Retete de Craciun si Revelion Descarca cartea

autor:

zbiggi

» » , , Retete de Pasti, Retete de Craciun, Torturi

Tort Dobos

Autor: zbiggi (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Ungaria


    Reteta postata pe: 01 septembrie 2009
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Prepararea cremei:


Am fiert zaharul cu 50 ml apa, apoi am lasat sa se racoreasca. Untul l-am frecat cu cacaoa pana a devenit o crema fina, apoi treptat am adaugat siropul de zahar caldut. In crema care intre timp s-a racit am adaugat zaharul vanilat si esenta de rom.


Prepararea glazurii:


Zahar impreuna cu cativa stropi de otet, se incalzeste intr-un vas pana cand se caramelizeaza.


Repede se toarna peste una din foi, se niveleaza si se portioneaza foaia repede cu un cutit uns cu unt (trebuie lucrat repede pt ca glazura se intareste foarte repede si se sparge)


Foile se ung pe rand cu crema si se suprapun. Peste ultima foaie unsa cu crema se pun bucatile de blat cu glazura, una langa alta astfel incat sa acopere toata lungimea tortului. Marginile se pot imbraca in nuca macinata sau se pot lasa asa cum sint.

  • 22 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Alex Gale , 10 decembrie 2013

    Kenji Isoyama , yes Kenji,I`ll try it to do, but is not so easy,Kenji....

  • Fara foto

    Alex Gale , 10 decembrie 2013

    phu,cred ca reteta e un numar prea mare pentru mine,probabil ca e buna,insa prefer ceva de gata..

  • Fara foto

    Daiana Vereb , 10 decembrie 2013

    Kenji Isoyama , yes Kenji,I`ll try it to do, but is not so easy,Kenji....

    • Fara foto

      Kenji Isoyama , 10 decembrie 2013

      Kenji Isoyama , yes Kenji,I`ll try it to do, but is not so easy,Kenji....

    • Fara foto

      Daiana Vereb , 09 decembrie 2013

      Kenji Isoyama , yes Kenji,I`ll try it to do, but is not so easy,Kenji....

    • Fara foto

      Alex Gale , 09 decembrie 2013

      Aici in Austria nu s-a auzit de "Pandispan",cine poate sa ma ajute?

    • Fara foto

      Alex Gale , 08 decembrie 2013

      vom incerca...

    • Fara foto

      Viviana Vizitiu , 15 noiembrie 2013

      usor de facut daca iti place si astepti cu nerabdare o portie.

    • Fara foto

      Daniel Tudose , 11 noiembrie 2013

      foarte fainaaaa

    • Fara foto

      Ciuca Adriana , 19 septembrie 2013

      f usor de facut....o recomand!

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 11 iunie 2010

      O bunatate !

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2010

      Foarte frumos arata prajitura Zbiggi, si eu folosesc la mare viteza uneori acest tip de foi, sunt foarte multumita, am preparat chiar si Kinder pinguin, a fost delicioasa.

    • zbiggi

      zbiggi (Chef de cuisine) , 18 decembrie 2009

      eee pai sigur ca asta nu e in totalitate Dobos-ul original, nici n-am zis ca ar fi. este o varianta de Dobos pentru incepatoare. am ales sa fac asa pt ca nu-mi place sa coc foi pe dosul tavii. reteta pentru crema si glazura am luat-o de pe un site unguresc unde scria ca ar fi varianta originala. cu foile cumparate sigur ca dureaza mult mai putin prepararea, decat daca as fi sopt 6-7 foi. in varianta mea (pt persoane grabite :P) cel mai mult timp si efort ia aranjarea glazurii. dar rezultatul merita efortul :)

    • Fara foto

      agi , 17 decembrie 2009

      daca atit de simplu ar fii sa faci un dobos cam toate gospodinele ar stii sa-l prepare dar un dobos original ,,e cu totul altceva,,dureaza cam 2 ore ,,dar merita . oricum idea e,,,buna,..

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2009

      Un deliciu...

    • Alexandrina

      Alexandrina (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2009

      Arata foarte bine, felicitari!

    • zbiggi

      zbiggi (Chef de cuisine) , 14 septembrie 2009

      Nadia, io n-am avut curaj sa fac foi din alea, de aia le-am cumparat. Am facut prima data Dobos si mi-au fost de ajuns emotiile pentru crema si pentru glazura de zahar ars. :)

    • Czompa

      Czompa (Chef de cuisine) , 12 septembrie 2009

      Imi place tortul dobos! Eu fac foile in casa de obicei, au un gust mai "natural". Felicitari pentru aranjare!

    • zbiggi

      zbiggi (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009

      Mersi pentru aprecieri! :-*

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009

      Imi place cum l-ai impartit,frumos.Felicitari.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 02 septembrie 2009

      Imi place foarte mult ,si eu obisnuiesc sa pregatesc aceasta reteta,dar gen prajitura...

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 02 septembrie 2009

      Delicios si apetisant. Mmm.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

2h

40 voturi

Ingrediente

  • Blat:
  • * 3 foi subtiri de pandispan taiate in doua pe lungime = 6 foi
  • Crema:
  • * 120 g zahar
  • * 50 ml apa
  • * 150 g unt
  • * 40 g cacao
  • * 3 pliculete zahar vanilat (100 g cum scria in reteta originala mi s-a prea mult!)
  • * 1 fiola esenta de rom
  • Glazura de zahar ars:
  • * 150 g zahar
  • * cativa stropi de otet (reteta originala zicea zeama de lamaie
  • dar in alte retete de Dobos am vazut otet asa ca asta am pus)

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de zbiggi

Paste cu sos de rosii proaspete

1. Roşiile se spală, cele mici se taie în două sau patru, celelalte se decojesc, se îndepărtează

11 voturi    1 comentariu
45 min
Paste si pizza

Friptura de porc

Fellile de carne le-am marinat cateva ore. Am uns cu putin ulei o tava tapetata cu alufolie, am

3 voturi    3 comentarii
45 min
Fripturi

Budinca de gris

- am separat ouale; galbenusurile le-am mixat cu zaharul + zaharul vanilat, apoi am adaugat 7 linguri

22 voturi    16 comentarii
40 min
Budinci
Retete de Craciun si Revelion
Bucatarul stie tot
Sfaturi
Craciun pentru toti
10 deserturi delicioase pentru masa de Sarbatori

10 deserturi delicioase pentru masa de Sarbatori

Deserturile sunt unul dintre cele mai importante aspecte ale mesei de Sarbatori. Si pentru ca oferta este variata, ne-am gandit

0 voturi   2 comentarii
Craciun pentru toti
Interviu cu Andrei Aradits - Despre Singur Cook, Craciun si dorintele pentru 2015

Interviu cu Andrei Aradits - Despre Singur Cook, Craciun si dorintele pentru 2015

Pe Andrei Aradits il stim din spectacolele de teatru, dar si din juriul emisiunii "Te cunosc de undeva". De cateva luni,

4 voturi   1 comentarii
Craciun pentru toti
Invata sa pregatesti cele mai haioase briose de Craciun: Reni dulci

Invata sa pregatesti cele mai haioase briose de Craciun: Reni dulci

  Craciunul se apropie cu repeziciune, iar cei dragi merita sa gaseasca cele mai frumoase cadouri sub brad si cele mai bune

3 voturi   0 comentarii
Craciun pentru toti
Vezi toate articolele