autor:

Varadi Silvia

» » Torturi

Tort Rusesc

Autor: Varadi Silvia (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 14 noiembrie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Ti-a placut? Da-o mai departe!
Autor: Varadi Silvia (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 14 noiembrie 2010

Ingrediente
Blat:, 3 oua, 80g zahar, 80g faina, 60g nuci macinate fin, un praf de sare, Umplutura sarlota:, 3 oua, 160g zahar, 30g gelatina fina(3 plicuri), 200ml lapte, 600ml frisca lichida, 2 linguri caco neagra, 1 lingurita esenta de rom, Sirop:, 1 lingurita ness, 200ml apa, 2 lingurite zahar, 2-3 lingurite Amaretto

Dificultate: Redusa Timp: 2h 45 min

6 voturi

Mod de preparare

Se prepara blatul alb cu nuca.


Se freaca bine cele 3 galbenusuri cu jumatate din cantiatea de zahar si praful de sare pana isi dubleaza volumul.Apoi se bat albusurile spuma,se adauga restul de zahar,treptat,batand pana se intareste.


Se adauga peste galbenusuri albusul batut si se amesteca.La urma se adauga treptat faina amestecata cu nuca, si se amesteca usor pana se inglobeaza toata faina.


Se toarna compozitia intr-o forma rotunda de tort,unsa si tapetata cu hartie pergament.


Se coace la cuptorul preancins la 180 de G.


Se lasa sa se raceasca.


Umplutura sarlota:


Se pregateste gelatine conform instructiunilor de pe pachet.


Se amesteca ouale cu zaharul,se subtiaza cu laptele, adauga gelatina inmuiata in apa.Apoi se fierbe pe foc mic,amestecand pentru a nu se lipii,cel putin 10-15 minute.


Se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca.


Se adauga apoi cele 2 linguri cacao,esenta de rom si frisca batuta bine cu 2-3 linguri de zahar.


Se opreste putina frisca pentru decor.Dar atentie,crema sarlota nu se lasa sa se intareasca prea tare inainte de a fi pusa frisca,altfel este mai greu de amestecat in ea.


Siropul:


Se fierbe apa cu zaharul,apoi se adauga nessul si lichiorul Amaretto.


Asamblare:


Se taie blatul in doua,se insiropeaza fiecare foaie de blat .


Se pregateste o forma rotunda de tort cu fundul detasabil,se pune in interior o folie de plastic.


Se aseaza primul blat,se toarna 1/3 din cantitate de sarlota.


Se aseaza al doile blat si se toarna restul de sarlota si se niveleaza.


Se lasa la frigider pentru 2-3 ore.


Se scoate cercul,se aseaza tortul pe platou,se orneaza cu frisca si fructe confiate,sau dupa gustul fiecaruia.


Aceasta reteta am gasit-o din intamplare intr-un manual pentru scolile de meserii din anul 1961.Rasfoind acest manula am vazut reteta si am zis sa o incerc.Am gasit multe retete interesante,mai ales ca in acele timpuri nu existau atatea variante pline de arome sintetice.
Se prepara blatul alb cu nuca.


Se freaca bine cele 3 galbenusuri cu jumatate din cantiatea de zahar si praful de
-->
Retete
Alte retete din Torturi

Tort Mont Blanc

Decor braduti: Taiati cu un cutit zimtat diverse inaltimi de cornete. Cu grija, pentru ca sunt fragile.

0 voturi    2 comentarii
2h 30 min
Torturi

Tort de biscuiti

1. Intr-un castron rupem biscuitii bucati, nu foarte mici. In alt castron frecam untul cu zaharul

82 voturi    29 comentarii
1h
Torturi

  • 6 comentarii
  • Fara foto

  • mia

    mia (Chef de cuisine) , 16 noiembrie 2010

    Delicios.....felicitari...

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 16 noiembrie 2010

    Cred ca te lingi pe degete de el Silvye ! Vreau si eu sa gust putin.....Sper ca ai sa ne mai arati si alte retete testate din acel manual.

  • Lia Maria

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 15 noiembrie 2010

    Ce bine arata si ce bun o fi fost...*****

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 14 noiembrie 2010

      O bunãtate!!! frumoasã prezentare :)

    • maria mihalache

      maria mihalache (Chef de cuisine) , 14 noiembrie 2010

      O feliuta se poate?

    • Adriana K.D.

      Adriana K.D. (Chef de cuisine) , 14 noiembrie 2010

      ce gustos e ...mie pofta!:)

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

2h 45 min

6 voturi

Ingrediente

  • Blat:
  • 3 oua
  • 80g zahar
  • 80g faina
  • 60g nuci macinate fin
  • un praf de sare
  • Umplutura sarlota:
  • 3 oua
  • 160g zahar
  • 30g gelatina fina(3 plicuri)
  • 200ml lapte
  • 600ml frisca lichida
  • 2 linguri caco neagra
  • 1 lingurita esenta de rom
  • Sirop:
  • 1 lingurita ness
  • 200ml apa
  • 2 lingurite zahar
  • 2-3 lingurite Amaretto

Raporteaza reteta

Retete
de Varadi Silvia

Somon si pastrav la cuptor

Se curate pestele si se spala,apoi se aseaza intr-o tava de iena,se ung pestii cu ulei se condimenteaza

15 voturi    5 comentarii
1h
Mancaruri cu peste

Ciorba de fasole rosie cu ciolan afumat

Se spala ciolanul si se curata (eu am luat unul dezosat), se pune intr-o oala sub presiune si se

14 voturi    4 comentarii
2h 30 min
Borsuri si Ciorbe

Eclere cu crema de vanilie

Se pune in cratita untul,laptele,un praf de sare,zaharul,se aseaza pe foc mic si cand incepe sa clocoteasca

45 voturi    17 comentarii
45 min
Dulciuri diverse

mia (Chef de cuisine)

Delicios.....felicitari...

Adauga reteta
Retete
din Torturi
Tort simplu cu banane

Tort simplu cu banane

Mixam ouale cu zaharul pana isi tripleaza volumul si se deschid la culoare. Adaugam cate 2 linguri de faina peste amestecul de oua.

0 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Tort de mere cu crema de zahar ars

Tort de mere cu crema de zahar ars

Se pune cana cu zahar intr-un vas pe foc impreuna cu o lingura de apa si se lasa la topit;cand a capatat o culoare aurie, se rastoarna

3 voturi    0 comentarii
2h
Mancaruri pentru copii