Asure (specific turcesc)

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 125 gr nuci tocate.
  • 60 gr alune tocate.
  • 125 gr caise uscate.
  • 125 gr zahar brun.
  • 125 g smochine uscate, tocate.
  • 125 g stafide.
  • 250 gr boabe de grau sau arpacas.
  • 1-2 linguri de apa de trandafiri.
  • 1 litru apa amestec de coacaza, afine, rodie, nuci, pentru ornat.

Mod de preparare

Se inmoaie boabele de grau, alunele, nucile si caisele in vase separate, in apa, peste noapte. Se scurg apoi cat mai bine.

Intr-o oala, se fierbe graul 45 de minute, pana ce boabele se inmoaie, dar nu intr-atata incat sa se faca mucilaginoase. Se adauga nuci, alune, caise si zahar, se da in clocot la temperatura medie, apoi se micsoreaza flacara si se fierb incet, timp de 10 minute.

Se adauga smochinele si stafidele si se continua fierberea alte 5 minute.

Se ia oala de pe foc, se lasa sa se raceasca si se adauga apa de trandafiri. Se amesteca si se transfera mixtura intr-un castron, sau platou mare. Se lasa sa stea cel putin 1 ora, ca sa se ingroase.

Inainte de a o servi, se orneaza Asure cu coacaze, bucatele de caise uscate, nuci tocate, aranjate de obicei ca spitele unei roti, cu o jumatate de nuca in centru.

Exista variante care folosesc si scortisoara, miere, seminte de susan etc. Practic, fiecare familie are varianta proprie.

Pentru apa de trandafir, eu am folosit esenta de trandafir pe care am gasit-o la Europa la Dragonul Rosu.Coacaze uscate si caise uscate am cumparat de la Kaufland.Aceasta reteta o am de la ''Retetele lui Radu''Am facut-o si a iesit o bunatate,este foarte gustoasa.Am vazut-o intr-un serial turcesc.Pentru cine doreste poate sa o faca se aseamana cu coliva noastra romaneasca, mult imbunatatita.Pofta buna !!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise