Chiar daca in Postul Craciunului nu avem voie sa consumam anumite alimente, acest lucru nu inseamna ca mancarurile pe care le pregatim vor fi fara gust. Din contra, exista foarte multe retete de post care pastreaza savoarea preparatelor. Iar deserturile de post pot fi la fel sau chiar mai gustoase decat deserturile clasice. Si, in plus, ne ajuta sa ne mentinem silueta si sa gustam ceva dulce, in acelasi timp.
Daca ne aflam in Postul Craciunului si simtim pofta de ceva dulce, iar produsele din comert nu sunt pe gustul nostru, putem pregati in propria bucatarie prajituri de post, dupa retete consacrate.

Una dintre cele mai faimoase prajituri de post e prajitura cu nuca. Delicioasa si cu putine calorii, prajitura cu nuca se realizeaza rapid si e un deliciu pentru toata familia!

Prajitura cu nuca


Timp de preparare:

30 min (complexitate redusa)

Ingrediente:
1/2 cana ulei, 1/2 cana zahar, 2 cani apa, 3 cani faina, 1/2 cana nuca pisata, 3 linguri cacao, 1 lingurita bicarbonat stins, 1 praf copt, 2 zahar vanilat, esente

glazura: 5 linguri zahar pudra, 2 linguri apa, 2 linguri ulei, 2 linguri cacao, zahar vanilat, esente, toate acestea puse la fiert

Mod de preparare:
Se amesteca toate ingredientele si se formeaza o compozitie omogena. Se pune intr-o tava, se da la cuptor la foc potrivit. Se lasa sa se raceasca si apoi se glazureaza. Pentru un aspect mai spectaculos, o puteti orna si cu fulgi de cocos.

Alta reteta destul de populara este placinta cu mere, de post. Va propunem o reteta delicioasa:

Placinta cu mere

Timp de preparare:

1 ora (complexitate redusa)

Ingrediente:
350 gr. faina, 1 margarina unirea, 2 linguri otet de mere, 4 linguri de apa, 200 gr. zahar, 1 plic zahar vanilat, 2 kg mere, 150-200 gr. zahar, 2 linguri gris, 1 lingura scortisoara, coaja de la o lamaie, ulei si faina pt. uns si tapetat tava

Mod de preparare:
Se amesteca faina cu margarina, otetul, apa, coaja de lamaie, zaharul vanilat si zaharu tos. Compozitia astfel obtinuta se imparte in doua. Se unge tava mare cu margarina sau ulei si se tapeteaza cu faina. Pe masa de lucru se presara faina, din jumate de aluat se intinde o foaie, se pune in tava cu ajutorul sucitorului, peste ea se presara 1 lingura de gris, deasupra se pun merele spalate si razalite (nu e necesar sa fie curatate de coaja) si amestecate cu zahar si scortisoara, se presara din nou gris i se pune a doua foaie de aluat. Din loc in loc se inteapa cu furculita si se pune (optional) putina margarina. Se taie cand este rece.

Ultima reteta pe care v-o propunem este una celebra, dar in varianta de post:

Prajitura Ziua si Noaptea de post

Timp de preparare:
50 min (complexitate redusa)

Ingrediente:
12 linguri de ulei, 14 linguri de zahar, 14 linguri de apa, 18 linguri de faina, 2 lingurite de praf de copt, 1 vanilie, 2-3 linguri de cacao, 1 cana de nuca macinata

Mod de preparare:
Se iau primele 3 ingrediente (uleiul, zaharul si apa) si se amesteca bine cu mixerul. Se adauga faina in care s-a amestecat praful de copt si vanilia. La sfarsit se adauga nuca.

In tava unsa si tapetata cu faina se toarna aproximativ jumatate din compozitia rezultata. In jumatatea ramasa se amesteca cacao. Apoi se rastoarna si restul in tava.

  • 11 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Corina Corfu, 27 martie 2014

    f

  • Fara foto

    Pohrib Corina Ioana, 12 martie 2014

    minunata

  • Fara foto

    BOLOHAN ANISOARA, 07 noiembrie 2013

    PARE O PRAJITURA INTERESANTA SI AS VREA SA O FAC

  • ONESTA30

    ONESTA30 (Maestru bucatar) , 03 decembrie 2012

    Prajitura ZI si NOAPTE este delicioasa ... eu am testat-o cu o alta reteta , dar cred ca si aceasta iese la fel

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 29 mai 2010

    Toate merita incercate !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2010

    O bunatate.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 02 februarie 2010

    Acus incepe postul, le voi testa numaidecat

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 11 decembrie 2009

    Foarte bun articolul si retetele.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    Am sa incerc si eu aceste retete.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 27 aprilie 2009

    6 mere, 1 cana ulei, 3 cani faina, 1.5 cana zahar, 1 lingurita praf de copt, 1 lingurita bicarbonat de sodiu, 1 lingurita sare, 1 lingura rasa scortisoara, ½ cana nuca pisata, ½ cana stafide, 1 plic zahar vanilat, zahar pentru pudrat. Merele se curata si se taie felii, apoi s epun impreuna cu zaharul intr-o cratita mare la foc mic pana se topeste zaharul si se inmoaie putin merele. Se ia cratita de pe foc si se adauga treptat o parte din faina, praful de copt, mirodeniile, sarea, nuca si stafidele inmuiate cu putin rom. Se amesteca cu grija si se mai adauga uleiul si restul d efaina. Compozitia trebuie sa fie groasa. Se toarna in tava mare unsa cu ulei si tapetata cu faina. Se coace la foc potrivit 45 de minute.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 15 aprilie 2009

    Aceste prajituri sunt, sanatoase,ieftine si pot fi consumate mereu chiar daca nu este perioada postului.In aceasta perioada de criza merg foarte bine.