autor:

susu

» » Torturi

Tort crema de zahar ars

Autor: susu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 31 august 2009
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Intr-o cratita incapatoare (eu il fac in cratita de Teflon ca nu se lipeste deloc) se pun cele 150 gr. zahar pe focul cel mai mic la aragaz.


Se amesteca cu o lingura de lemn pana cand se topeste zaharul si se face maroniu in max 10 min. Apoi cat timp zaharul e lichid, il plimbam pe peretii oalei si-l lasam sa se raceasca. Cand se raceste zaharul din oala ne ocupam de crema. Dupa ce-am tapetat oala punem intr-un castron litrul de lapte, zaharul vanilat si ouale intregi si mixam bine pana se omogenizeaza (trebuie sa faca spuma multa) apoi in alt castron pregatim compozitia de blat astfel: punem cele 5 oua intregi, cana de faina si cana de zahar si mixam. Pe urma punem in cratita tapetata cu zahar ars prima compozitie de lapte apoi peste ea turnam in continuare a doua compozitie,cea pentru blat si bagam cratita la cuptorul bine incins pt 1 ora. Dupa o ora este gata. Compozitia se va misca ca o piftie in momentul cand se balangane cratita dar asa trebuie sa fie.


Se rastoarna cu gura in jos pe un platou intins si se baga la frigider dupa ce s-a racorit. A doua zi se scoate cratita frumos iar blatul de deasupra o sa ajunga dedesubt si deasupra crema.

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • mirey

    mirey (Chef de cuisine):

    O reteta foarte simpla,care nu a dat gres.A iesit foarte gustos si s-a mancat foarte repede.Noroc ca am avut timp sa-i fac si poze...

  • 16 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Ileana Cioacata , 28 aprilie 2014

    bun.....

  • susu

    susu (Chef de cuisine) , 27 iulie 2011

    Temperatura e in functie de aragaz, fiecare isi cunoaste aragazul si felul cum coace. Unii au aragaz performant altii de pe vremea bunicii.Eu il las la foc mic inca de la inceput. Important este ca masura sa fie aceeasi, adica zaharul si faina sa fie masurate cu aceeasi cana, o cana normala de ceai.

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 26 iulie 2011

    Interesanta reteta dar nu explici la ce temperatura coci tortul-iar la blat nu explici ce cantitate are cana de faina si cana de zahar.Te rog raspundemi si voi incerca tortul.

    • susu

      susu (Chef de cuisine) , 25 iulie 2011

      Da Mino, asa trebuie sa fie, cum am specificat si in reteta. Este un pic ciudat insa tocmai asta e farmecul. Daca vrei o alta reteta de crema de zahar ars, fara blat, si poate chiar mai buna uite aici : http://wwwsimona-susu.blogspot.com/2010/10/crema-de-zahar-ars.html te invit pe blogul meu culinar caci nu am mai avut timp sa incarc retete. Este mai rafinata reteta si merge de minune pentru niste invitati deosebiti. Poti incerca si decorul care mie mi-a plcut in mod special. Crema noastra imi place de zece ori mai mult ca, crema brulee

    • Fara foto

      mino (Bucatar) , 23 iulie 2011

      Toate bune si frumoase dar cand am pus blatul peste ouale batute cu lapte,acesta s-a dus la fund.Asa e normal?Tortul a iesit gustos dar arata ciudat.

    • Fara foto

      susu , 25 aprilie 2010

      Ma bucur Mirey ca ti-a placut. E o reteta reusita cu toate ca am mai facut si eu unele retete luate de prin reviste sau net care m-au dezamagit profund.

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 21 aprilie 2010

      L-am icercat,l-am mancat...a iesit foarte gustos!

    • Fara foto

      Susu , 20 aprilie 2010

      Este foarte bun. N-am mai facut de cativa ani

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 20 aprilie 2010

      Ma duc sa-l incerc,tot aveam in plan azi crema de zahar ars...O sa revin cu poze

    • Fara foto

      Angy , 11 ianuarie 2010

      Am facut tortul si pot spune ca este foarte delicios!Recomand aceasta reteta!

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 03 ianuarie 2010

      Cred ca e tare bun.

    • lumi

      lumi (Chef de cuisine) , 02 ianuarie 2010

      foarte bun si usor de pregatit!

    • Dana Saila( Salwa Nabhani)

      Dana Saila( Salwa Nabhani) (Chef de cuisine) , 01 ianuarie 2010

      Arata foarte foarte bine, pare gustos...scriu pare pentru ca nu l-am incercat inca..loool....si foarte usor de facut.... Sa ne traiesti pentru reteta!

    • IONELA

      IONELA (Chef de cuisine) , 12 octombrie 2009

      uau este super am sa il incerc sigur deja imi lasa apa in gura cred ca este delicios

    • Fara foto

      marinela , 18 septembrie 2009

      Si eu fac acest tort dar pun compozitia penru blat mai tarziu nu odata cu cea pt crema.

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 31 august 2009

      Vai imi ploua in gura, mi-ai facut o pofta teribila.Felicitari.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

50 min

38 voturi

Ingrediente

  • pt crema de zahar ars:
  • 8 oua
  • 1 litru lapte
  • 150 gr. Zahar
  • zahar vanilat
  • pt blat:
  • 5 oua
  • 1 cana faina
  • 1 cana zahar
  • coaja de portocale

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de susu

Iepure intreg la cuptor

Facem un bait din ingredientele de mai sus, crestam iepurele si-l inpanam cu usturoi si slanina.

0 voturi    0 comentarii
2h
Mancaruri cu carne

Ardei umpluti cu carne

Mod de preparare: Se curata, se spala ceapa (se opreste una pentru sos), se toaca marunt sau se

0 voturi    3 comentarii
1h 20 min
Mancaruri cu carne

Paste bolognesse gratinate

Dam prin masina de tocat ceapa, morcovul si albitura. Calim usturoiul zdrobit, adaugam legumele macinate

0 voturi    0 comentarii
1h
Mancaruri cu carne

Ileana Cioacata

bun.....

Ti-a placut? Da-o mai departe!
coca cola

Adauga cate un ingredient* pe rand si vei gasi retetele dorite pentru cei dragi.
* adauga pe rand si apasa butonul "adauga" dupa fiecare ingredient



Adauga reteta
Retete
din Torturi
Tort cu crema de nectarine

Tort cu crema de nectarine

Blat: 1. Preincalzim cuptorul la 190 grade C. 2. Separam albusurile de galbenusuri. 3. Batem galbenusurile cu 6 lg zahar pana

1 vot    0 comentarii
4h
Torturi
Tort cu crema de prune

Tort cu crema de prune

Blat: 1. Preincalzim cuptorul la 190 grade C. 2. Separam albusurile de galbenusuri. 3. Batem galbenusurile cu 6 lg zahar pana

1 vot    0 comentarii
4h
Torturi