Iata care sunt regulile de baza atunci cand aranjam masa:
Furculitele se aseaza in partea stanga a farfuriei, cu coltii orientati in sus si se aliniaza in ordinea in care sunt folosite, de la exterior catre interior, astfel: prima furculita de la margine va fi cea pentru antreuri, cea de la mijloc va fi furculita principala, iar cea aflata langa farfurie, de peste sau de salata. Singura furculita care se plaseaza in dreapta farfuriei este cea pentru scoici.
Cutitele se aseaza in dreapta farfuriei, cu lama orientata catre farfurie, mentinandu-se ordinea folosirii furculitelor, adica de la dreapta la stanga. Primul cutit din dreapta va fi cutitul obisnuit, la mijloc urmandu-i cutitul pentru peste, iar cel de langa farfurie fiind cutitul de desert.
Lingura se va pozitiona cu fata in sus, in dreapta cutitului peste peste.
4. Lingurita pentru desert
Lingurita pentru desert se pune deasupra farfuriei cu adancitura in sus si orientata catre stanga. Sub ea se pune cutitul pentru desert cu zimtii in sus si orientat catre dreapta.
Asezarea tacamurilor se face in functie de meniu, de fiecare data aplicandu-se regula de baza: tacamurile se folosesc de la exterior catre interior. Asadar, daca la primul fel se serveste supa, atunci lingura de supa va fi prima din dreapta. Daca la primul fel se serveste salata, atunci primul din dreapta va fi cutitul pentru salata.
5. Paharele Exista mai multe reguli de asezare ale paharelor la masa, unele dintre ele tinand cont si de imaginatia pe care gazda o are. In general, in partea dreapta, deasupra cutitului, sta paharul pentru apa.
In dreapta paharului de apa se pozitioneaza, in general, paharele de vin. Acestea nu au o regula prestabilita. Totusi, in dreapta paharului de apa trebuie sa plasam paharul pentru primul vin servit.
Ultimul pahar este cel destinat bauturii pentru desert (lichior, brandy sau chiar vin).
Acum ca am rezolvat si cu aranjarea mesei, nu ne ramane decat sa ne hotaram ce bunatati facem pentru invitati. :-) Voi la ce v-ati gandit?
Comentarii