Nautul, numit de indieni “channa dal”, este un ingredient ce contine multe proteine si fibre. Aici este combinat cu orez, care contine carbohidrati cu amidon. In India, unde majoritatea populatiei este vegetariana, combinatia de orez cu naut, sau cu linte, este extrem de apreciata pentru valoarea nutritionala.
Preparatul de fata poate fi servit ca atare, sau ca garnitura pentru un curry pe baza de carne.
 

Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute, plus inmuiere si scurgere
Timp de gatit: 15 minute plus odihna

Ingrediente:
1 cana cu orez Basmati
1/4 cana cu naut, din cutie, bine scurs si spalat
1 lingura de suc de lamaie
1 ardei iute verde, curatat de seminte si tocat marunt
1 lingurita de seminte de mustar
1 lingurita de seminte de chimion
1 lingura de seminte de coriandru
1-2 ardei iuti rosii, uscati
1/2 lingurita de seminte de schinduf
2 foi de dafin proaspete
1 lingura de ulei de floarea-soarelui
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), tocate
cateva frunze proaspete de coriandru, pentru ornat
sare
piper negru, proaspat macinat

Instructiuni:
Se spala orezul in cateva pe, pana ce apa se scurge curata. Se lasa apoi la inmuiat 30 de minute si apoi se scurge bine. Se pune orezul intr-o oala, se adauga 2 cani de apa rece si se sareaza. Se amesteca, se da in clocot, apoi se micsoreaza flacara la minim, se acopera oala si se lasa sa fiarba foarte incet, timp de 12 minute, fara a se da capacul deoparte si fara a se amesteca orezul. Se stinge flacara si se lasa orezul sa stea, acoperit alte 12 minute. Se scoate capacul si se afaneaza orezul cu o furculita.

Se incinge o tigaie la foc mic-mediu. Se prajesc uscat, timp de 30-35 de secunde, semintele de schinduf si coriandru, plus ardeii iuti uscati. Se iau de pe foc si se lasa sa se raceasca 5 minute. Se piseaza cat mai fin intr-o piua.

Se prepara un “baghar” (sau “tadka”, ori “tarka”), adica un ulei aromat. Se incinge uleiul intr-o tigaie si se adauga semintele de mustar si de chimion. Cand uleiul incepe sa sfaraie, se adauga ardeii iuti verzi si foile de dafin. Se amesteca. Se adauga mixtura de condimente pisate si se prajeste, amestecand continuu, timp de 2 minute.

Se adauga in tigaie orezul, frunzele de coriandru si  nautul si se amesteca. Se stropeste totul cu suc de lamaie si se potriveste de sare si piper. Se serveste ornat cu frunze de coriandru.


  • 15 comentarii
  • Fara foto
  • Ioana capsunica

    Ioana capsunica (Chef de cuisine) , 21 mai 2010

    Intotdeauna m-am intrebat ce reteta sa pregatesc cu naut! Mi-ai raspuns la intrebare! Am salvat reteta si cusiguranta o voi incerca! Deosebit si inedit ca de obicei! Pe gustul meu!

  • Fara foto

    Radu Popovici (Chef de cuisine) , 06 mai 2010

    @mira: Naut se gaseste si uscat. Se prepara ca fasolea, dar se lasa la inmuiat minim 12 ore, dupa care se curata de coji, daca este nevoie, si se fierbe pana ce se face fraged. Varianta cu naut din cutie este mai rapida si mai simpla. Nu sunt diferente nutritionale intre cele nautul din cutie si cel crud.

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 03 mai 2010

    Naut se gaseste numai in cutii?

  • Ramona A

    Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 26 martie 2010

    e putin de lucru,dar e bun!Am avut ocazia sa mananc,acasa inca nu am incercat...

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 24 martie 2010

    dar schinduful (sau fenugreek)nu este cam amar?trebuie sa incerc

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 24 martie 2010

    o reteta foarte buna si destul de usoara

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 11 martie 2010

    O reteta foarte buna,felicitari.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 03 martie 2010

    Interesanta reteta,dar in mod sigur se pot inlocui sau substitui anumite ingrediente dupa placul si bugetul fiecaruia,nu?

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 25 februarie 2010

    Citind reteta,deja ma gandesc cum sa gasesc anumite ingrediente si sa incerc sa o fac.

  • costy1969

    costy1969 (Chef de cuisine) , 24 februarie 2010

    in principiu reteta este usor de preparat,dar e mai greu cu mixtura de condimente.e o reteta ok.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 23 februarie 2010

    O bunatate !

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 22 februarie 2010

    Destul de complicata reteta

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 22 februarie 2010

    Destul de complicata reteta

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 19 februarie 2010

    Foarte aromat si gustos. Si in tarile arabe se prepara orez cu naut, difera doar condimentele. Aveti votul meu.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 februarie 2010

    E o reteta cu multe ingrediente.