autor:

Fara foto

» » Aperitive cu carne

Suberec

Autor: MI58 (Bucatar)   
   Specific: 

Turcia


    Reteta postata pe: 14 iulie 2009
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

1.


Se cerne faina. Intr un vas se pune faina, delikatul, praful de usturoi. adauga apa calda si se framanta pana nu se lipeste de mana ( eu aluatul il fac la robot si iese foarte bine ).


Se lasa la odihnit aluatul. Intre timp se face umplutura:


2.


Se framanta carnea tocata adaugandu se delikat, cimbru si treptata se incorporeaza apa rece.


3.


Se fac bilute de marimea unei nuci mai mari din aluat.


Se intinde cu sucitorul (sau cu aparatul de facut foaie din aluat ) o foaie rotunda de cca 1-1.5 mm grosime, diametrul de cca 10-15 cm.


Se umple cu carnea tocata preparata ca mai sus o jumatate din foaia intinsa.


Se pliaza cealalta parte pe deasupra si se lipesc marginile.


Se indeparteaza surplusul de pe margini cu rozeta crestata sau cu cea de taiat pizza.


4.


Se pune 0.75- 1 L ulei, la foc intr un vas adanc si cu circumferinta mare la partea superioara. Cand uleiul e foarte bine incins, se pun placintelele la prajit.


Se intorc de pe o parte pe alta cu o paleta sau cu supiera. Cand capata o culoare usor aramie, sunt gata.


5.


Se pot servi cu iaurt, sana sau....bere. Sunt minunate cand sunt fierbinti dar sunt foarte bune si reci.


6.


Pofta buna!

  • 21 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Costel Rugina , 15 ianuarie 2014

    nu conteaza cu ce e ,suberec sa fie

  • Fara foto

    Orhan Casimceali , 15 ianuarie 2014

    Suberek-ul se face fara usturoi ... Doar ceapa !

  • Fara foto

    Ramona Paun , 26 noiembrie 2013

    eu am mai mancat suberec dar nu imi aduc aminte sa fi simtit gustul de usturoi in compozitie ,dar este foarte bun servit cu iaurt .

    • Fara foto

      Dan Hasan , 15 octombrie 2013

      Bune rau.....

    • Fara foto

      dan3785 , 15 octombrie 2013

      e beton ....am mincat vreo 12 buc.

    • Fara foto

      Jumuga Florin , 24 septembrie 2013

      mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

    • Fara foto

      Monica Moise , 21 august 2013

      la carne adaugam si menta tocata..dau un gust senzational!

    • Fara foto

      Cecilia Rosala , 21 august 2013

      minunataaaaaaaaa

    • Fara foto

      Laly Cindi , 21 august 2013

      sunt foarte bune, insa eu le-am preparat fara usturoi. imi plac see you muraturi sau compot.

    • Fara foto

      Nelica Luminosu , 20 august 2013

      CRED CA SUNT BUNE SI CU UMPLATURA DE BRANZA SARATA SI CODIMENTATA, DAR SI CU BRANZA DULCE AROMATA CU ZAHAR VANILAT SI CU STAFIDE.

    • Fara foto

      MIHAELA CT , 29 mai 2010

      voi tatari constanteni ,v-ati trezit experti in mancaruri,dupa ce ca va suportam cu prezenta mai si jigniti lumea.Fiecare face mancarea cum ii place. IAR ACEASTA RETETA AM FACUT-O SI E F BUNA

    • ana catalina focsa

      ana catalina focsa (Chef de cuisine) , 18 aprilie 2010

      Nu inteleg de ce sunt atatea polemici,fiecare are dreptul de a prepara aceasta reteta dupa placul si gustul lui...nu sunt retete care sa indeplineasca reguli stricte...se poate personaliza in functie de gust...niciodata nu mi s-a intamplat sa fac aceeasi reteta la fel...mereu schimb cate ceva,un ingredient,modul de preparare etc...De exemplu,eu de data asta le-am umlut cu ton,data viitoare o sa le umplu cu branza si stafide..etc...

    • Fara foto

      ginghis khan , 27 martie 2010

      Draga Magdalena Ozlem ...numele tau iti tradeaza originea corcita.Daca nu ai habar atunci numai comenta.Cauta pe gigantul google suberec si ai sa vezi rezultatele, Apoi poti apasa si la imagini si vezi ce gaseste.Numele de ciborek vine de la turci.Suberec de la tatari.Iar pentru cultura ta generala suberecul e mancare traditionala tatareasca.Turcii au preparate diferite.Nu mananci o ciorba de burta in bucuresti la fel ca cea din Constanta desi au acelasi nume d'apai o mancare din 2 tari diferite.Pana si cuvantul borek in turcia are alta conotatie iar in dobrogea alta...la tatari ma refer...cerceteaza daca nu ma crezi,dar zi grija pe cine si cum intrebi sa nu te trezesti cu o tigaie in cap.Apropo de menta...nu e obligat sa pui ,iar daca adaugi totusi nu trebuie sa ai gust de menta ca la guma de mestecat.E de ajuns ff putin.Poate totusi ai mancat si n'ai simtit nu te'ai intrebat?.P.S mai bine vezi'ti de ciorbele tale moldovenesti de pe site..si mai invata sa citesti caci nu am zis suborek ci suberek.Turcoaica lu tata uite un site turcesc cu mult laudatul tau cigborek http://www.turkishfoodandrecipes.com/2009/02/cig-borek.html ai sa vezi si drojdie la ei in reteta...poate fac gogosi :)) si apoi mai au chimion si boia in reteta aceea ,nu le'ai simtit cand ai mancat?Sau nici nu sti ce e aia chimion?

