Dulcile arome de braga, socata, serbet si casata

Copilaria nu a fost marcata doar de bunatatile din camara bunicii, savuroasele prajituri facute de mama in casa si cele mai iubite dulciuri.

Dulcile arome de braga, socata, serbet si casata

O amintire placuta dupa care tanjim fiecare dintre noi este reprezentata si de racoritoarele si dulciurile reci din acea perioada. Braga, socata, serbetul si casata sunt delicioasele deserturi de altadata. Toate acestea invaluite in amintiri din copilarie cu un miros aromat si cu un gust de nedescris.

Gustos.ro va propune sa incercati sa readuceti acele gusturi in casele voastre. In ajutor va vin si cateva retete.

Braga

Autor: Andra

Timp de preparare:

1 ora si 30 minute (complexitate ridicata)

Ingrediente:

500 gr mei sfaramat

2 pumni faina de grau

apa

Mod de preparare:

Intr-un vas cu 6 litri de apa se pun meiul si faina amestecandu-se bine. Se lasa la fiert cam trei ore. Se ia de pe foc si se lasa la racit cam o ora. Se completeaza cu apa, pana ce ajunge la volumul initial si se pune din nou la fiert, pana ramane o pasta groasa. Se rastoarna pe o planseta de lemn, se imprastie si se lasa sa se raceasca complet. Se pune apoi intr-un vas de lemn si se adauga 8-10 litri de apa, amestecandu-se bine. Se lasa la fermentat opt ore si se strecoara. Se adauga apa, in concentratia dorita si se lasa cel putin o ora la rece inainte de a fi servita.

Socata

Autor: Truedelights

Timp de preparare:

15 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:

5 l apa

500 gr zahar

o lamaie

3 flori de soc

Mod de preparare:

Spalam bine florile de soc si le punem intr-un recipient cu 5 l de apa. Adaugam zaharul si amestecam bine. Taiem lamaia in feliute subtiri si o adaugam in apa. Lasam vasul 3-4 zile la temperatura camerei. Daca se vrea a fi bauta mai repede se pune in loc insorit. Se strecoara socata si se pastreaza la rece. Hai sa ne racorim!

Serbet

Autor: Cristina Nedelcu

Timp de preparare:

1 ora (complexitate redusa)

Ingrediente:

200 gr zahar

200 ml apa

200 ml zeama de lamaie

coaja de la o lamaie

o lingura cu varf mascarpone

Mod de preparare:

Puneti la congelator un vas putin adanc de 20-25 cm diametru pentru ca serbetul sa inghete frumos si rapid. Puneti zaharul si apa într-o cratita si aduceti-le la fierbere, apoi micsorati focul si fierbeti in clocote mici, timp de 5 minute. Cand lichidul se limpezeste si se ingroasa, luati-l de pe foc si lasati-l sa se raceasca 15 minute, apoi adaugati zeama si coaja de lamaie. Adaugati mascarpone si amestecati pana la omogenizare. Este foarte important sa gustati cand ajungeti in acest punct. Totul depinde de cat de acre sunt lamaile. Cantitatea de zahar recomandata ar trebui sa fie suficienta. Turnati serbetul in vasul inghetat si puneti-l din nou in congelator. Lasati-l sa stea cel putin o ora. Daca serbetul a inceput sa inghete amestecati-l usor cu furculita. In urmatoarele 3 ore, procedati asa cam la o ora, dupa care serbetul va fi gata. Poate fi pastrat la congelator doua zile, acoperit cu folie de plastic. Este un deliciu servit ca atare intr-un bol sau un pahar. Pofta buna!

Casata

Autor: Otilia 21

Timp de preparare:

1 ora (complexitate medie)

Ingrediente:

6 oua

250 gr zahar

1 l lapte

300 gr frisca batuta

vanilie

Mod de preparare:

Se freaca ouale cu zaharul. Se pune sa fiarba laptele si cand clocoteste se adauga vanilia. Se da la o parte, se acopera si se lasa asa un sfert de ora. Apoi, se toarna laptele incet peste oua, amestecand intr-una. Se pune cratita cu compozitia pe foc potrivit si se amesteca pana se ingroasa astfel incat, scotand lingura, sa ramana pe ea un strat subtire de crema. Se da la o parte, amestecand din cand in cand pana se racoreste. Se toarna in forma si se ingheata. Pofta buna!

Merita din cand in cand sa ne amintim de aceste delicii, la acea vreme, ieftine ca braga! :) Voi ce ziceti?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise