In primul rand, se da drumul la cuptor si toate ingredientele se acomodeaza la temperatura bucatariei, cateva ore.
Drojdia se inmoaie cu putin lapte caldut (ATENTIE: nu fierbinte!) si 1 lingurita zahar (care ajuta drojdia sa creasca).
Separat se oparesc 2-3 linguri de faina cu putin lapte clocotit, se amesteca energic sa nu faca cocoloase, se raceste. cand s-a racit suficient cat sa nu friga la mana, se amesteca cu drojdia, omogenizandu-se. Se lasa deoparte acoperita, la dospit.
Cat creste maiaua, se freaca galbenusurile cu zaharul, esentele, coaja rasa de lamaie si portocala.
Stafidele se pun la inmuiat in rom sau coniac.
Grasimea se amesteca si se tine intr-un vas pe aragaz, la cald.
Laptele se incalzeste si se tine la cald.
Cand maiaua este crescuta, se adauga peste faina (care a fost cernuta si tinuta la cald) galbenusurile, laptele, grasimea cate putin; se framanta bine pana incep sa se formeze basici si aluatul se simte elastic la mana. La final sa adauga stafidele scurse.
Se aduna aluatul, se acopera, se tine la loc cald sa creasca pana isi dubleaza volumul, aprox.2-3 ore.
Cand a crescut suficient, se unge mana cu unt, formele de cozonac la fel; se iau bucati din aluat, se intind pe masa de aluat unsa cu unt, se umplu cu crema de ciocolata; se ruleaza si se aseaza in forma.
aluatul trebuie sa umple cam 1/2 forma.
Se pune din nou la crescut.
Se da la cuptor (care a fost incins) la foc mediu spre mic; aprox.35-45 minute. Cand s-a copt, se scoate pe un suport de lemn, se presara cu zahar pudra.
Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparatCarnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu mentaReteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....
Salata de primavara cu ouaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii