autor:

Doina  Varga

» » Aluaturi si Foietaje

Taitei de casa ca la bunica

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 03 februarie 2010
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Stiu ca traim in secolul vitezei si suntem mereu in criza de timp. Stiu ca exista tot felul de paste fainoase subtiri, late, groase, colorate, rasucite, instant … Dar mai stiu ca taiteii facuti in casa si taiati manual au farmecul si gustul lor. Iti aduc aminte intotdeauna de copilarie si parca au un alt gust.


Puneti 650 g de faina intr-un castron, faceti o adancitura in mijloc, spargeti ouale si puneti-le in faina, presrati-le cu sare. lasa cateva minute pentru ca galbenusurile sa-si intensifice culoarea. Adaugati trei masuri de apa (coaja de la jumatate de ou se umple cu apa). Incepeti sa amestecati cu o furculita incorporand treptat faina.


Cand devine aluatul mai vartos, bagati mana in castron si framantati pana se incorporeaza toata faina. Presarati planseta cu faina si framantati in continuare pana ce aluatul devine foarte tare si nu se mai lipeste de mana sau de planseta. Taiati aluatul in 2-3 bucati, pentru ca vor iesi mai multe foi.


Pudrati din nou masa cu faina si incepeti sa intindeti foile de taitei. Pentru ca aluatul este elastic nu se va intinde de la inceput foarte subtire.


Pentru a subtia bine foaia trebuie rulata pe facalet putin cate putin, apasand cu mainile si tragand spre marginile facaletului pana terminati de rulat toata foaia. Repetati operatiunea de trei-patru ori, intorcand mereu foaia pe cealalta parte. Cand foaia este destul de subtire, invartiti-o din nou pe facalet (sucitor) si faceti o taietura dreapta deasupra. Veti obtine mai multe fasii egale.


Puteti taia fasiile, asa suprapuse cum sunt, in doua sau trei bucati pe lungime (depinde cat de lungi doriti sa fie taiteii). Lasati-le putin sa se usuce. Infasurati-le, dar nu prea strans, turtiti putin cu mana, apoi taiati cu un cutit foarte bine ascutit taitei de latimea dorita.


Puteti taia taitei foarte subtiri pentru supa, putin mai lati pentru taitei cu lapte, branza, nuci, carne, etc., de 15-20 mm pentru alte preparate sau fasii late de 5-6 cm cu care sa preparati de exemplu lasagna.

  • Reteta testata de 2 utilizatori Ai testat si tu reteta?
  • zveni dana

    zveni dana (Chef de cuisine):

    eu am pus ulei de masline in loc de apa si pentru ca am primit cadou o masina de paste... am facut niste taietei extrem de subtiri

  • Fara foto

    Estera Flori (Chef de cuisine):

    am facut si eu de multe ori,dar sa stiti ca aici conteaza mult mana bunicii.

  • 10 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Burlacu Miluta , 19 februarie 2014

    intradevar buni

  • flory avram

    flory avram (Chef de cuisine) , 18 mai 2010

    Da,chiar ca ai bunicii,si eu fac pentru unele ciorbite,sunt gustosi si nu se compara cu cei din comert,va felicit pentru toate retetele postate !

  • juliya

    juliya (Chef de cuisine) , 03 mai 2010

    Exceptionali!

    • cea mai mare fana alui miley cyrus si hannah montana pur si simplu o bicatareasa

      cea mai mare fana alui miley cyrus si hannah montana pur si simplu o bicatareasa (Chef de cuisine) , 24 martie 2010

      am incercat si iam pus in ciorba sunt deliciosi

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 17 martie 2010

      Arata minunat! Sunt foarte buni, imi tot propun sa incerc si eu, mi-e rusine sa spun ca nu am facut niciodata.

    • iuliana tarnoveanu

      iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 05 martie 2010

      Si eu fac tot asa taiteii de casa si sunt foarte buni!

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 01 martie 2010

      Foarte buni, nu se pot compara cu nici un alt fel de taitei.

    • Anastasia

      Anastasia (Chef de cuisine) , 24 februarie 2010

      foarte frumosi taieteii tai draga Doina si eu fac des ca-mi plac mai mult cei facuti de mine , iar in zeama de pui nu lipsesc niciodata :)

    • Fara foto

      Lenuta , 19 februarie 2010

      Foarte buni. Rar cine mai are rabdare sa faca taitei acasa. Felicitari! Admir rabdarea.Eu nu.

    • mihaela cecilia

      mihaela cecilia (Chef de cuisine) , 09 februarie 2010

      Este o placere sa-i rasfeti pe cei apropiati cu astfel de paste!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

45 min

89 voturi

Ingrediente

  • 3 oua (de casa)
  • 750 g faina alba (de la moara)
  • 1 lingurita rasa de sare fina

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Doina Varga

Pulpa de curcan in suc propriu cu piure de cartofi

Se spala carnea si se pune la fiert, la foc mic, in 3 l apa rece cu putina sare. Cand clocoteste

11 voturi    12 comentarii
1h 15 min
Retete de Pasti

Salata tip "boeuf" cu curcan

Spalati cartofii si puneti-i la fiert in coaja in 1,5 l apa rece, 20-25 minute la foc mic. Intre

48 voturi    20 comentarii
1h
Aperitive cu carne

Ciorba cu perisoare de curcan

Se curata legumele si se spala. O ceapa, morcovul, patrunjelul si rosia se toaca si se pun la calit

28 voturi    11 comentarii
1h
Retete de Pasti

Burlacu Miluta

intradevar buni

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Aluaturi si Foietaje
Paine cu amestec de faina si malai

Paine cu amestec de faina si malai

Este o paine pe care o faceau femeile la tara economisind faina, malaiul fiind la indemana oricui pentru ca predomina cultura de porumb.

1 vot    0 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje
Foccacia

Foccacia

In oala mixerului cernem faina adaugam drojdia si zaharul si uleiul de masline si incepem sa amestecam dupa care adaugam apa treptat

1 vot    1 comentariu
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje