Aceasta salata faimoasa in toata lumea a devenit un adevarat fenomen in America imediat dupa inventarea sa. Originea salatei dateaza din anii '20. 

Cea mai populara istorie a acesteia ne povesteste ca inventatorul acesteia a fost Caesar Cardini, sef de restaurant si bucatar in Tijuana, Mexic (in unele versiuni ale povestii, se spune ca el era un imigrant italian).

Se pare ca, dupa o petrecere ce a durat un weekend intreg, Caesar a trebuit sa prepare un meniu in graba pentru un grup de actori de la Hollywood. Initial, actorii trebuiau sa plece dimineata, dar, din cauza vremei proaste, plecarea lor s-a amanat. Restaurantul nu mai avea foarte multe provizii si bucatarul a trebuit sa prepare ceva rapid pentru grup inainte ca ei sa se intoarca la Hollywood. Astfel, Caesar a pregatit aceasta salata cu ingredientele pe care le mai avea in frigider.

Reteta initiala continea: salata verde, oua partial fierte, usturoi, sos Worcestershire, suc de lamaie, ulei de masline, parmezan ras, crutoane, sare si piper. Ulterior, retetei i-au fost adaugate si bucati de ansoa (pentru un gust mai bun, iti recomandam sa amesteci bucatile de ansoa odata cu dressing-ul salatei). Alte ingrediente adaugate frecvent in salata Caesar sunt mustarul Dijon si otetul.


Cea mai buna salata Caesar contine doar ingrediente proaspete: suc de lamaie proaspat stors, usturoi proaspat pisat, piper proaspat macinat si parmezan proaspat ras. Ouale pot fi folosite atat foarte slab fierte, cat si chiar crude. O alta varianta de dressing poate fi preparata folosind tofu in loc de oua. E bine ca acest dressing sa fie facut in blender, pentru a incorpora total tofu-ul.


Se pare ca, spre sfarsitul anilor '90, salata Caesar a fost declarata ilegala in California, printr-o lege care interzicea comercializarea oricarui tip de mancare ce foloseste oua crude ca ingredient. Legea a fost revizuita si situatia a fost remediata in 1998, iar salata s-a gasit din nou in restaurante.


Daca doresti sa prepari salata Caesar la tine acasa, poti folosi reteta oferita de Gustos.ro: Salata Caesar. Spor la gatit!


  • 5 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Floare de colt (Chef de cuisine) , 09 februarie 2013

    Multumesc !

  • Madalin  Ionut

    Madalin Ionut (Chef de cuisine) , 22 august 2010

    in salata caesar nu are ce cauta salata verde.se pune salata iceberg rupta cu mana.bucatarul nebun.scuze

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

    E super !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 19 mai 2010

    Un articol foarte interesant !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 05 ianuarie 2010

    Foarte buna aceasta salata.Mie personal chiar imi place,felicitari pentru articol.