autor:

Doina  Varga

» » Aluaturi si Foietaje

Taitei de casa ca la bunica

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 03 februarie 2010
Ti-a placut? Da-o mai departe!
Print

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 03 februarie 2010

Ingrediente
3 oua (de casa), 750 g faina alba (de la moara), 1 lingurita rasa de sare fina

Dificultate: Redusa Timp: 45 min

90 voturi

Mod de preparare

Stiu ca traim in secolul vitezei si suntem mereu in criza de timp. Stiu ca exista tot felul de paste fainoase subtiri, late, groase, colorate, rasucite, instant … Dar mai stiu ca taiteii facuti in casa si taiati manual au farmecul si gustul lor. Iti aduc aminte intotdeauna de copilarie si parca au un alt gust.


Puneti 650 g de faina intr-un castron, faceti o adancitura in mijloc, spargeti ouale si puneti-le in faina, presrati-le cu sare. lasa cateva minute pentru ca galbenusurile sa-si intensifice culoarea. Adaugati trei masuri de apa (coaja de la jumatate de ou se umple cu apa). Incepeti sa amestecati cu o furculita incorporand treptat faina.


Cand devine aluatul mai vartos, bagati mana in castron si framantati pana se incorporeaza toata faina. Presarati planseta cu faina si framantati in continuare pana ce aluatul devine foarte tare si nu se mai lipeste de mana sau de planseta. Taiati aluatul in 2-3 bucati, pentru ca vor iesi mai multe foi.


Pudrati din nou masa cu faina si incepeti sa intindeti foile de taitei. Pentru ca aluatul este elastic nu se va intinde de la inceput foarte subtire.


Pentru a subtia bine foaia trebuie rulata pe facalet putin cate putin, apasand cu mainile si tragand spre marginile facaletului pana terminati de rulat toata foaia. Repetati operatiunea de trei-patru ori, intorcand mereu foaia pe cealalta parte. Cand foaia este destul de subtire, invartiti-o din nou pe facalet (sucitor) si faceti o taietura dreapta deasupra. Veti obtine mai multe fasii egale.


Puteti taia fasiile, asa suprapuse cum sunt, in doua sau trei bucati pe lungime (depinde cat de lungi doriti sa fie taiteii). Lasati-le putin sa se usuce. Infasurati-le, dar nu prea strans, turtiti putin cu mana, apoi taiati cu un cutit foarte bine ascutit taitei de latimea dorita.


Puteti taia taitei foarte subtiri pentru supa, putin mai lati pentru taitei cu lapte, branza, nuci, carne, etc., de 15-20 mm pentru alte preparate sau fasii late de 5-6 cm cu care sa preparati de exemplu lasagna.

  • Reteta testata de 2 utilizatori Ai testat si tu reteta?
  • zveni dana

    zveni dana (Chef de cuisine):

    eu am pus ulei de masline in loc de apa si pentru ca am primit cadou o masina de paste... am facut niste taietei extrem de subtiri

  • Fara foto

    Estera Flori (Chef de cuisine):

    am facut si eu de multe ori,dar sa stiti ca aici conteaza mult mana bunicii.

  • 10 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Burlacu Miluta , 19 februarie 2014

    intradevar buni

  • flory avram

    flory avram (Chef de cuisine) , 18 mai 2010

    Da,chiar ca ai bunicii,si eu fac pentru unele ciorbite,sunt gustosi si nu se compara cu cei din comert,va felicit pentru toate retetele postate !

  • juliya

    juliya (Chef de cuisine) , 03 mai 2010

    Exceptionali!

    • cea mai mare fana alui miley cyrus si hannah montana pur si simplu o bicatareasa

      cea mai mare fana alui miley cyrus si hannah montana pur si simplu o bicatareasa (Chef de cuisine) , 24 martie 2010

      am incercat si iam pus in ciorba sunt deliciosi

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 17 martie 2010

      Arata minunat! Sunt foarte buni, imi tot propun sa incerc si eu, mi-e rusine sa spun ca nu am facut niciodata.

    • iuliana tarnoveanu

      iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 05 martie 2010

      Si eu fac tot asa taiteii de casa si sunt foarte buni!

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 01 martie 2010

      Foarte buni, nu se pot compara cu nici un alt fel de taitei.

    • Anastasia

      Anastasia (Chef de cuisine) , 24 februarie 2010

      foarte frumosi taieteii tai draga Doina si eu fac des ca-mi plac mai mult cei facuti de mine , iar in zeama de pui nu lipsesc niciodata :)

    • Fara foto

      Lenuta , 19 februarie 2010

      Foarte buni. Rar cine mai are rabdare sa faca taitei acasa. Felicitari! Admir rabdarea.Eu nu.

    • mihaela cecilia

      mihaela cecilia (Chef de cuisine) , 09 februarie 2010

      Este o placere sa-i rasfeti pe cei apropiati cu astfel de paste!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

45 min

90 voturi

Ingrediente

  • 3 oua (de casa)
  • 750 g faina alba (de la moara)
  • 1 lingurita rasa de sare fina

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Doina Varga

Papanasi fierti cu smantana si dulceata

Sunt mai sanatosi fierti si constituie un desert delicios, aromat si foarte apreciat. Puneti branza

70 voturi    19 comentarii
30 min
Dulciuri diverse

Friptura inabusita din carne de porc si vitel

Fripturile inabusite nu pierd nimic din savoarea celor prajite sau la cuptor, sunt foarte moi, gustoase

17 voturi    2 comentarii
1h 45 min
Fripturi

Ciuperci umplute cu praz si sunca (crenvursti)

Se spala ciupercile cu apa rece, se scurg, se rup piciorusele, apoi se aseaza palariutele intr-o

7 voturi    0 comentarii
45 min
Aperitive

flory avram (Chef de cuisine)

Da,chiar ca ai bunicii,si eu fac pentru unele ciorbite,sunt gustosi si nu se compara cu cei din comert,va felicit pentru toate retetele postate !



Adauga reteta
Retete
din Aluaturi si Foietaje
Placinte "Poale-n brâu"

Placinte "Poale-n brâu"

Preparare aluat: Punem drojdia la inmuiat cu 4-5 linguri de lapte caldut,pentru 15-20 de minute. Restul de lapte il punem intr-o

4 voturi    0 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Paine de casa cu cartofi

Paine de casa cu cartofi

Se fierb cartofii in coaja, se lasa la racit si se curata de coaja, se paseaza ca sa iasa un pireu. Peste cartofi se pune faina si

1 vot    0 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje