autor:

Doina  Varga

» » Conserve si muraturi

Varza murata la butoi

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 27 octombrie 2009
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Este bine sa alegeti verze mai albe, turtite si nu prea grele. Indesati bine verzele in butoi, apoi preparati saramura.


Puneti la foc o oala mai mare, umpleti-o cu apa si incalziti-o la aproximativ 40-45 grade (sa nu fiarba). Pentru fiecare litru de apa puneti o lingura plina bine de sare. Adaugati si celelate condimente si incalziti pe rand mai multe oale pana ce butoiul este aproape plin, sa mai ramana cam 7-8 centimetri pana sus.


Nu vor intra toate verzele de la inceput, mai raman 3-4, dar le veti indesa in butoi a doua si a treia zi si astfel butoiul se va umple pana sus. Asezati peste verze ceva greu, un platou de sticla sau un fund de plastic, o tava, ca sa le tina apasate, apoi puneti capacul.


In fiecare zi pritociti varza o data sau de doua ori si tineti butoiul inauntru, la temperatura camerei, ca sa fermenteze. Dupa aproximativ doua saptamani, cand a inceput sa se acreasca bine, dizolvati in putina zeama din butoi plicul de pikant fix si turnati-l peste varza. Astfel nu va prinde floare.


Dati butoiul la rece si din cand in cand mai pritociti varza. Introduceti in butoi, cat mai adanc, un furtun mai subtire si suflati in el cateva minute. Moarea se va mentine limpede tot timpul.


Cand scoateti cate o varza din butoi aveti grija ca celelate sa fie bine acoperite. Cand folositi varza, o taiati de la cotor si incepeti sa o desfaceti tot de la cotor.

  • Reteta testata de 2 utilizatori Ai testat si tu reteta?
  • Fara foto

    balanta (Chef de cuisine):

    asa pregatesc si eu in afara de sfecla rosie pentru ca imi place zeama sa fie alba,apa calda porneste mai repede fermentatia

  • marian silviu

    marian silviu (Chef de cuisine):

    cred ca reteta asta ai confundat-o cu cea de castraveti sau gogosari la borcan eu unul n-am mai auzit de vazut nici nu mai vorbesc sa pui apa fiarta peste varza [doar daca vrei sa o mananci a doua zi]

  • 27 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Ungureanu Florian , 10 decembrie 2014

    Emanuela Ema

  • Fara foto

    Roxana Bej , 02 ianuarie 2014

    Heavenly

  • Fara foto

    Cristea Stefan , 20 noiembrie 2013

    prea! sorry!

    • Fara foto

      Cristea Stefan , 20 noiembrie 2013

      marmura in saramura nu este o idee pra buna!

    • Fara foto

      stef , 20 noiembrie 2013

      nu puneti marmura in zeama de varza!!!

    • Doina  Varga

      Doina Varga (Chef de cuisine) , 07 noiembrie 2013

      Marian Silviu, unde ai vazut tu apa fiarta? Chiar ai testat reteta sau ai postat fara sa o citesti atent? Eu asa am scris in reteta "Puneti la foc o oala mai mare, umpleti-o cu apa si incalziti-o la aproximativ 40-45 grade (sa nu fiarba)". Doar incalzesti apa, nu pui apa fiarta peste varza.

    • Fara foto

      ion , 06 noiembrie 2013

      interesant pikant fix,incerc si eu.multumesc.

    • Fara foto

      Margareta Ursache , 04 noiembrie 2013

      azi am pus varza la murat .Maine incep pitroceala

    • Fara foto

      Neculai Lupu , 02 noiembrie 2013

      merg sa pritocesc varza

    • Fara foto

      Mitica din p neamt , 30 octombrie 2013

      Ai dreptate Marian, este pentru castraveti

    • Fara foto

      Adrian Neagu , 28 octombrie 2013

      eu fierb saranura de 2 ori

    • Fara foto

      George Dascalescu , 26 octombrie 2013

      multumesc pentru sfatul bun!

    • Fara foto

      alexandra , 22 octombrie 2013

      este f buna reteta mama o foloseste de ani de zileeeee

    • Fara foto

      Caleb Ce , 17 octombrie 2013

      Mi-e dor de sarmale. Sunt coreean.

