Dimineti ardelenesti: painea de casa cu cartofi

Pâinea există pe pământ  încă din Neolitic şi se consumă pe toată suprafaţa planetei. Desigur, fiecare popor a personalizat-o şi i-a modificat compoziţa, dar pâinea rămâne un produs de bază pretutindeni.

Dimineti ardelenesti: painea de casa cu cartofi

La români există atâtea feluri de pâini cât există regiuni, iar o zicală veche spune că cel care aruncă pâinea sau resturile de la pâine, păcătuieşte. Înainte de a o tăia, oamenii îi fac cruce cu cuţitul pentru a alunga spiritele rele.

Ardelenilor le place pâinea dulceagă, cu cartofi. Gospodinele se trezesc înainte de răsărit şi o bagă la cuptor, iar când o scot are o crustă neagră neagră. Până răsare soarele însă o bat şi o scutură, iar crusta dispare. Iata cum puteti face si voi paine cu cartofi:

Timp de preparare:

1 ora si 40 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:

500g faina

un cartof potrivit

2 lingurite drojdie uscata

1 lingurita zahar

apa calduta cat cuprinde

Mod de preparare:

Puneti drojdia si zaharul intr-un pahar si stingeti-o cu apa calduta, lasati pana incepe sa faca bule.

Puneti faina intr-un castron incapator, faceti o gaura in mijloc, presarati un praf de sare si rasturnati drojdia.

Dati cartoful prin razatoare si puneti-l peste faina.

Framantati aluatul, mai adaugati apa cat sa incorporati toata faina.

Acoperiti aluatul si puneti-l la loc caldut pana se dubleaza ca si marime.

Cand aluatul a crescut presarati faina pe o suprafata plana si framantati din nou.

Impartiti aluatul in doua si formati doua bile egale. Crestati painicile cu un cutit zimtat si asezatile pe o tava tapetata cu hartie de copt.

Pentru ca painea sa va iasa cu o coaja crocanta puneti la cuptor la gaz 9/240C pentru 10 minute apoi dati cuptorul la gaz5/190C pentru inca 15 minute.

Pofta buna!

Reteta ii apartine lui Gatit cu spor.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise