festivalul blogurilor gustoase

autor:

zbiggi

» » , , Retete de Pasti, Retete de Craciun, Torturi

Tort Dobos

Autor: zbiggi (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Ungaria


    Reteta postata pe: 01 septembrie 2009
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Prepararea cremei:


Am fiert zaharul cu 50 ml apa, apoi am lasat sa se racoreasca. Untul l-am frecat cu cacaoa pana a devenit o crema fina, apoi treptat am adaugat siropul de zahar caldut. In crema care intre timp s-a racit am adaugat zaharul vanilat si esenta de rom.


Prepararea glazurii:


Zahar impreuna cu cativa stropi de otet, se incalzeste intr-un vas pana cand se caramelizeaza.


Repede se toarna peste una din foi, se niveleaza si se portioneaza foaia repede cu un cutit uns cu unt (trebuie lucrat repede pt ca glazura se intareste foarte repede si se sparge)


Foile se ung pe rand cu crema si se suprapun. Peste ultima foaie unsa cu crema se pun bucatile de blat cu glazura, una langa alta astfel incat sa acopere toata lungimea tortului. Marginile se pot imbraca in nuca macinata sau se pot lasa asa cum sint.

  • 22 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Alex Gale , 10 decembrie 2013

    Kenji Isoyama , yes Kenji,I`ll try it to do, but is not so easy,Kenji....

  • Fara foto

    Alex Gale , 10 decembrie 2013

    phu,cred ca reteta e un numar prea mare pentru mine,probabil ca e buna,insa prefer ceva de gata..

  • Fara foto

    Daiana Vereb , 10 decembrie 2013

    Reteta asta nu e chiar un model pt Dobos. A fost prima data cand am preparat-o. Reteta cremei am citit-o pe un site unguresc. Dar la blaturi n-am avut curaj sa urmez reteta, de aceea am folosit blaturi subtiri, cumparate.

    • Fara foto

      Kenji Isoyama , 10 decembrie 2013

      Good night ★ Alex, Sweet?Cake !

    • Fara foto

      Daiana Vereb , 09 decembrie 2013

      Pandispan, adica blat de tort (cate oua atatea linguri de faina si atatea linguri de zahar. albusurile se bat spuma tare cu zaharul. se adauga galbenusurile altenand cu faina cernuta. se amesteca cu lingura de lemn, cu miscari usoare, nu cu mixerul)

    • Fara foto

      Alex Gale , 09 decembrie 2013

      Aici in Austria nu s-a auzit de "Pandispan",cine poate sa ma ajute?

    • Fara foto

      Alex Gale , 08 decembrie 2013

      vom incerca...

    • Fara foto

      Viviana Vizitiu , 15 noiembrie 2013

      usor de facut daca iti place si astepti cu nerabdare o portie.

    • Fara foto

      Daniel Tudose , 11 noiembrie 2013

      foarte fainaaaa

    • Fara foto

      Ciuca Adriana , 19 septembrie 2013

      f usor de facut....o recomand!

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 11 iunie 2010

      O bunatate !

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2010

      Foarte frumos arata prajitura Zbiggi, si eu folosesc la mare viteza uneori acest tip de foi, sunt foarte multumita, am preparat chiar si Kinder pinguin, a fost delicioasa.

    • zbiggi

      zbiggi (Chef de cuisine) , 18 decembrie 2009

      eee pai sigur ca asta nu e in totalitate Dobos-ul original, nici n-am zis ca ar fi. este o varianta de Dobos pentru incepatoare. am ales sa fac asa pt ca nu-mi place sa coc foi pe dosul tavii. reteta pentru crema si glazura am luat-o de pe un site unguresc unde scria ca ar fi varianta originala. cu foile cumparate sigur ca dureaza mult mai putin prepararea, decat daca as fi sopt 6-7 foi. in varianta mea (pt persoane grabite :P) cel mai mult timp si efort ia aranjarea glazurii. dar rezultatul merita efortul :)

    • Fara foto

      agi , 17 decembrie 2009

      daca atit de simplu ar fii sa faci un dobos cam toate gospodinele ar stii sa-l prepare dar un dobos original ,,e cu totul altceva,,dureaza cam 2 ore ,,dar merita . oricum idea e,,,buna,..

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2009

      Un deliciu...

    • Alexandrina

      Alexandrina (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2009

      Arata foarte bine, felicitari!

    • zbiggi

      zbiggi (Chef de cuisine) , 14 septembrie 2009

      Nadia, io n-am avut curaj sa fac foi din alea, de aia le-am cumparat. Am facut prima data Dobos si mi-au fost de ajuns emotiile pentru crema si pentru glazura de zahar ars. :)

    • Czompa

      Czompa (Chef de cuisine) , 12 septembrie 2009

      Imi place tortul dobos! Eu fac foile in casa de obicei, au un gust mai "natural". Felicitari pentru aranjare!

    • zbiggi

      zbiggi (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009

      Mersi pentru aprecieri! :-*

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009

      Imi place cum l-ai impartit,frumos.Felicitari.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 02 septembrie 2009

      Imi place foarte mult ,si eu obisnuiesc sa pregatesc aceasta reteta,dar gen prajitura...

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 02 septembrie 2009

      Delicios si apetisant. Mmm.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

2h

39 voturi

Ingrediente

  • Blat:
  • * 3 foi subtiri de pandispan taiate in doua pe lungime = 6 foi
  • Crema:
  • * 120 g zahar
  • * 50 ml apa
  • * 150 g unt
  • * 40 g cacao
  • * 3 pliculete zahar vanilat (100 g cum scria in reteta originala mi s-a prea mult!)
  • * 1 fiola esenta de rom
  • Glazura de zahar ars:
  • * 150 g zahar
  • * cativa stropi de otet (reteta originala zicea zeama de lamaie
  • dar in alte retete de Dobos am vazut otet asa ca asta am pus)

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de zbiggi

Paste cu sos de rosii proaspete

1. Roşiile se spală, cele mici se taie în două sau patru, celelalte se decojesc, se îndepărtează

10 voturi    1 comentariu
45 min
Paste si pizza

Friptura de porc

Fellile de carne le-am marinat cateva ore. Am uns cu putin ulei o tava tapetata cu alufolie, am

3 voturi    3 comentarii
45 min
Fripturi

Budinca de gris

- am separat ouale; galbenusurile le-am mixat cu zaharul + zaharul vanilat, apoi am adaugat 7 linguri

21 voturi    15 comentarii
40 min
Budinci
Sfaturi
Idei si retete pentru Pasti
10 retete pe care trebuie sa le incerci de Pasti

10 retete pe care trebuie sa le incerci de Pasti

Perioada Sfintelor Sarbatori de Pasti se numara cu siguranta printre momentele noastre preferate din an. In zilele de Pasti suntem

7 voturi   8 comentarii
Idei si retete pentru Pasti
Cum sa vopsim ouale intr-un mod inedit

Cum sa vopsim ouale intr-un mod inedit

Cu totii stim ca oul rosu este un simbol al Pastelui. Sta în traditia acestei sarbatori sa decoram ouale cu diverse culori

8 voturi   12 comentarii
Idei si retete pentru Pasti
Tortul de Paşte de la Nigella Lawson

Tortul de Paşte de la Nigella Lawson

Nigella Lawson, cunoscuta realizatoare de emisiuni culinare şi autoarea a numeroase cărţi despre dietă, susţine că pregăteşte

54 voturi   10 comentarii
Idei si retete pentru Pasti
Vezi toate articolele