    • Fara foto

      magdalena özlem (Chef de cuisine) , 03 februarie 2010

      buna eu dupa cum ştiu am mıncat de atıtea orti nam observat sa fie in çiğbörek sa fie menta nu subörek çiğbörek se numeşte vine dela placinta neprajita normal este prajita dar nu la cumptor are numele asta se la compozitia din ea se face cu ceapa . dar este o placınta foarte gustoasa cu yauğurt sau ayran cum se spune este superb .. pofta buna ..

    • Fara foto

      genghis khan , 27 decembrie 2009

      In primul rand nu are ce cauta usturoi si delikat in compozitia aluatului ,iar in al doilea rand nu are ce cauta cimbru si iar delikat in compozitia carnii.Fiind mancare musulmana nu este de apreciat a se preciza ca se poate folosi carnea de porc in reteta.Se foloseste carne de vita tanara ,iar pentru cine doreste poate amesteca putina carne de oaie.Se pune ceapa tocata marunt,nu razuita deoarece lasa gust amar,sare,piper si menta si se amesteca f bine lasandu-se apoi 30 de minute compozitia acoperita in frigider.Se putea specifica pentru cine doreste poate folosi si carnea de porc,insa reteta de baza(originala) exclude orice varianta a carnii de porc.Aluatul se face doar cu faina,apa si sare.Sunt tatar,deci cunosc exact cum se face aceasta reteta si intradevar suberekul este o mancare traditionala tatareasca si nu turceasca.P.S: Se poate face si varianta la cuptor sau varianta cu branza...toate sunt delicioase.Sunt bucatar si stiu aceste retete copiate pentru ca aud variante diferite la cei ce incearca sa reproduca.Delicatul,usturoiul si cimbrul le poti folosi cu mare intrebuintare la mancaruri romanesti ,dar nu la suberek.Ai uitat de menta care da gustul aparte.Atentie nu se pune foarte mult.Cine doreste menta poate gasi si la toate hypermarketurile la raionul condimente.Se foloseste menta uscata nu proaspata.Pentru cei ce doresc ajutor ,scrieti-mi la retetetataresti@yahoo.com

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 22 noiembrie 2009

      Apetisante.

    • Fara foto

      dea , 28 octombrie 2009

      Menta gasesti la macelariile turcesti

    • Fara foto

      Mihaela , 05 septembrie 2009

      La nicio reteta pe care am citit-o nu am gasit adevarata reteta de suberc. Secretul suberecului este un singur condiment pe care nu l-am gasit pe nicaieri. Acest condiment este menta, ea da un un gust deosebit subercului asa il prepara turci din Dobrogea.

    • Fara foto

      oana serban (Chef de cuisine) , 22 iulie 2009

      Foarte interesant, am sa fac si eu. Ai idee cum se face si cel cu branza { ce trebuie pus in branza si ce tip se foloseste?}

    • flori de piatra

      flori de piatra (Chef de cuisine) , 17 iulie 2009

      Cred ca este gustos preparatul tau si este si desptul de simplu de facut.

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 15 iulie 2009

      Interesanta reteta.Si nici nu este greu de facut.Bafta la concurs.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h 15 min

53 voturi

Ingrediente

  • Aluat:
  • - 1 kg faina 000
  • - delikat dupa gust ( cca. 1.5 lingura )
  • - praf de usturoi dupa gust ( cca. 1 lingura )
  • - o cana cu apa calda
  • Umplutura
  • - 1 kg carne tocata ( miel-se foloseste la reteta originala
  • preparatul fiind de origine tatara- foarte bine curatata sau vitel de lapte sau manzat+porc )
  • - optional se poate adauga ceapa tocata ( cu cutitul sau la robot cu turatie scazuta
  • pentru a nu rezulta pasta de ceapa )
  • 2 cepe mari sau 3-4 cepe mici
  • - delicat
  • - cimbru
  • - o cana apa rece

Raporteaza reteta

Printeaza reteta

Costel Rugina

nu conteaza cu ce e ,suberec sa fie

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Aperitive cu carne
Ciuperci umplute cu pui si sunca

Ciuperci umplute cu pui si sunca

Pentru inceput, taiem ceapa marunt si o punem in putin ulei la foc mic. Taiem carnea de pui cubulete mici si o adaugam peste ceapa.

3 voturi    5 comentarii
40 min
Aluaturi si Foietaje
Tarta cu carne tocata, ciuperci si cascaval

Tarta cu carne tocata, ciuperci si cascaval

Aluatul: Intr-un bol punem faina cernuta cu sarea. Drojdia o frecam cu zaharul pana se dizolva complet si o punem peste faina. Incepem

1 vot    0 comentarii
2h
Aperitive cu carne