autor:

Varadi Silvia

» » Torturi

Tort Rusesc

Autor: Varadi Silvia (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 14 noiembrie 2010
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Se prepara blatul alb cu nuca.


Se freaca bine cele 3 galbenusuri cu jumatate din cantiatea de zahar si praful de sare pana isi dubleaza volumul.Apoi se bat albusurile spuma,se adauga restul de zahar,treptat,batand pana se intareste.


Se adauga peste galbenusuri albusul batut si se amesteca.La urma se adauga treptat faina amestecata cu nuca, si se amesteca usor pana se inglobeaza toata faina.


Se toarna compozitia intr-o forma rotunda de tort,unsa si tapetata cu hartie pergament.


Se coace la cuptorul preancins la 180 de G.


Se lasa sa se raceasca.


Umplutura sarlota:


Se pregateste gelatine conform instructiunilor de pe pachet.


Se amesteca ouale cu zaharul,se subtiaza cu laptele, adauga gelatina inmuiata in apa.Apoi se fierbe pe foc mic,amestecand pentru a nu se lipii,cel putin 10-15 minute.


Se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca.


Se adauga apoi cele 2 linguri cacao,esenta de rom si frisca batuta bine cu 2-3 linguri de zahar.


Se opreste putina frisca pentru decor.Dar atentie,crema sarlota nu se lasa sa se intareasca prea tare inainte de a fi pusa frisca,altfel este mai greu de amestecat in ea.


Siropul:


Se fierbe apa cu zaharul,apoi se adauga nessul si lichiorul Amaretto.


Asamblare:


Se taie blatul in doua,se insiropeaza fiecare foaie de blat .


Se pregateste o forma rotunda de tort cu fundul detasabil,se pune in interior o folie de plastic.


Se aseaza primul blat,se toarna 1/3 din cantitate de sarlota.


Se aseaza al doile blat si se toarna restul de sarlota si se niveleaza.


Se lasa la frigider pentru 2-3 ore.


Se scoate cercul,se aseaza tortul pe platou,se orneaza cu frisca si fructe confiate,sau dupa gustul fiecaruia.


Aceasta reteta am gasit-o din intamplare intr-un manual pentru scolile de meserii din anul 1961.Rasfoind acest manula am vazut reteta si am zis sa o incerc.Am gasit multe retete interesante,mai ales ca in acele timpuri nu existau atatea variante pline de arome sintetice.

  • 6 comentarii
  • Fara foto

  • mia

    mia (Chef de cuisine) , 16 noiembrie 2010

    Delicios.....felicitari...

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 16 noiembrie 2010

    Cred ca te lingi pe degete de el Silvye ! Vreau si eu sa gust putin.....Sper ca ai sa ne mai arati si alte retete testate din acel manual.

  • Lia Maria

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 15 noiembrie 2010

    Ce bine arata si ce bun o fi fost...*****

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 14 noiembrie 2010

      O bunãtate!!! frumoasã prezentare :)

    • maria mihalache

      maria mihalache (Chef de cuisine) , 14 noiembrie 2010

      O feliuta se poate?

    • Adriana K.D.

      Adriana K.D. (Chef de cuisine) , 14 noiembrie 2010

      ce gustos e ...mie pofta!:)

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

2h 45 min

6 voturi

Ingrediente

  • Blat:
  • 3 oua
  • 80g zahar
  • 80g faina
  • 60g nuci macinate fin
  • un praf de sare
  • Umplutura sarlota:
  • 3 oua
  • 160g zahar
  • 30g gelatina fina(3 plicuri)
  • 200ml lapte
  • 600ml frisca lichida
  • 2 linguri caco neagra
  • 1 lingurita esenta de rom
  • Sirop:
  • 1 lingurita ness
  • 200ml apa
  • 2 lingurite zahar
  • 2-3 lingurite Amaretto

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Varadi Silvia

Eclere cu crema de vanilie

Se pune in cratita untul,laptele,un praf de sare,zaharul,se aseaza pe foc mic si cand incepe sa clocoteasca

41 voturi    12 comentarii
45 min
Dulciuri diverse

Tort cu mouse de ciocolata alba

Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si zaharul vanilat.

14 voturi    7 comentarii
2h 10 min
Torturi

Boccelute de clatite cu ciuperci

Pentru acest mic dejun se incepe prepararea de cu seara. Se pregatesc mai intai clatitele. Se curata

1 vot    1 comentariu
1h
Aperitive cu legume

mia (Chef de cuisine)

Delicios.....felicitari...

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Torturi
Tort Cetatea de ciocolata

Tort Cetatea de ciocolata

Blat: Se incalzeste cuptorul la 170 g C. Se bate spuma untul cu zahar; se adauga ouale si se mixeaza. Se adauga faina amestecata

3 voturi    1 comentariu
1h
Torturi
No-bake cheesecake

No-bake cheesecake

Baza: Intr-o tava cu fund detasabil unsa in prealabil cu unt, asezam hartie de copt dar in asa fel incat sa acopere si marginile

0 voturi    0 comentarii
30 min
Dulciuri diverse