autor:

valentina ionita

» » , Conserve si muraturi, Retete de post

Zacusca casei

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 11 martie 2009
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Vinetele ,ardeii se coc,se curata si se lasa la scurs. Rosiile se oparesc , se decojesc si dupa preferinta se toaca marunt sau se vor toca la blender.Ceapa se curata,se spala si se toaca marunt.


Uleiul se pune la incins,se adauga ceapa si se lasa sa fiarba.Urmeaza rosiile tocate marunt sau sucul de rosii si se mai lasa la fiert,dupa care se adauga ardeiul tocat si se lasa sa fiarba in continuare.


Spre sfarsit se adauga vinetele si se condimenteaza dupa gust(foi de dafin sare, piper, cimbru, tarhon, busuioc, ienibahar - ce aveti prin casa).


Zacusca se fierbe la foc mic,amestecandu-se mai des pentru a evita lipirea pana cand uleiul se ridica deasupra si se obtine consistenta dorita.


Eu pastrez zacusca in doua variante :


1) In cutiute din plastic la congelator.


Se pastreaza foarte bine .


2)Puteti fierbe borcanele la bain marie 2 ore,iar daca doriti le mai puteti introduce la cuptor pentru a prinde o crusta deasupra(pentru a fi protejata compozitia impotriva mucegaiului).


Se capseaza sau se leaga bine borcanele pentru iarna.


Anul acesta am ales sa pastrez la congelator doar zacusca cu ciuperci ,iar pe cealalta in borcanele...


Dumneavoastra alegeti metoda de pastrare!!!!

  • 25 comentarii
  • Fara foto

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 19 noiembrie 2013

    si eu la fel...pot spune ca o ador...

  • Fara foto

    COMY.M. (Chef de cuisine) , 18 noiembrie 2013

    EU ADOR ZACUSCA.AS MANCA IN FIECARE ZI.IN ZILELE DE POST ESTE NUMAI BUNA

  • Lucia

    Lucia (Chef de cuisine) , 26 iulie 2012

    Zacusca este prima care se termina... muuuuult prea repede ;-)

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 17 iulie 2012

      Si la noi se mananca in disperare...

    • Lucia

      Lucia (Chef de cuisine) , 17 iulie 2012

      O grozavie! As putea manca zacusca de dimineata pana seara... :-)

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 14 iulie 2011

      La cat de repede trece timpul...ca maine vine toamna...

    • tatiana

      tatiana (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

      La toamna.

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 24 iunie 2011

      Eu nu fac zacusca pentru iarna,pun legume la congelator si o pregatesc cand cand am pofta de asa ceva.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 24 mai 2010

      Va multumesc mult...

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 23 mai 2010

      O bunatate !

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 12 aprilie 2010

      Multumesc mult...

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 12 aprilie 2010

      Foarte aspectoasa! Buna ideea de pastrare pt cine are loc suficient.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 07 aprilie 2010

      Va multumesc mult...

    • maria mihalache

      maria mihalache (Chef de cuisine) , 07 aprilie 2010

      Foarte buna............imi place tare mult.

    • Camelia Grosu

      Camelia Grosu (Chef de cuisine) , 20 februarie 2010

      Am sa notez pentru la toamna si reteta ta.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 03 decembrie 2009

      Va multumesc mult pentru sfaturile si aprecierile voastre...

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 29 noiembrie 2009

      O reteta,foarte buna si gustoasa.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 21 septembrie 2009

      Da,Ana se poate repara doar daca nu s-a acrit...Arunci partea cu floare,iar restul se pune din nou la fiert sau la cuptor pentru a prinde o crusta deasupra...Poti sa-i adaugi si putin conservant pentru o mai mare siguranta... Eu de cativa ani pastrez zacusca numai la congelator si sunt foarte multumita.

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 18 septembrie 2009

      Cred ca e foarte buna,eu imi pun toate legumele la congelator (mai putin ceapa) si o pregatesc iarna.