    • Fara foto

      Elena Elenutza , 09 octombrie 2013

      asa o pregatesc si eu

    • Fara foto

      ani , 03 octombrie 2013

      da,este f.buna reteta,o folosesc de ceva ani.

    • Fara foto

      zzz , 03 septembrie 2013

      se mureaza muuuult mai repede!!!!!!!!!in cateva sapt ;am incercat !!!

    • Fara foto

      Oli Rusu , 21 iulie 2013

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 26 august 2010

      Super !

    • Doina  Varga

      Doina Varga (Chef de cuisine) , 13 martie 2010

      Dragi prietene, o perioada de timp nu voi mai raspunde la comentariile voastre. Mie imi place de multe ori sa glumesc, dar de aici pana la a fi acuzata de una si de alta este cale lunga. Daca aveti intrebari legate de reteta, va rog sa imi trimiteti un mesaj privat. Va multumesc anticipat.

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 02 noiembrie 2009

      De la mama mea am invatat cum sa pun varza si este foarte gustoasa, cu apa rece, sare grunjoasa, cimbru, marar, foi de dafin si hrean.

    • Fara foto

      Cely , 01 noiembrie 2009

      Este important si locul de depozitare. Frumoasa prezentarea ta Doina

    • zana b.

      zana b. (Chef de cuisine) , 30 octombrie 2009

      Stiti vorba aceea:cate case tot atatea obiceie.

    • cristina i.

      cristina i. (Chef de cuisine) , 30 octombrie 2009

      Fiecare pune varza cum a invatat si cum stim ca ne iese buna si tine mai mult timp. Eu pun si cateva mere.

    • Doina  Varga

      Doina Varga (Chef de cuisine) , 30 octombrie 2009

      Da, stiu. Am vazut o multime de retete de varza murata. :)

    • lumi

      lumi (Chef de cuisine) , 29 octombrie 2009

      eu pun apa rece si cu sarea amestecata bine si cateva radacini de hrean

    • Fara foto

      marian , 29 octombrie 2009

      daca pui cateva radacini de hrean, crengute de marar uscat iar saramura sa fie clocotita si pui imediat capacul nu mai trebuie sa vanturi varza si se pastreaza si mai mult in timp.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h 15 min

138 voturi

Ingrediente

  • Pentru un butoi de 60 litri:
  • aproximativ 14 verze potrivite (cam 30 kg)
  • 30 litri apa
  • 30 linguri sare mare
  • 1 legatura marar uscat cu tot cu tulpini
  • 1/4 sfecla rosie
  • 2-3 ardei iuti
  • 10-15 foi de dafin
  • 20 frunze de visin
  • 1 plic pikant fix
  • 2 linguri cimbru uscat
  • o legatura de frunze de telina
  • 25-30 boabe de piper

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Doina Varga

Pulpa de curcan in suc propriu cu piure de cartofi

Se spala carnea si se pune la fiert, la foc mic, in 3 l apa rece cu putina sare. Cand clocoteste

11 voturi    14 comentarii
1h 15 min
Retete de Pasti

Salata tip "boeuf" cu curcan

Spalati cartofii si puneti-i la fiert in coaja in 1,5 l apa rece, 20-25 minute la foc mic. Intre

48 voturi    21 comentarii
1h
Aperitive cu carne

Ciorba cu perisoare de curcan

Se curata legumele si se spala. O ceapa, morcovul, patrunjelul si rosia se toaca si se pun la calit

29 voturi    11 comentarii
1h
Retete de Pasti

Ungureanu Florian

Emanuela Ema

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Bucatarul stie tot
Adauga reteta
Retete
din Conserve si muraturi
Pasta de ardei capia

Pasta de ardei capia

1.Spalati si curatati ardeii. 2.Dati ardeii capia prin masina de tocat sau ii puteti mixa in robotul de bucatarie. 3.Adaugati sarea

0 voturi    0 comentarii
3h
Conserve si muraturi
Gogosari in sos tomat pentru iarna

Gogosari in sos tomat pentru iarna

Spalam gogosarii, ii curatam de seminte, apoi ii taiem fasii groase cam de un deget. Intr-o cratita mare (de preferat una care stiti

1 vot    1 comentariu
1h 30 min
Conserve si muraturi