autor:

Dorina Pop

» » Torturi

Tort spiralat

Autor: Dorina Pop (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 05 ianuarie 2009
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Inainte de pregatire se spala ouale!


Blatul: 6 albusuri se bat spuma cu 6 linguri de apa rece, apoi se adauga treptat zaharul.Galbenusurile se freaca cu o lingura de lemn cu sarea si uleiul pana la obtinerea unei consistente cremoase 9 (ca maioneza), se adauga esentele si apoi totul se incorporeaza cu albusul batut spuma mai inainte.


Se amesteca tot cu lingura de lemn, prin rasturnare pentru a nu se distruge spuma obtinuta din albusuri.


Se adauga treptat faina si praful de copt, apoi cacaoa.


Toata compozitia se pune intr-o tava dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incalzit in prealabil,timp de 40 minute, dupa expirarea acestui timp se verifica cu scobitoarea daca blatul este bine copt la mijloc, adica daca scobitoarea iese uscata, fara urme de aluat pe ea.


Cat timp blatul este la cuptor se prepara cremele:


- crema de ciocolata Draling eu o prepar cu 200 ml lapte rece si o mixez bine;


- bat bine frisca si o dau la rece, dupa care iau doua linguri cu varf de crema de ciocolata la borcan si le amestec putin cu mixerul, apoi peste acestea adaug frisca batuta in prealabil,cate 2 linguri si continui sa amestec totul cu mixerul.Mai pastrez putina frisca batuta pentru decorarea tortului.


Blatul, dupa ce s-a racit putin se taie in doua pe inaltime, obtinandu-se 2 foi, apoi, foile se pun iar una peste alta si totul se taie in 3 parti egale.


Se incepe umplerea, alternand cele doua creme: un rulou cu crema de ciocolata, unul cu crema de frisca cu ciocolata.Tortul se insiropeaza dupa asamblarea filor cu creme, conform imaginii, apoi, dupa insiropare, eu il imbrac de obicei cu cele doua creme ramase,amestecate,dupa care decorez totul cu frisca si decor de nuca si alune glazurate.


Va doresc pofta buna tuturor!

  • 17 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Moldovan Cristina , 11 februarie 2014

    daca trebuie 8 oua de ce se folosesc 6?

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 29 august 2010

    E super !

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 05 mai 2010

    E foarte intresant, copt in forma dreptunghiulara si montat rotund, imi place, arata bine, chiar as fi vrut sa vad sectiunea, dar nu e asa important acest lucru. Important este ca e frumos si delicios.

    • susu

      susu (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2010

      super tortul l-am salvat. spune-mi te rog cam cata frisca ai pus la crema de finetti?

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 19 aprilie 2010

      Ingenioasa idee.Felicitari!

    • Fara foto

      dorina , 07 septembrie 2009

      Crema la plic pe care am recomandat-o in reteta e singura care place si familiei mele. Am mai incercat si altele dar aceasta este excelenta. Sper sa va placa si voua! Multumesc mult pentru comentarii :)

    • Alina

      Alina (Chef de cuisine) , 05 septembrie 2009

      Interesanta ideea, dar ar fi trebuit sa pui o fotografie cu o felie. Nu zic ca nu sunt bune si cremele la plic, dar sunt multe retete rapide de creme, care sunt mai sanatoase.

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 05 septembrie 2009

      Daraga mea ai o prezentare de nota 10,chiar si cu crema de la plic cum spunea cineva mai jos,eu o prefer pe cea de la plic decat cea facuta din unt sau margarina care este si mai rea pentru organism,colesterol,ficat.Felicitari, nota 10 pentru prezentarea facuta.

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 02 septembrie 2009

      Interesant,desi eu prefer crema facuta in casa,fara chimicale multe,ca cea de la plic.

    • vera

      vera (Chef de cuisine) , 02 septembrie 2009

      Interesant si bun!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 02 septembrie 2009

      Arata foarte bine si in mod sigur este delicios...

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 01 septembrie 2009

      Super!

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 27 iunie 2009

      Este interesant !

    • serban aurora daniela

      serban aurora daniela (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2009

      Imi place foarte mult ideea tortului tau, dar as fi preferat si o poza cu o felie taiata. Eram curioasa cum arata in sectiune! Dar cu siguranta eu o sa-l fac si poate va trimit eu o poza.

    • Fara foto

      sonya65 (Chef de cuisine) , 31 martie 2009

      Super tortul, imi place mult, o sa-l incerc.

    • Fara foto

      claudia , 07 februarie 2009

      E specific craciunului frantuzesc..:D

    • Fara foto

      dorina , 12 ianuarie 2009

      Imi pare rau ca nu s-a vazut poza de final, dar o atasez aici. Sper sa va placa. O prietena mi-a spus ca i s-ar potrivi mai bine denumirea de "Trunchi de copac". :)

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h

60 voturi

Ingrediente

  • Blatul:8 oua,8 linguri de apa
  • 16 linguri de zahar
  • 16 linguri de faina
  • un varf de cutit de sare
  • esenta de rom
  • vanilie
  • lamaie
  • 2-3 linguri de cacao
  • un plic de praf de copt si 3 linguri de ulei.
  • Cremele: eu folosesc de regula 2 creme
  • - una la plic de "Ciocolata si rom" de la firma Darling
  • deoarece are un gust foarte bun si o consistenta care se pastreaza neschimbata chiar si dupa 2-3 zile
  • - una pregatita de mine din ciocolata la borcan ( tip Finetti) si frisca batuta.
  • Decorarea: frisca
  • alune si nuci caramelizate sau decor pentru prajituri din comert.

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Dorina Pop

Prajitura pufoasa cu mere (branza)

Aluatul: Ouale se spala, apoi se pun intr-un castron albusurile si galbenusurile, impreuna, peste

4 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Prajituri

Gogosi sau pancove ca in Ardeal

Intr-un lighenas se pune faina, oul si sarea.Drojdia se pune intr-o cescuta cu 2-3 lingurite de zahar

120 voturi    14 comentarii
1h
Dulciuri diverse

Salam de biscuiti

3 parti din cantitatea de biscuiti se dau prin masina de tocat, iar cealalta parte se rupe in bucati. Stafidele

83 voturi    10 comentarii
30 min
Dulciuri diverse

Moldovan Cristina

daca trebuie 8 oua de ce se folosesc 6?

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Torturi
Tort cu choux-uri si crema de fructe de padure si fistic

Tort cu choux-uri si crema de fructe de padure si fistic

Prima data facem blatul tortului, separand albusurile de galbenusuri .Galbenusurile le frecam bine cu apa si cu cele 6 linguri cu zahar.Amestecam

1 vot    0 comentarii
1h 55 min
Dulciuri diverse
Tort cu frisca si nuci caramelizate

Tort cu frisca si nuci caramelizate

Blat: se separa galbenusul de albus. Albusurile se bat spuma cu zaharul (400 gr). Se toarna galbenusurile peste albus, se adauga si

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Aperitive cu legume