autor:

Doina  Varga

» » Conserve si muraturi

Zacusca de gogosari/ardei kapia

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 03 octombrie 2010
Ti-a placut? Da-o mai departe!

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 03 octombrie 2010

Ingrediente
# 4 kg gogosari/ardei kapia sau combinat, # 1 kg ceapa, # 2 kg rosii sau 1 litru bulion, # 0,5 l ulei, # 1 plic pikant fix dulce/iute, # cativa peperoni rosii (optional), # 5-6 foi de dafin, # 2 linguri sare, # 250 g zahar, # cimbru, piper, maghiran dupa gust

Dificultate: Redusa Timp: 3h

9 voturi

Mod de preparare

Zacusca se poate face si fara vinete, doar din gogosari/ardei, ceapa si rosii. Este tot atat de buna si poate fi folosita chiar si la gatit, in loc de ketchup.


Gogosarii se curata de cotoare si seminte si se taie bucati. Ardeii kapia se coc la foc iute, apoi se curata de pielite, cotoare si seminte. Cine doreste poate sa-i toace, ca si pe gogosari, fara sa-i coaca. Rosiile se curata de pielite si se taie in bucati. Ceapa se curata si se taie bucati mari. Puneti la prajit in ulei bucatile de gogosari (si ardei " daca nu-i coaceti) impreuna cu ceapa taiata. Dupa 15 minute, timp in care amestecati din cand in cand ca sa nu se prinda, adaugati ardeii copti (daca este cazul) si rosiile (sau bulionul). Lasati sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand, inca 15 minute.


Lasati sa se racoreasca cel putin o ora, apoi mixati cu un blender de mana compozitia si adaugati zahar, cimbru, pikant fix, frunze de dafin, maghiran, sare " daca mai trebuie, peperoni tocati marunt sau boia iute " dupa gust, mixati din nou cu condimentele si lasati sa fiarba totul, la foc mic, amestecand din cand in cand, inca 15-20 minute.


Intre timp pregatiti borcanele (cele mai indicate sunt pana in 330 g), intr-o cratita cu putina apa pe fund, eventual pe un prosop de bucatarie, pusa la incins la foc mic. Cand s-au incins borcanele, umpleti-le cat mai bine cu zacusca, apoi strangeti bine capacele si dati-le la cuibul de perne pentru sterilizat, pana a doua zi. Cand s-a racit, duceti zacusca la camara si folositi-o cand aveti nevoie.

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Fara foto

    Siu Ecaterina , 03 septembrie 2013

    Nu ne trebuie prajeala!

Dificultate

Redusa

Timp

3h

9 voturi

Ingrediente

  • # 4 kg gogosari/ardei kapia sau combinat
  • # 1 kg ceapa
  • # 2 kg rosii sau 1 litru bulion
  • # 0,5 l ulei
  • # 1 plic pikant fix dulce/iute
  • # cativa peperoni rosii (optional)
  • # 5-6 foi de dafin
  • # 2 linguri sare
  • # 250 g zahar
  • # cimbru
  • piper
  • maghiran dupa gust

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Doina Varga

Papanasi fierti cu smantana si dulceata

Sunt mai sanatosi fierti si constituie un desert delicios, aromat si foarte apreciat. Puneti branza

70 voturi    19 comentarii
30 min
Dulciuri diverse

Friptura inabusita din carne de porc si vitel

Fripturile inabusite nu pierd nimic din savoarea celor prajite sau la cuptor, sunt foarte moi, gustoase

17 voturi    2 comentarii
1h 45 min
Fripturi

Ciuperci umplute cu praz si sunca (crenvursti)

Se spala ciupercile cu apa rece, se scurg, se rup piciorusele, apoi se aseaza palariutele intr-o

7 voturi    0 comentarii
45 min
Aperitive
Fara foto

Siu Ecaterina

Nu ne trebuie prajeala!



Adauga reteta
Retete
din Conserve si muraturi
Dulceata de mure

Dulceata de mure

Spalati bine murele, alegeti frunzulitele si coditele si lasati-le la scurs intr-o sita Puneti zaharul intr-o craticioara incapatoare,

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Pasta de ardei iuti

Pasta de ardei iuti

Curatam ardeii de cotoare, lasand insa semintele. Se pun intr-un castron si adaugam sarea. Amestecam. Acoperim cu un capac peste

1 vot    1 comentariu
2h 10 min
Conserve si muraturi