    • Fara foto

      Ana , 12 septembrie 2009

      Este o reteta clasica excelenta.Felicitari! Anul acesta am patit o problema ce nu am patit niciodata.Jumatate din borcanele de zacusca cu fasole da semne de fermentare(au aparut mici goluri in borcane)si am bagat-o la frigider.O mai pot repara cumva?Va rog sa ajutati urgent cu un raspuns!Multumesc anticipat!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 09 septembrie 2009

      Multumesc pentru aprecierile,comentariile si pentru sfaturile voastre...Indiferent de reteta zacusca este si va ramane un preparat tare,tare gustos....

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 08 septembrie 2009

      Eu fac zacusca intr-o cratita de 10 kg, pe care o bag in cuptor si o las sa fiarba pana scade.Acest lucru l-am invatat de la bunica mea,care mereu imi spunea'''fata draga, ca sa nu stai langa cratita bagi la cuptor si o lasi la foc domol sa scada'''.Asa fac si cu magiunul de prune si nu stau sa amestec intr-una.Felicitari pentru reteta,cate obiceie, atatea bordeie,este o zicala,fiecare face cum crede ca este mai bine.

    • Fara foto

      ardeleanca , 04 septembrie 2009

      Eu zic ca pentru o super-zacusca (clasica) singurele condimente necesare si obligatorii sunt piperul boabe si foile de dafin; eu am o reteta, de la mama mea, mult mai simpla, in care doar vinetele se coc, gogsarii se toaca marunt (la robot sau prin masina de carne) si se calesc in ulei, apoi se amesteca cu ceapa calita separat si cu vinetele, la urma sucul de rosii. In privinta pastrarii, eu o pun FIERBINTE in borcane, le pun imediat capacele, apoi invelesc borcanele in paturi si peste cam 2 zile le pun in camara.

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009

      Eu o fierb la cupto si nu e nevoie sa mestec mereu. Sterilizez in cuptor cam o jumatate de ora, apoi invelesc borcanele in paturi si lasa pana a doua zi. Se pastreaza foarte bine.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 02 septembrie 2009

      Eu folosesc condimente pt zacusca piper boabe si foi de dafin.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h

157 voturi

Ingrediente

  • 5 kg vinete
  • 2 kg ardei gras rosu,capia rosu sau gogosari rosii
  • 2 kg rosii sau suc de rosii
  • 1 kg ceapa
  • 1 l ulei(puteti pune si mai putin daca nu va place prea grasa)
  • Optional puteti adauga si 2-3 morcovi rasi sa dea dulceata sau cateva ciupercute taiate feliute
  • Eu de regula fac separat cate putin din fiecare...

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de valentina ionita

Vinete pane in aluat de clatite de post

Vinetele se taie rondele, se stropesc cu zeama de lamaie , se trec prin aluatul de clatite si se

6 voturi    3 comentarii
30 min
Aperitive cu legume

Macrou afumat

Pestele se tine putin la decongelat,se decapiteaza,se scot intestinele si se curata bine in interior

37 voturi    46 comentarii
2h
Aperitive cu peste

ŞALĂU CU MAIONEZĂ ŞI OUĂ DE PREPELIŢĂ

Şalăul se fierbe, se dezosează, se taie mărunt, se amestecă cu maioneza, se adaugă firele de

2 voturi    2 comentarii
30 min
Aperitive cu peste

valentina ionita (Chef de cuisine)

si eu la fel...pot spune ca o ador...

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Retete de post
Salam de biscuiți cu nucă

Salam de biscuiți cu nucă

Printre cele mai simple și gustoase deserturi de post este salamul de biscuiți. Mie îmi aduce aminte de copilărie și savurez

36 voturi    9 comentarii
45 min
Retete de Craciun
Negresa

Negresa

Se face maiaua cu putina faina, lapte cald, zahar si drojdie; intre timp amestecam restul de faina cu cacao si zahar. Dupa 15 minute

7 voturi    4 comentarii
30 min
Dulciuri diverse