autor:

Nicusor

» » Cocteiluri si lichioruri

Whisky de apartament

Autor: Nicusor (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 20 ianuarie 2011
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Whisky este un pic cam pretentios spus, de fapt este o bautura spirtoasa preparata in casa, dar care la gust seamana foarte mult cu un whisky de calitate. Reteta aceasta am folosit-o pe vremea cand locuiam la bloc iar la alimentara din colt gaseam numai posirci. Pe vremea aceea nu era ca acum, sa gasesti bauturi de calitate peste, doar bani sa ai. Dar pe atunci am preparat-0 de cateva ori si am avut numai cuvinte de lauda din partea cunoscatorilor. Pana acum nu am avut curaj sa o postez undeva, dar trebuia sa vina si acel moment candva. Si a venit azi.


Puneti intr-un butoi de ~100 de litri vreo 10-20 litri de apa calduta si zaharul, apoi amestecati pana se dizolva zaharul. Completati cu restul de apa si adaugati graul si porumbul. Pentru ferment puteti folosi drojdie, dar eu, dupa cateva incercari am renuntat pentru ca produsul avea gust de drojdie si am preparat singur fermentul. Puneam intr-o cescuta ceva fructe cu putin zahar si lasam la caldura pana incepea fermentatia, apoi turnam totul in butoi. Astupati butoiul nu prea tare si verificati din cand in cand sa vedeti daca a inceput fermentatia. Daca nu, mai preparati ferment. Cand incepe fermentatia astupati bine butoiul si lasati-l sa fermenteze cel putin doua saptamani, depinde cat este de cald. Fermentatia trebuie sa fie anaeroba, nu e ca la vin.


Vara fermenteaza mai repede. Dupa 2 saptamani ascultati butoiul ca sa va dati seama daca mai fermenteaza. Dupa cel mult 3 saptamani trebuie sa fie gata fermentatia. Ca sa va dati seama daca este bine, desfaceti butoiul, lichidul nu trebuie sa aiba clabuci si gustati putin. Daca este acrisor, inseamna ca a fermentat destul.


Distilarea: i-am spus "de apartament" pentru ca am folosit o instalatie care poate fi folosita oriunde, doar sa o puneti pe aragaz si sa aveti in apropiere o sursa de apa (chiuveta). Trebuie sa aveti o oala sub presiune de cel putin 8 litri si o serpentina confectionata dintr-o teava sau o bara de cupru. Pe mine m-a ajutat un prieten care mi-a facut serpentina la cald. M-a costat un litru de bautura, dar s-a meritat. La oala sub presiune desfaceti surubul de deasupra cu supapa si faceti legatura intre capacul oalei sub presiune si serpentina cu un furtun. Aveti grija sa fie cat mai etans, eventual strangeti bine cu sarma. Eu am pus serpentina intr-un vas de plastic pe care il puneam in chiuveta. Jos am dat o gaura pe unde am scos al doilea furtun, de la baza serpentinei, pe care l-am pus intr-o sticla.


Puneti in oala sub presiune 6 litri de maglavais (asa ii spun eu), inchideti oala si umpleti vasul serpentinei cu apa. Daca nu aveti un vas de plastic, puteti folosi o oala mai mare, in care serpentina sa stea in apa. Oala sub presiune o puneti pe ochiul mic al aragazului si dati focul mare timp de 5 minute. Dupa cele 5 minute dati focul mic, aproape de minim si asteptati. In aproximativ o ora veti auzi ceva zgomote in furtun iar in sticla de jos trebuie sa iasa bautura. Aveti grija sa aruncati primii ~50 ml, pentru ca prima data se distileaza alcoolul metilic, care este toxic, apoi se va distila alcoolul etilic. Bautura care iese trebuie sa fie limpede, limpede.


