autor:

valentina ionita

» » Cocteiluri si lichioruri

Tuica de pruna de Varatec si de Cetatuia cu melisa si cu schinduc si Tuica de mere Manastirea Bucium

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 29 octombrie 2010
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

La manastirea din Varatec judetul Neamt si Manasirea Cetatuia judetul Iasi dupa cum va spuneam in interviul pentru gustos.ro Tuica de pruna, fabricata dupa metode traditionale, capata un gust,o aroma si o culoare galbuie deosebita dupa ce este pastrata in butoaie de dud. La Varatec , dupa ce se trage tuica din butoaie se introduce in tuica o planta mai putin cunoscuta si astfel tuica devine unica din punct de vedere al gustului,al culorii si al aromei.In plus planta va ramane in permanenta verde in recipiente.


Aceasta planta se numeste melisa, este o planta din familia mentei si este cultivata chiar la Varatec. Am ramas placut impresionata cand am baut pentru prima oara cu multi ani in urma ,iar de atunci in fiecare an cand mergem sau vin Sfiintiile lor in vizita capatam” aceasta planta si chiar tuica gata preparata " la pachet" cum se spune. Melisa, sau roinita, este cunoscuta din antichitate, fiind descrisa ca o planta terapeutica,cu puteri miraculoase inca din primul secol al erei crestine.


La Manastirea Cetatuia se adauga in tuica schinduc ,o planta tot atat de rara si cu proprietati terapeutice de invidiat. Schinducul este supranumit chiar ginsengul romanesc.


Creste doar pe Ceahlau ,are proprietati medicinale unice ,iar maicutele si calugarii o culeg in fiecare an cu mare grija...


Astfel,tuica de la Manastirile Varatec si Cetatuia are o culoare galbuie, data de verdele intens al plantelor ,un gust deosebit si poate fi considerata un adevarat elixir divin sau medicament daca se consuma cu multa,multa moderatie deoarece are o tarie aparte.


Noi am introdus plantele si in tuica productie proprie sau in tuica de Pitesti si a avut acelasi rezultat minunat...


Am pus o parte din aceste plante chiar la uscat si le servesc la condimentarea ,ornarea mancarurilor,a salatelor,a fripturilor si la prepararea dulciurilor,a prajiturilor.Obisnuiesc sa mai adaug la sucuri si chiar iese un lichior foarte bun.


Zilele acestea le-am avut in vizita pe maicute si pe parintelul nostru duhovnic de la Varatec si ne-au adus o sumedenie de sortimente de tuica,vin,hribi,salata de ciuperci, de legume,zacusca de peste,serbet...O sa postez retetele lor traditionale...


O sa mai adaug o fotografie cu tuica de mere facuta la Manastirea Bucium,obtinuta dupa aceleasi retete si secrete traditionale (depozitarea si plantele sunt doua dintre secretele pastrate cu sfintenie).

  • 5 comentarii
  • Fara foto

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 23 ianuarie 2014

    da Violeta; acesta este si este ceva miraculos

  • Fara foto

    Violeta Ion , 22 ianuarie 2014

    vreau să te întreb dacă schinducul de la manastire, cel numit ginseng-ul romanesc e acelaşi lucru cu planta numită schinduf

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 18 iulie 2011

    Va multumesc mult ...

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 16 iulie 2011

      Draga mea esti de admirat cu retetele si sfaturile tale,se vede ca esti o gospodina desavarsita. Felicitari !

    • tatiana

      tatiana (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

      Aici, chiar nu ma pricep, dar, ma bag si eu in seama, ca tot romanul, impartial.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

20 min

18 voturi

Ingrediente

  • 10 l tuica de pruna in butoi de dud
  • 30-40 fire de melisa
  • 20-30 fire de schinduc

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de valentina ionita

Vinete pane in aluat de clatite de post

Vinetele se taie rondele, se stropesc cu zeama de lamaie , se trec prin aluatul de clatite si se

6 voturi    3 comentarii
30 min
Aperitive cu legume

Macrou afumat

Pestele se tine putin la decongelat,se decapiteaza,se scot intestinele si se curata bine in interior

37 voturi    46 comentarii
2h
Aperitive cu peste

ŞALĂU CU MAIONEZĂ ŞI OUĂ DE PREPELIŢĂ

Şalăul se fierbe, se dezosează, se taie mărunt, se amestecă cu maioneza, se adaugă firele de

2 voturi    2 comentarii
30 min
Aperitive cu peste

valentina ionita (Chef de cuisine)

da Violeta; acesta este si este ceva miraculos

Ti-a placut? Da-o mai departe!
coca cola

Adauga cate un ingredient* pe rand si vei gasi retetele dorite pentru cei dragi.
* adauga pe rand si apasa butonul "adauga" dupa fiecare ingredient



Adauga reteta
Retete
din Cocteiluri si lichioruri
Smoothie de banane, unt de arahide si ciocolata neagra

Smoothie de banane, unt de arahide si ciocolata neagra

Se amesteca toate ingredientele cu un blender, apoi se pun in pahare si se servesc. Se poate adauga si gheata, pentru cei ce doresc

0 voturi    0 comentarii
10 min
Cocteiluri si lichioruri
Lichior de nuci verzi

Lichior de nuci verzi

Spalam bine nucile, le crestam in patru dar cu atentie fara sa le desprindem (vezi foto). Le punem in borcan, adaugam peste ele zaharul

1 vot    3 comentarii
24h
Cocteiluri si lichioruri