autor:

Lucian Ionescu

» » Sucuri si compoturi de fructe

Sirop din conuri de brad

Autor: Lucian Ionescu (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 07 iunie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Ti-a placut? Da-o mai departe!
Autor: Lucian Ionescu (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 07 iunie 2009

Ingrediente
Conuri de brad (molid, pin), zahar, lamai

Dificultate: Medie Timp: 2h

79 voturi

Mod de preparare

Satenii din zona de munte a judetului Harghita considera siropul obtinut din conuri de brad net superior celui din muguri, de care unii nici n-au auzit. Fata de muguri, conurile isi pun amprenta printr-o aroma mult mai intensa, componenta rasina fiind mai evidenta, insa catusi de putin innecacioasa.


Siropul din conuri de brad se face din conuri de molid sau din conuri de pin deoarece brad veti gasi mult mai greu (vorba lui Toma Caragiu: "O, molid frumos !, O, molid frumos !").


Pentru a culege conuri de "brad", incercati asa cam prin luna mai sa va duceti in excursie prin zonele cu paduri de conifere, sa incercati sa surprindeti zgomotul specific al drujbelor si apoi sa va faceti de lucru prin preajma acestor taietori de lemne, apropiindu-va cu blandete pentru a nu-i speria ...


Conurile de molid au culoare roscat inchis sau verzui deschis, sunt consistente, tari si lipicioase, avand pana in 10 cm lungime.


Conurile se pun intr-un vas mai mare, se toarna apa rece pana sint acoperite bine si se lasa la macerat o zi.


Se fierb apoi circa o ora. Prin fierbere, conurile se decoloreaza, se inmoaie si rezulta o zeama rozie (din conurile roscate).


Se mai lasa o zi intreaga (sau o noapte) pentru-ca zeama sa extraga cat mai mult din esenta conurilor. Pentru a obtine cat mai mult suc, dupa separarea printr-o strecuratoare, conurile se preseaza puternic. Zeama astfel obtinuta se strecoara printr-o sita deasa si apoi prin tifon dublu (sau ceva asemanator).


Se adauga zahar aproximativ in cantitate egala cu zeama (1 l zeama - 1 Kg zahar) si se fierbe pana cand siropul se leaga bine. Spre sfarsitul fierberii, se poate adauga o lingurita de zeama de lamaie la 1 Kg de zahar folosit. Siropul fierbinte se mai strecoara o data prin tifon dublu, dupa care se toarna in sticle sterilizate, incalzite si se inchid etans.
Retete
Alte retete din Sucuri si compoturi de fructe

“Amardeen”-Bautura racoritoare de caise uscate

Folia de “amardeen” se taie cu o foarfeca( sau se rupe cu mana) in bucati mai mici. Se pun bucatile

11 voturi    6 comentarii
10 min
Sucuri si compoturi de fructe

Suc de morcovi

Se spala, se taie capetele apoi se tau in bucati mai mici. Se pun in storcatorul de fructe si gata

3 voturi    0 comentarii
10 min
Sucuri si compoturi de fructe

  • 14 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Cioanca Ungurean Elena , 28 mai 2015

    si mie i0mi place cind este in sticle!

  • Fara foto

    Toma Elisoara-narcissa , 15 mai 2015

    este foarte bun .... il prepar in fiecare an ...

  • Fara foto

    Lya Ruha , 01 mai 2014

    Multumesc pt sfaturi !

    • Fara foto

      Susana Valean , 25 ianuarie 2014

      tratament bun

    • Fara foto

      Valentin Vlad , 23 noiembrie 2013

      se poate costipa din el

    • Fara foto

      Ionut Marin , 24 iunie 2013

      multumesc petru sfaturi intradevar este foarte bun.

    • Fara foto

      Carmen Iordanescu , 16 iunie 2013

      este foarte bun si ca tratament pentru diferite boli respiratorii, si, de plamani....

    • Fara foto

      Livia Carstea , 15 iunie 2013

      De la tine am primit un sfat util. Multumesc! DACA MAI STII SI ALTE RETETE MINUNATE, TE ROG NU LE TINE SECRETE.

    • Fara foto

      Bogdana Mihaela Bersan , 21 mai 2013

      Imi place tare mult.Mai ales paragraful al treilea. Hi hi hi!

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 17 iunie 2010

      O bunatate !

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 28 mai 2010

      E foarte bun.

    • Fara foto

      GABRIELA , 27 mai 2010

      SI EU AM FACUT SI A IESIT FOARTE BUN

    • Fara foto

      Madalina , 30 aprilie 2010

      interesante comentarii despre culesul conurilor! :)))

    • iuliana tarnoveanu

      iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 12 martie 2010

      Foarte interesant,felicitari!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h

79 voturi

Ingrediente

  • Conuri de brad (molid
  • pin)
  • zahar
  • lamai

Raporteaza reteta

Retete
de Lucian Ionescu

Chiftele (pârjoale) sau budincă din urzici

Se curăţă, se spală şi se fierb uşor urzicile în puţină apă. Se strecoară de zeamă, sau,

16 voturi    4 comentarii
1h
Budinci

Prajituri (gogosi) din flori de salcam

Se face din oua, lapte, praf de copt si faina o compozitie ca la clatite, insa mai consistenta (cam

26 voturi    12 comentarii
45 min
Dulciuri diverse

Vitel sote cu garnitura de gnochi si ciuperci

Carnea de vita taiata bucati se pregateste sote la cuptor, in vas Jena (putina apa, putin ulei de

3 voturi    1 comentariu
1h
Mancaruri cu carne

constanta proca (Chef de cuisine)

O bunatate !

Adauga reteta
Retete
din Sucuri si compoturi de fructe
Limonada cu pepene rosu

Limonada cu pepene rosu

Am dat prin blender pepenele pana am obtinut un suc, dupa care l-am strecurat printr-o sita pentru a indeparta semintele si resturile

0 voturi    0 comentarii
15 min
Bauturi
Shake de capsuni

Shake de capsuni

Se spala bine capsunele si se lasa la scurs de apa,apoi se pun in blender, se adauga zaharul, smantana si cuburile de gheata si se mixeaza

0 voturi    0 comentarii
10 min
Bauturi