Dintr-o oala veti obtine ~ 1 litru. Sa nu opriti focul, mai scoateti inca ~600 ml, care vor mai avea un pic de tarie si un gust bun. Procedati la fel pana terminati butoiul. Veti obtine 10 litri de bautura buna si destul de tare, de aproximativ 40 de grade. Cei 6 litri care au ramas dupa ce ati scos 10 litri ii mai puneti o data in oala si mai obtineti inca cel putin 1 litru destul de tare. Ideal ar fi sa puneti bautura in butoaie de dud si sa le lasati sa stea mai mult timp.


Dar un efect asemanator si un gust placut veti obtine daca puneti 10-15 boabe de cafea proaspata pentru fiecare litru.


Dupa cateva zile bautura va prinde culoare si o puteti pune in sticle sau o lasati in damigeana, cum doriti. Cu cat lasati cafeaua sa stea mai mult, cu atat veti obtine o bautura frumos colorata si foarte aromata. Si nu uitati: sa o consumati cu masura, sa nu exagerati.

  • 19 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Florentina Grigoras , 24 august 2014

    numai prostii !!!!!!!!!!!!! retete adevarate pe bauturi3xforum,ro

  • Fara foto

    Paul Ciungu , 02 iunie 2014

    Eu am facut asta;3 borcane gem de 800 gr,5kg zahar,3kg cartofi fierti pina se inmoaie putin,15 litri apa,1/4 cub drojdie,2pumni de orz .Se lasa 18 zile la macerat si cand e gata puneti la fiert la cazan .Se obtine 5-6 litri cat doriti de tare.Apoi se pune intr-un vas la care se adauga cca 100 boabe de cafea si un plic de stafide si lasati cateva zile sa dea aroma si culoare .

  • Fara foto

    Mihai Moldovan , 24 ianuarie 2014

    f.b

    • Fara foto

      John Tudor , 15 ianuarie 2014

      am baut de la un prieten dar era facut din cartofi fierti pana se anmoaie ,orzoaica zahar si marmelada super bun anul asta ancerc si eu varianta ms fain..

    • Fara foto

      Florin Moro , 17 iulie 2013

      DECI cafeaua se pune la urma an sticle nu see you totul la fermentat?

    • Fara foto

      Lucian , 15 iunie 2013

      Salutare! am si eu o intrebare....nu ar trebui macinate cerealele inainte sa le punem la fermentat? am citit reteta si as vrea sa incerc si eu sa o pun in practica.Va multumesc anticipat si pofta buna!:)

    • Fara foto

      Lucian Burlacu , 15 iunie 2013

      Salutare! am si eu o intrebare....nu ar trebui macinate cerealele inainte sa le punem la fermentat? am citit reteta si as vrea sa incerc si eu sa o pun in practica.Va multumesc anticipat si pofta buna!:)

    • Fara foto

      Valeriu Stoian , 27 mai 2013

      am facut si eu DAR.... , la distilare de cerale prima data iese alcolul metilic si dupa aceia etilicu , pentru asta nu e sanatos poti ramane orb aveti grija cat consumati?

    • Fara foto

      cristi F (Bucatar) , 13 mai 2013

      cateva intrebari: 1) de ce se pun cerealele? (atat timp cat nu se adauga malt, graul si porumbul nu se vor tranfsorma in alcool, doar zaharul fiind cel ce se transorma in alcool) 2) nu ar fi mai potrivita invechirea cu betisoare de stejar uscat in bidon in cazul in care nu avem un butoi la dispozitie? Eu am testat aceasta metoda la tuica si in cateva luni capata culoarea potrivita iar gustul este mai fin. 3) Ai incercat sa distilati de doua ori? Si daca da, este vre-o diferenta? 4) In timpul fermentarii se face presiune mare in bidon? Intreb pentru ca eu am pus la fermentat in balcon intr-un bidon de apa plata si imi este frica sa nu bubuie :) 5) Cam in cat timp iese mirosul de alcoal din bucatarie dupa operatiune de distilare? :)

    • Fara foto

      dan (Bucatar) , 10 ianuarie 2013

      la ce temperatura[minima]fermenteaza maglavaisu?este vreo problema daca as incerca la un cazan de cupru?astept raspuns.multumesc

    • nils holgersson

      nils holgersson (Chef de cuisine) , 31 august 2011

      excelent si cred o pot produce si in Suedia pentru consum particular, unde o sticla de whisky e cam 60€.

