Iat-o! Este cea mai savuroasa reteta de porc la care v-ati putea gandi pentru Craciunul asta. In volumul 9 al seriei care apare cu Jurnalul National vineri, pe 11 decembrie, Jamie Oliver va ofera o senzationala solutie pentru masa festiva pe care o pregatiti familiei si prietenilor. In seria de la Jurnalul, urmatoarea carte Jamie apare pe 18 decembrie si contine multe retete de dulciuri, fiind si ultima din 2009. In 2010, prima aparitie din seria Jamie va fi pe 8 ianuarie.

Asa ca nu ratati acum ultimele retete de carne de porc, vita, pui, miel sau vanat.

 

Spată de porc cu piersici la cuptor

 

Combinaţia de carne de porc cu piersici, unt şi cimbru este una dintre cele mai savuroase pe care le-am gustat vreodată. Trebuie s-o încercaţi!

 

Ingrediente pentru 6 porţii:

spată de porc (cu 7 coaste), preferabil organică

1 legătură de frunze de cimbru proaspăt, tocate

200 g unt

sare şi piper negru proaspăt măcinat

8 piersici proaspete (sau 2 conserve de piersici în suc propriu), tăiate în jumătăţi şi fără sâmburi

 

Preîncălziţi cuptorul la 220°C/treapta 7 la cel pe gaz. Crestaţi pe toată lungimea, din centimetru în centimetru, pielea din zona grasă a spetei, pătrunzând până la carne. Cu ajutorul unui cuţit, desprindeţi parţial carnea de pe coaste în zona crestăturilor. Separat, amestecaţi cimbrul tocat cu untul şi condimentele. Introduceţi câte puţin din amestecul cu unt în inciziile făcute între os şi carne. Aşezaţi acolo cât mai multe piersici şi turnaţi restul de unt deasupra.

Pentru a menţine carnea lipită de coaste, astfel încât piersicile să rămână la locul lor, pur şi simplu, înfăşuraţi spata cu o sfoară subţire în 3 sau 4 locuri diferite şi legaţi strâns. Puneţi bucata de carne într-o tavă pentru copt, alături de piersicile rămase şi de alte legume pe care vreţi să le serviţi, la alegere — cartofii, păstârnacul, rădăcina de ţelină şi anghinarea de Ierusalim sunt, toate, opţiuni excelente. Daţi totul la cuptor între 50 de minute şi 1 oră, lăsând ingredientele să mai stea în tavă încă 10 minute înainte de a le servi.

De regulă, după ce am scos carnea şi legumele, eu mai prepar nişte sos în aceeaşi tavă. Resturile lipicioase rămase în ea devin minunate, dacă le fierbeţi cu puţină apă sau vin, împreună cu orice altă zeamă din carne de porc.

Deosebit de gustos!


  • 24 comentarii
  • Fara foto
  • Nick

    Nick (Chef de cuisine) , 24 iulie 2011

    Eu stiam ca spata este pulpa din fata, cum sa fasesc una cu 7 coaste?

  • Fara foto

    Cazimir (Bucatar) , 08 iulie 2011

    Pentru Dumnezeu, CARNEA NU POATE FI DECAT ORGANICA ! Poate vreti sa spuneti ecologica, porc crescut natural etc. dar nu ... ORGANICA.

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 04 decembrie 2010

    Pui cu piersici am facut si a fost delicios.... Trebuie sa incerc si varianta asta....dar nu am decat cimbru uscat.

  • Fara foto

    searchingman (Bucatar) , 29 noiembrie 2010

    La romani porcul se mananca cam pe baza de sarmale ,carnati ,fript ,cu usturoi ,etc. Cu piersici suna interesant,dar ce asortiment de gusturi poti cere de la englezi cand la ei reteta de baza a fost terciul de griu si carnea de vanat mancata din aceeasi troaca cu cainele care a ajutat la vanatoare

  • Fara foto

    iustin, 04 mai 2010

    combinatie echilibrata si savuroasa

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 04 martie 2010

    Un articol foarte interesant.

  • Fara foto

    Tanase, 02 februarie 2010

    Merg piersicile si pot fi inlocuite cu caise(sunt mai bune!)...daca pui putin curry pe caise e super!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 ianuarie 2010

    O voi incerca si eu.

  • juliya

    juliya (Chef de cuisine) , 10 ianuarie 2010

    O super delicioasa reteta!

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 10 ianuarie 2010

    Am gatit cu mere cu gutuie cu struguri,dar cu piersici chiar nu am gatit,merita testata aceasta reteta.Tot ceea ce gateste Jamie Oliver,este super-excelent.FELICITARI.

  • Fara foto

    Eunice, 08 ianuarie 2010

    Interesant acest articol.

  • Elena

    Elena (Chef de cuisine) , 03 ianuarie 2010

    Am pregatit si eu de anul nou o friptura de porc dupa o alta reteta a lui Jamie Oliver. A fost foarte buna, dar aceasta cred ca este o combinatie cam indrazneata pentru gusturile noastre.

  • Fara foto

    Gabi, 29 decembrie 2009

    O fi gustoasa, nu zic nu, dar am o mare nelamurire: spata este pulpa din fata a porcului, asa ca nu stiu cum ar putea avea coaste. Fiti mai atenti la traduceri, nu induceti oamenii in eroare. In mod sigur era vorba de cotlete.

  • Fara foto

    brindusa, 23 decembrie 2009

    Nu prea m-as baga la combinatii de-astea.....piersici cu porc!! :-))))

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 19 decembrie 2009

    Ce se poate spune mai mult? Minunat.

  • Fara foto

    murigneau, 18 decembrie 2009

    Interesanta asocierea piersicilor cu carnea de porc. Mai multe imagini ar fi edificatoare. Oricum e ceva nou si nu cred ca dauneaza grav sanatatii!

  • Fara foto

    Oanaeste (Chef de cuisine) , 18 decembrie 2009

    Foarte interesanta si gustoasa. Am sa incerc.

  • lumi

    lumi (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2009

    Cu siguranta o voi incerca!

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 12 decembrie 2009

    O minunatie gastronomica, deja salivez.

  • Fara foto

    diana, 11 decembrie 2009

    imi plac la nebunie retetele lui Jamie, un englez care a facut fiori in toata lumea. In Anglia are o emisiune cu peripetiile lui in toata America, minunate retetele sale.

  • Fara foto

    lia, 11 decembrie 2009

    Super tare aceasta reteta, am sa o incerc, cu siguranta este foarte gustoasa.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 11 decembrie 2009

    Suna foarte bine reteta dar totusi carne organica nu cred ca se gaseste la noi, sigur are gust bun si daca folosim carne normala.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 11 decembrie 2009

    Un deliciu...

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 11 decembrie 2009

    Cred ca e un adevarat festin.