autor:

Doina  Varga

» » Conserve si muraturi

Zacusca traditionala

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 14 septembrie 2010
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

M-am hotarat sa fac si eu zacusca. Am fost cu o vecina in piata si am cumparat aceleasi produse, de la acelasi producator, apoi ne-am luat la intrecere. Nu stiu cum a iesit zacusca ei, dar eu am avut o mare bucurie. Chiar dupa ce am terminat-o, au venit in vizita si la masa, bineinteles, Andrei si Andreea. Cand a gustat-o nora mea a spus ca este foarte buna, ca nu a mai mancat asa ceva pana acum. O fi stiind ea ce spune.


Zacusca trebuie sa fiarba. M-am uitat pe la altii sa vad cam cat, fiecare are alt timp de preparare. Am intrebat-o pe mama si mi-a spus ca trebuie sa fiarba pana e buna. Asta da, raspuns. Mie mi-a luat, cu tot cu pregatire si fierbere, cam 3 ore, intinse pe parcursul unei zile.


Am copt vinetele la foc iute, pe gratarul special cu capac, direct in tigaia gratarului, fara apa, cu capacul deasupra. Am copt apoi, in acelasi mod, ardeii kapia. Gogosarii, curatati de coaja si seminte, tocati, i-am prajit in 0,5 l ulei. Ceapa curatata si tocata mai mare am prajit-o la foc mic tot in 0,5 l ulei. Rosiile le-am curatat de cotor si pielite si le-am taiat mare.


Am curatat vinetele si le-am pus la scurs. Le-am taiat in doua si am scos continutul cu lingura.


Am pus apoi in aceeasi oala la fiert ceapa calita, gogosarii, ardeii kapia curatati, vinetele curatate si scurse, peperoni taiati si rosiile taiate bucati. Dupa 15 minute, timp in care am amestecat din cand in cand, ca sa nu se prinda, am lasat putin sa se racoreasca, minimum o ora.


Am adaugat foile de dafin, plicul de pikant fix, zaharul, sarea, maghiran, cimbru, piper, apoi am mixat totul cu blenderul de mana. Am pus din nou zacusca la fiert, la foc foarte mic, am gustat-o si mi s-a parut ca trebuie sa fie putin mai acrisoara, asa ca am adaugat otet balsamic.


Dupa ce a mai fiert 25-30 minute, am pus-o in borcanele spalate si uscate, asezate intr- cratita, in apa, pe ochiul mic al aragazului. Dupa ce s-au incins bine borcanele, le-am umplut bine cu zacusca. Am strans capacele si le-am pus la sterilizat.


A doua zi le-am scos de la perne si le-am pus in camara. Acum poate sa vina iarna.

  • 13 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Iuliana Balasa , 15 septembrie 2014

    Sunt anumite produse care nu se folosesc la ZACUSCA TRADITIONALA SAU GHIVECI CALUGARESC (ei l-au inventat ,doar ) .de ce peperoni ? De ce pcant fix ...? Eu cand calesc ceapa , 5-6 ' (sa se inmoaie ) pun si 2-3 borcane (mici ) de ciuperci taiate si le calesc si pe ele , apoi ardeiul , apoi 1/2 ml pasta rosii (Sultan ) diluat cu apa ,piper,foi dafin ,cimbru ,fier toate sub o tabla cca 1 ora ,api dau la cuptor pana mai scade ,adaug sare dupa gust , Cand se ridica uleiul la suprafata ,este gata ,pun in borcane ,capsez si le las in cuptor pana se racesc . Apoi la Camara (de pe balcon ) ! :)

  • Fara foto

    Victoria Stefanache , 15 septembrie 2014

    Daca ati adaugat Pikant fix, puteti spune orice, dar nu ca ar fi traditionala! Dar sunteti sincera, si eu personal apreciez foarte mult sinceritatea, spunand ca nu ati mai pregatit pana acum. Intentia de a impartasi cu noi reusita experientei dumneavoastra, e laudabila.

  • Fara foto

    Doroftei Carmen Gabriela , 12 august 2014

    Daca pui si niste ciupercute oparite si tocate, iese bestiala! Ca sa nu mai vorbesc de ghebe, dar mai e pana la ele! Si fara pikant fix iese excelenta, eu chiar nu vad rostul conservantilor alimentari, natural este cel mai sanatos, in orice preparat!

