autor:

valentina ionita

» » Cocteiluri si lichioruri

Tuica de pruna de Varatec si de Cetatuia cu melisa si cu schinduc si Tuica de mere Manastirea Bucium

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 29 octombrie 2010
Ti-a placut? Da-o mai departe!

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 29 octombrie 2010

Ingrediente
10 l tuica de pruna in butoi de dud, 30-40 fire de melisa, 20-30 fire de schinduc

Dificultate: Redusa Timp: 20 min

18 voturi

Mod de preparare

La manastirea din Varatec judetul Neamt si Manasirea Cetatuia judetul Iasi dupa cum va spuneam in interviul pentru gustos.ro Tuica de pruna, fabricata dupa metode traditionale, capata un gust,o aroma si o culoare galbuie deosebita dupa ce este pastrata in butoaie de dud. La Varatec , dupa ce se trage tuica din butoaie se introduce in tuica o planta mai putin cunoscuta si astfel tuica devine unica din punct de vedere al gustului,al culorii si al aromei.In plus planta va ramane in permanenta verde in recipiente.


Aceasta planta se numeste melisa, este o planta din familia mentei si este cultivata chiar la Varatec. Am ramas placut impresionata cand am baut pentru prima oara cu multi ani in urma ,iar de atunci in fiecare an cand mergem sau vin Sfiintiile lor in vizita capatam” aceasta planta si chiar tuica gata preparata " la pachet" cum se spune. Melisa, sau roinita, este cunoscuta din antichitate, fiind descrisa ca o planta terapeutica,cu puteri miraculoase inca din primul secol al erei crestine.


La Manastirea Cetatuia se adauga in tuica schinduc ,o planta tot atat de rara si cu proprietati terapeutice de invidiat. Schinducul este supranumit chiar ginsengul romanesc.


Creste doar pe Ceahlau ,are proprietati medicinale unice ,iar maicutele si calugarii o culeg in fiecare an cu mare grija...


Astfel,tuica de la Manastirile Varatec si Cetatuia are o culoare galbuie, data de verdele intens al plantelor ,un gust deosebit si poate fi considerata un adevarat elixir divin sau medicament daca se consuma cu multa,multa moderatie deoarece are o tarie aparte.


Noi am introdus plantele si in tuica productie proprie sau in tuica de Pitesti si a avut acelasi rezultat minunat...


Am pus o parte din aceste plante chiar la uscat si le servesc la condimentarea ,ornarea mancarurilor,a salatelor,a fripturilor si la prepararea dulciurilor,a prajiturilor.Obisnuiesc sa mai adaug la sucuri si chiar iese un lichior foarte bun.


Zilele acestea le-am avut in vizita pe maicute si pe parintelul nostru duhovnic de la Varatec si ne-au adus o sumedenie de sortimente de tuica,vin,hribi,salata de ciuperci, de legume,zacusca de peste,serbet...O sa postez retetele lor traditionale...


O sa mai adaug o fotografie cu tuica de mere facuta la Manastirea Bucium,obtinuta dupa aceleasi retete si secrete traditionale (depozitarea si plantele sunt doua dintre secretele pastrate cu sfintenie).

  • 5 comentarii
  • Fara foto

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 23 ianuarie 2014

    da Violeta; acesta este si este ceva miraculos

  • Fara foto

    Violeta Ion , 22 ianuarie 2014

    vreau să te întreb dacă schinducul de la manastire, cel numit ginseng-ul romanesc e acelaşi lucru cu planta numită schinduf

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 18 iulie 2011

    Va multumesc mult ...

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 16 iulie 2011

      Draga mea esti de admirat cu retetele si sfaturile tale,se vede ca esti o gospodina desavarsita. Felicitari !

    • tatiana

      tatiana (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

      Aici, chiar nu ma pricep, dar, ma bag si eu in seama, ca tot romanul, impartial.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

20 min

18 voturi

Ingrediente

  • 10 l tuica de pruna in butoi de dud
  • 30-40 fire de melisa
  • 20-30 fire de schinduc

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de valentina ionita

Salata de sfecla rosie si branza

Este un aperitiv gustos, usor, de efect si care poate fi servit la orice ora ... Taiem branza si

0 voturi    0 comentarii
20 min
Aperitive

Flori de salcâm în aluat de clătite de post şi fără gluten

Spălăm florile de salcâm şi le lăsăm să se scurgă de apă şi să se usuce. Preparăm un

1 vot    0 comentarii
20 min
Dulciuri diverse

Dulceata din flori de salcam

Se spala in apa rece florile de salcam, se indeparteaza coditele alegand numai florile si se lasa

1 vot    0 comentarii
1h
Conserve si muraturi

valentina ionita (Chef de cuisine)

da Violeta; acesta este si este ceva miraculos



Adauga reteta
Retete
din Cocteiluri si lichioruri
Socata

Socata

Se taie lamaile in 4 si se pun in borcan, se pun si florile de soc dupa ce au fost clatite putin in apa si deasupra se presara zaharul.

1 vot    1 comentariu
96h
Cocteiluri si lichioruri
Socata cu drojdie

Socata cu drojdie

Florile de soc le trecem pe sub un jet de apa rece. Intr-o oala punem apa la fiert. Cand incepe sa dea in clocot, dam focul potrivit,

0 voturi    0 comentarii
30 min
Cocteiluri si lichioruri