierb apoi circa o ora. Prin fierbere, conurile se decoloreaza, se inmoaie si rezulta o zeama rozie (din conurile roscate).


Se mai lasa o zi intreaga (sau o noapte) pentru-ca zeama sa extraga cat mai mult din esenta conurilor. Pentru a obtine cat mai mult suc, dupa separarea printr-o strecuratoare, conurile se preseaza puternic. Zeama astfel obtinuta se strecoara printr-o sita deasa si apoi prin tifon dublu (sau ceva asemanator).


Se adauga zahar aproximativ in cantitate egala cu zeama (1 l zeama - 1 Kg zahar) si se fierbe pana cand siropul se leaga bine. Spre sfarsitul fierberii, se poate adauga o lingurita de zeama de lamaie la 1 Kg de zahar folosit. Siropul fierbinte se mai strecoara o data prin tifon dublu, dupa care se toarna in sticle sterilizate, incalzite si se inchid etans.

  • 12 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Lya Ruha , 01 mai 2014

    Multumesc pt sfaturi !

  • Fara foto

    Susana Valean , 25 ianuarie 2014

    tratament bun

  • Fara foto

    Valentin Vlad , 23 noiembrie 2013

    se poate costipa din el

    • Fara foto

      Ionut Marin , 24 iunie 2013

      multumesc petru sfaturi intradevar este foarte bun.

    • Fara foto

      Carmen Iordanescu , 16 iunie 2013

      este foarte bun si ca tratament pentru diferite boli respiratorii, si, de plamani....

    • Fara foto

      Livia Carstea , 15 iunie 2013

      De la tine am primit un sfat util. Multumesc! DACA MAI STII SI ALTE RETETE MINUNATE, TE ROG NU LE TINE SECRETE.

    • Fara foto

      Bogdana Mihaela Bersan , 21 mai 2013

      Imi place tare mult.Mai ales paragraful al treilea. Hi hi hi!

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 17 iunie 2010

      O bunatate !

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 28 mai 2010

      E foarte bun.

    • Fara foto

      GABRIELA , 27 mai 2010

      SI EU AM FACUT SI A IESIT FOARTE BUN

    • Fara foto

      Madalina , 30 aprilie 2010

      interesante comentarii despre culesul conurilor! :)))

    • iuliana tarnoveanu

      iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 12 martie 2010

      Foarte interesant,felicitari!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h

71 voturi

Ingrediente

  • Conuri de brad (molid
  • pin)
  • zahar
  • lamai

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Lucian Ionescu

Chiftele (pârjoale) sau budincă din urzici

Se curăţă, se spală şi se fierb uşor urzicile în puţină apă. Se strecoară de zeamă, sau,

16 voturi    4 comentarii
1h
Budinci

Prajituri (gogosi) din flori de salcam

Se face din oua, lapte, praf de copt si faina o compozitie ca la clatite, insa mai consistenta (cam

23 voturi    7 comentarii
45 min
Dulciuri diverse

Vitel sote cu garnitura de gnochi si ciuperci

Carnea de vita taiata bucati se pregateste sote la cuptor, in vas Jena (putina apa, putin ulei de

3 voturi    1 comentariu
1h
Mancaruri cu carne

Lya Ruha

Multumesc pt sfaturi !

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Sucuri si compoturi de fructe
Limonada cu visine

Limonada cu visine

Spalam visinele, indepartam coditele si scoatem samburii. Intr-un vas mai mare punem apa plata cu zaharul si amestecam, pana ce, acesta

0 voturi    0 comentarii
15 min
Sucuri si compoturi de fructe
Nectar de corcoduse

Nectar de corcoduse

Corcodusele curatate de codite si frunze, le spalam bine cu apa rece si le punem intr-o oala mare (eu amo oala de 20L pe care am folosit-o)

4 voturi    3 comentarii
1h 20 min
Conserve si muraturi