Asezarea corecta a unei mese e de-a dreptul o arta si de ea depinde, de multe ori, atmosfera pe care o cream atunci cand organizam o masa festiva, o sarbatoare sau pur si simplu o cina mai speciala in familie. O masa care demonstreaza efortul care s-a depus in aranjarea ei poate doar sa suprinda placut invitatii si sa dea tonul unei sarbatori reusite. In primul rand, trebuie sa stii ca tacamurile se organizeaza dupa o regula foarte stricta. Astfel, servetul de panza (care trebuie sa fie nelipsit la orice masa) se pune intotdeauna in partea stanga, iar paharele (niciodata unul singur) trebuie puse in partea dreapta, sus. Daca servim atat vin rosu, precum si vin alb, trebuie sa stim ca paharul de vin rosu este, de obicei, mai mare decat cel pentru vin alb, in vreme ce paharul pentru apa este fara picior si de aceeasi marime ca cel pentru vin rosu.

Lingura pentru ciorba sau supa sta in partea dreapta, alaturi de cutit, iar furculita, in stanga. Tacamurile pentru desert stau in partea de sus a farfuriei, in sens invers unul fata de celalalt. De asemenea, daca servim mai multe feluri de mancare ce necesita cutit si furculita, tacamurile vor fi asezate in stanga si dreapta farfuriei, in ordinea inversa servirii lor (primele, din exterior, vor fi tacamurile pentru aperitive, apoi cele pentru felul urmator si asa mai departe – ultimele tacamuri, cele de langa farfurie, vor fi folosite la ultimul fel de mancare). Atentie! Daca servim peste, acesta necesita o furculita speciala, cu trei dinti, si un cutit specific, curbat la unul dintre capete.

In ceea ce priveste farfuriile, farfuria din care se va servi cel dintai fel va sta deasupra unei farfurii intinse. In fata farfuriei, sus, vor fi asezate paharele – cel putin trei tipuri. Fiecaer bautura necesita paharul special, asa ca nu serviti vin in paharul de apa!

In continuare, va dam cateva sfaturi pentru a pastra vesela intr-un mod adecvat.

- Pentru a evita zgarierea farfuriilor, atunci cand le depozitati, puneti servetele de hartie intre ele.
- Nu folosi masina de spalat vase pentru serviciile din portelan fin, pentru ca acestea se vor deteriora mult mai usor.
- Dupa ce speli paharele, pune-le intotdeauna cu gura in sus. Altfel, ele vor capata un miros specific si neplacut, iar marginile se pot deteriora.
- Nu turna lichide foarte fierbinti sau foarte reci in pahare – se pot fisura.
- Foarte multa atentia la stergerea paharelor cu picior: sterge-le doar rotindu-le pe ele in jurul prosopului de bumbac, ca sa eviti ruperea piciorului.

Cunoasteti si alte trucuri ale aranjarii mesei?

  • 23 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Marius Chiriac, 23 decembrie 2013

    PAHARUL DE APA CU PICIOR,SERVETUL DE PANZA SE POATE PUNE PE FARFURIE,NU SE INCALCA NICIO REGULA.

  • Fara foto

    Ludmila Ducantoni, 20 august 2013

    multsumesc util.ushor, festiv

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

    Multumim pentru sfaturi !

  • NADIA MARIA

    NADIA MARIA (Chef de cuisine) , 02 februarie 2010

    Un articol pe cat de simplu pe atat de util pentru toata lumea nu numai pentru femei, caci sotul,iubitul sau fiul la fel pot ajuta la organizarea unei mese festive. Asa ca animati-va in a-i invata si pe ei la pentru ce sunt necesare atatea tacamuri si atatea feluri de pahare la o masa festiva . Felicitari pentru articol.

  • panseluta

    panseluta (Chef de cuisine) , 02 februarie 2010

    intradevar e util articolul,am intalnit si persoane nu tocmai tinere care nu stiau ordinea asezarii tacamurilor langa farfurii.cat despre forma potrivita pentru diferitele soiuri de vin,aici e o adevarata arta.am gasit aici ceva interesant in sensul acesta http://www.vinul.ro/editorial_pahare_snobism.html

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 02 februarie 2010

    Este un articol util mai ales pentru tinerele gospodine.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 05 ianuarie 2010

    Un articol foarte util,pentru cine nu are mensura,lingurite si linguri speciale de masurat.Felicitari,pentru articol.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    Un articol de mare ajutor pentru tinerele gospodine si nu numai...

  • Fara foto

    delia (Bucatar) , 19 iunie 2009

    Acum am gasit articolul acesta si intr-adevar este foarte util!!