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 16 iulie 2011

      Felicitari Nicusor,le meriti pentru rabdarea si indemanarea de care dai dovada !

    • Nicusor

      Nicusor (Chef de cuisine) , 26 ianuarie 2011

      Multumesc. Trebuie sa recunosc, nu am mai facut whisky cam de multisor, dar cred ca a venit timpul sa mai fac. Partea buna e ca se poate face si iarna, nu e ca la celelalte bauturi, la care trebuie sa astepti sa se coaca bine fructele.

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 23 ianuarie 2011

      Nicusor, ti-am gustat palinca si mi-a placut, dar cred ca whisky-ul e la fel de bun! Sunteti doi priceputi, tu si consoarta!

    • danutza

      danutza (Chef de cuisine) , 21 ianuarie 2011

      Foarte fain! Păcat că nu ne poţi trimite o mostră.Felicitări şi ...la mai multe butoaie!

    • Fara foto

      Corina (Bucatar) , 21 ianuarie 2011

      Foarte interesant. Sa stii ca o voi incerca. Iti spun dupa cateva luni cum a iesit. :)

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 20 ianuarie 2011

      Interesant si ingenios.. . Merita incercat...

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 20 ianuarie 2011

      Nicu...gata , m-ai facut curioasa. Dau o fuga pina la voi sa o gust....

    • mimi

      mimi (Chef de cuisine) , 20 ianuarie 2011

      Ingenioasa reteta ...ma amuzat tre sa recunosc cata indemanare ai avut..nu obisnuiesc sa prepar bauturi in casa nu consum e ceva neobisnuit pt un site culinar ..dar poate e bine venita poate ca cineva chear va testa reteta........

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

10h

89 voturi

Ingrediente

  • Pentru 10 litri:
  • * 60 l apa
  • * 10 kg zahar
  • * 5 kg garu
  • * 1 kg porumb
  • * 1 lingurita ferment (drojdie)
  • * 50-100 boabe cafea proaspata

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Nicusor

Saratele picante

Am facut si saratelele picante. O minunatie. Am schimbat aluatul, este mult mai bun decat celalalt.

11 voturi    4 comentarii
45 min
Aluaturi si Foietaje

Saratele cu mac

Am urmarit-o pe sotia mea facand fel de fel de pateuri cu branza, cascaval, ciuperci sau carne. Au

18 voturi    5 comentarii
1h
Aluaturi si Foietaje

Coniac (brandy) de casa

Nu i-am spus “cognac” pentru a nu intra in conflict cu cei de la Bureau National Interprofessionel

99 voturi    10 comentarii
10h
Cocteiluri si lichioruri

Florentina Grigoras

numai prostii !!!!!!!!!!!!! retete adevarate pe bauturi3xforum,ro

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Cocteiluri si lichioruri
Smoothie de banane, unt de arahide si ciocolata neagra

Smoothie de banane, unt de arahide si ciocolata neagra

Se amesteca toate ingredientele cu un blender, apoi se pun in pahare si se servesc. Se poate adauga si gheata, pentru cei ce doresc

0 voturi    0 comentarii
10 min
Cocteiluri si lichioruri
Lichior de nuci verzi

Lichior de nuci verzi

Spalam bine nucile, le crestam in patru dar cu atentie fara sa le desprindem (vezi foto). Le punem in borcan, adaugam peste ele zaharul

1 vot    3 comentarii
24h
Cocteiluri si lichioruri