    • Fara foto

      Anca Pavel , 22 septembrie 2013

      maine fac si eu zacusca.... fara pikant si usturoi...dar pun 1 kg de morcov,este delicioasa...

    • Fara foto

      Crystyana Lazar , 21 septembrie 2013

      EU FAC IN FIECARE AN...DAR FARA PIKANT.......NATURAL SI ATAT.

    • Fara foto

      Aurelia Neagu , 21 septembrie 2013

      Zacusca este alimentul nostru ideal pt iarna !!

    • Fara foto

      Iulian Angela , 17 septembrie 2013

      ami place la nebunie

    • Fara foto

      Lacri Stupi , 01 septembrie 2013

      nu vad rostul pikantului fix.

    • Fara foto

      Lucia Breaz , 27 august 2013

      Am facut acest sortiment de zacusca de 2 ani si a iesit f. gustoasa si drept urmare o voi face si in aceasta toamna.Felicitari pt. reteta!

    • cristina a

      cristina a (Chef de cuisine) , 15 septembrie 2010

      Foarte buna reteta! Simpla, cu explicatii complete. Cautam de mult o reteta de zacusca care sa nu implice masina de tocat. Voi face si eu, sper sa iasa la fel de buna. Multumesc!

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 15 septembrie 2010

      Buna zacusca ta si foarte condimentata . Ma inscriu si eu la un borcan, dupa Andrei si Andreea.

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 14 septembrie 2010

      Absolut delicios!!!aratã bine:)

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 14 septembrie 2010

      Foarte aromata si are o culoare super!*****

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

3h

59 voturi

Ingrediente

  • Pentru 20 borcane de 350 g fiecare am folosit urmatoarele ingrediente:
  • * 4 kg vinete mari si frumoase
  • * 2 kg gogosari
  • * 1 kg ardei kapia rosu
  • * 5-6 bucati peperoni rosii
  • * 2 kg rosii mari si coapte
  • * 1 kg si jumatate ceapa alba
  • * 1 litru ulei de floarea soarelui
  • * 200 g zahar
  • * 4 linguri sare
  • * 1 plic pikant fix iute/dulce
  • * 7-8 foi de dafin
  • * 2 lingurite piper macinat
  • * 5 linguri otet balsamic
  • * cimbru
  • maghiran
  • dupa gust
  • * 1 lingurita usturoi granulat

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Doina Varga

Pulpa de curcan in suc propriu cu piure de cartofi

Se spala carnea si se pune la fiert, la foc mic, in 3 l apa rece cu putina sare. Cand clocoteste

11 voturi    13 comentarii
1h 15 min
Retete de Pasti

Salata tip "boeuf" cu curcan

Spalati cartofii si puneti-i la fiert in coaja in 1,5 l apa rece, 20-25 minute la foc mic. Intre

48 voturi    21 comentarii
1h
Aperitive cu carne

Ciorba cu perisoare de curcan

Se curata legumele si se spala. O ceapa, morcovul, patrunjelul si rosia se toaca si se pun la calit

28 voturi    11 comentarii
1h
Retete de Pasti

Iuliana Balasa

Sunt anumite produse care nu se folosesc la ZACUSCA TRADITIONALA SAU GHIVECI CALUGARESC (ei l-au inventat ,doar ) .de ce peperoni ? De ce pcant fix ...? Eu cand calesc ceapa , 5-6 ' (sa se inmoaie ) pun si 2-3 borcane (mici ) de ciuperci taiate si le calesc si pe ele , apoi ardeiul , apoi 1/2 ml pasta rosii (Sultan ) diluat cu apa ,piper,foi dafin ,cimbru ,fier toate sub o tabla cca 1 ora ,api dau la cuptor pana mai scade ,adaug sare dupa gust , Cand se ridica uleiul la suprafata ,este gata ,pun in borcane ,capsez si le las in cuptor pana se racesc . Apoi la Camara (de pe balcon ) ! :)

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Conserve si muraturi
Vinete murate

Vinete murate

Ardeii se taie feliute. Usturoiul se curata si se pregateste un mujdei din usturoi, sare, otet si apa. Vinetele se taie cubulete

0 voturi    0 comentarii
1h
Conserve si muraturi
Salata bulgareasca

Salata bulgareasca

Toate legumele se spala, se curata si se cantaresc, iar in final trebuie sa cantareasca kilogramele de mai sus. Apoi, gogosarul se

2 voturi    8 comentarii
3h
Conserve si muraturi