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 06 iunie 2009

    Intr-adevar, asa se aranjeaza masa in cele mai multe tari din europa. Forma servetelor poate avea diferite forme. Din punctul meu de vedere, o masa impopotonata da nota de prost gust: pampoane, matasuri care aluneca de pe masa daca nu are format de "catafalc" (acesta este termenul) si blocheaza calea ospatarului.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2009

    Interesant articol!Si eu tin foarte mult la aceasta eticheta.Mancarea si masa sa fie aranjate si decorate cat mai original.

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 23 martie 2009

    Un articol foarte interesant si foarte util pentru toti.

  • Fara foto

    Carmen (Chef de cuisine) , 23 martie 2009

    Este foarte util

  • Fara foto

    marita28 (Chef de cuisine) , 16 martie 2009

    Este un articol binevenit atat pentru cei mai tineri, cat si pentru cei in varsta.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 09 martie 2009

    Foarte interesant articolul si bine venit pentru incepatori dar si pentru avanasati in modul de a aranja o masa!

  • Fara foto

    Elena , 11 noiembrie 2008

    Nu asezati sticlele pe masa. Nu puneti pe masa flori inalte. Vor stanjeni conversatiile. Alegeti buchetele mici in vazute scunde. Nu puneti oalele pe masa cand serviti, indiferent ca aveti musafiri speciali sau nu. Puneti supa-ciorba intr-un vas special iar felul al doilea pe platouri sau alt fel de vase de sticla, portelan sau lut. Din cand in cand, faceti masa festiva si acasa cu familia, cu vreo ocazie sau pur si simplu ca sa va incantati familia. Folositi pentru a lumina masa lumanarele decorative.

  • Fara foto

    brasov corina (Bucatar) , 10 noiembrie 2008

    Aceste comentarii sunt foarte utile tururor de aceea consider cä ar trebui ca mäcar de 2 ori pe lunä elevele sä participe la un curs unde pot fi invätate tot ce trebuie stiut despre asezarea unei mese, arta culinarä si multe alte lucruri folositoare. Este adevärat, internetul este o sursä importantä de informare, dar nu toate fetele cautä in aceste pagini, plus de asta, practica este de asemeni importantä, astfel atentia le va fi mult mai usor atrasä dacä li se va da optiunea de a participa la astfel de cursuri. In Germania, unde locuiesc, copiii incä din clasele primare invatä despre curätenia in bucätärie, iar dupä clasa a 8-a fac asemenea cursuri, unde gätesc, invatä lucruri elementare despre pregätirea unor mäncäruri sänätoase si multe alte lucruri.

  • Fara foto

    simona, 10 noiembrie 2008

    Foarte bune sugestii, insa daca ai fi avut si niste poze mai detaliate gen schite de aranjamente era ok!

  • Toncean Doina - Sidonia

    Sidy (Chef de cuisine) , 09 noiembrie 2008

    Yuuuuupiiiiii....ati citit in Jurnalul National de ieri despre Festivalul blogurilor Gustoase ??? Scrie 1/2 de pagina si sunt anuntate cistigatoarele !!!! Bravo si felicitari trupei de la Tree....

  • Toncean Doina - Sidonia

    Sidy (Chef de cuisine) , 07 noiembrie 2008

    Foarte bun articolul, mai ales pentru tinerele fete.. Si pentru ca am vazut ca fetele sunt interesate de servetele, le dau doua link-uri interesante, despre plierea servetelelor... http://www.expertvillage.com/video/2845 ... isplay.htm http://bumblebeelinens.com/napkinFolding.php Iar daca cineva mai doreste si alte trucuri, mai puteti citi de aici : http://www.imaginelife.ro/maniere/comportament-relatie/bunele__maniere__la__masa/

  • Fara foto

    teo_23, 06 noiembrie 2008

    Eu pun asa cum este si in poza flori la masa desi am o masa patrata nu rotunda. Imi plac mult florile si am si buchetele din flori de plastic de care nici nu-ti dai seama ca sunt false.

  • Fara foto

    miruna_me, 06 noiembrie 2008

    Sunt inebunita dupa cum trebuie sa arate masa, eu am vreo 6 seturi de farfurii, zeci de servetele si tot felul de ornamente. Multumesc pentru sfaturi, cel cu servetelele este chiar foarte bun. O sa fac si eu asa.

  • Fara foto

    adelina_pascu, 06 noiembrie 2008

    Imi place mult sa aranjez mesele diferit de fiecare data. Mancarea este mult mai gustoasa parca atunci cand masa este frumos ornata.