autor:

Varadi Silvia

» » Prajituri

Tort dobos

Autor: Varadi Silvia (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 09 noiembrie 2009
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Blaturi:


Cele 10 galbenusuri se freaca foarte bine cu sarea, vanilia, coaja si zeama de lamaie si zaharul, pana ce amestecul isi dubleaza volumul si devine o crema spumoasa (de preferat cu mixerul).


Se adauga apoi albusurile batute spuma tare si faina, alternand cu albusurile. Din aceasta compozitie ies 10 foi care se coc pe rand, pe fundul formei de tort (eu am folosit 2 forme de tort si am decupat din hartie pergament 3 foi, merge mai repede, cand 1 foaie este la cuptor, se pregateste urmatoarea, asa nu pierdeti timp). Pe fiecare forma se pun cate 3 linguri pline de aluat care se intind cu grija dinspe mijloc spre margine, foaia trebuie sa fie subtire.


Se baga la cuptorul preincins la 200 grade C timp de 4-5 minute.


Se scoate hartia cu blatul de pe forma si se lasa la racit, se procedeaza la fel cu fiecare foaie de blat.


Crema:


Cacaoa se amesteca cu apa apoi se rup bucatile de ciocolata si se amesteca in cacao, se pune la foc mic sa se topeasca si se lasa sa se raceasca, apoi se adauga cate putin in untul frecat spuma, crema se lasa la rece. Intre timp se bat ouale intregi cu zaharul pe baie de abur la foc mic pana ce amestecul devine ca o crema groasa si spumoasa.


Se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca cate putin in untul cu ciocolata.


Se mai lasa la rece 15-20 de minute. Cu aceasta crema se umplu foile de blat (ultima foaie se pastreaza pentru a fi imbracata in caramel).


Se imbraca tortul in crema, se opreste putina crema pentru ornat. Marginile tortului se imbraca cu nuca pisata (sau dupa preferinta).


Caramel:


Se pune zaharul intr-o craticioara la foc foarte mic sa se topeasca, dar cu atentie sa nu se arda, altfel devine amar. Cand s-a topit tot zaharul se ia de pe foc si se adauga zeama de la lamaie si se amesteca foarte bine.


Se toarna peste foaia de blat si se intinde uniform pe toata suprafata. Blatul se taie in 10-12 felii cu un cutit cu lama foarte ascutita si bine uns cu unt, cat timp caramelul este inca cald.


Se lasa la racit, apoi se asaza frumos pe tort.


Pe tort se fac mici rozete din crema 10 sau 12 in functie de cate foi de caramel am obtinut, fiecare felie taiata se sprijina de rozeta din crema.


Ornarea depinde de gustul fiecaruia.

  • Reteta testata de 2 utilizatori Ai testat si tu reteta?
  • Mariana_Hoza

    Mariana_Hoza (Chef de cuisine):

    Foarte gustos!

  • ana catalina focsa

    ana catalina focsa (Chef de cuisine):

    Recunosc ca tortuletul meu \"Dobos\" nu arata la fel ca cel atasat mai sus,dar indraznesc totusi, sa trimit poza mea cu primul Dobos facut de mine.A doua incercare poate o sa fie mai performanta.Felicitari pentru ornare si aspect !

  • 14 comentarii
  • Fara foto

  • Alexanca

    Alexanca (Chef de cuisine) , 25 februarie 2012

    Arata minunat!***** O sa il incerc si eu.

  • Fara foto

    maria mihalache , 01 decembrie 2009

    Un deliciu....................

  • joly-gina

    joly-gina (Chef de cuisine) , 01 decembrie 2009

    foarte bine arata ,felicitari

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 01 decembrie 2009

      Silvye...eu doar atat iti spun: delicios la fel ca toate bunatatile preparate de tine...

    • cristina i.

      cristina i. (Chef de cuisine) , 18 noiembrie 2009

      Draga Mari, chiar ne explica Silvia cum a facut ornamentul in descrierea retetei, citeste cu atentie.

    • Maria Lupean

      Maria Lupean (Chef de cuisine) , 18 noiembrie 2009

      Arata superb! felicitari!

    • Fara foto

      mari , 17 noiembrie 2009

      vreau sa stiu si eu cum ai facut ornamentul de deasupra k ala e tot farmecul la aspectul tortului tau ,te rog

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 17 noiembrie 2009

      Ţinând seama că ese un tort făcut de o nespecialistă, în casă, este un tort nemaipomenit de frumos şi gustos! Felicitări! Ai toate voturile mele!

    • lumi

      lumi (Chef de cuisine) , 15 noiembrie 2009

      Dobos tort -ul e preferatul meu ! Imi place cum l-ai ornat!

    • vera

      vera (Chef de cuisine) , 12 noiembrie 2009

      deosebit de frumos prezentata,cat despre gust ..cred ca este mortal!

    • Fara foto

      Silvia , 12 noiembrie 2009

      Multumesc frumos de aprecieri.

    • Czompa

      Czompa (Chef de cuisine) , 12 noiembrie 2009

      Ce minunatie ai facut! Sigur il incerc de Craciun!Felicitari!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 12 noiembrie 2009

      Grozav din toate punctele de vedere...

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 10 noiembrie 2009

      FELICITARI! ARATA SUPERB. CRED CA E UN DELICIU

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

3h 40 min

66 voturi

Ingrediente

  • Pentru blaturi:
  • 10 oua
  • 200g zahar
  • 1 lamaie
  • 1 plic zahar vanilat
  • o priza sare
  • 120g faina
  • Pentru crema:
  • 300g unt
  • 250g ciocolata neagra
  • 2 linguri cacao
  • 5 linguri apa
  • 6 oua
  • 270g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • Pentru caramel:
  • 250g zahar
  • Sucul de la ½ lamaie.

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Varadi Silvia

Eclere cu crema de vanilie

Se pune in cratita untul,laptele,un praf de sare,zaharul,se aseaza pe foc mic si cand incepe sa clocoteasca

41 voturi    12 comentarii
45 min
Dulciuri diverse

Tort cu mouse de ciocolata alba

Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si zaharul vanilat.

14 voturi    7 comentarii
2h 10 min
Torturi

Boccelute de clatite cu ciuperci

Pentru acest mic dejun se incepe prepararea de cu seara. Se pregatesc mai intai clatitele. Se curata

1 vot    1 comentariu
1h
Aperitive cu legume

Alexanca (Chef de cuisine)

Arata minunat!***** O sa il incerc si eu.

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Prajituri
Muffins cu afine

Muffins cu afine

Mixam ouale intregi cu un varf de sare pana se deschid la culoare si devin spuma. Adaugam zaharul si zaharul vanilat si mai mixam cateva

1 vot    0 comentarii
50 min
Dulciuri diverse
Prajitura cu gris si migdale -Sfouf by Gordon Ramsey

Prajitura cu gris si migdale -Sfouf by Gordon Ramsey

Incalzim cuptorul la 180 grade si ungem o tava de 20x35 cu unt . Intr-un bol amestecam faina, grisul, praful de copt si curcuma Separat

1 vot    0 comentarii
30 min
Dulciuri diverse