Cheesecake-ul, o prajitura cu crema fina de branza, este o reteta foarte veche. Se pare ca primele marturii ale acestei prajituri dateaza din Grecia antica. Atunci cand romanii au cucerit Grecia, secretul a cazut in mainile lor. Romanii numeau aceasta prajitura “placenta” si reteta era similara cu cea a placintei cu branza pe care o stim cu totii. Aceasta “placenta” avea un aluat de patiserie, fin, care, uneori, o si acoperea. Prajitura se mai numea si “libium” si era oferita de romani zeilor lor, la templu. De asemenea, cheesecake-uri mici au fost servite atletilor in vremea primelor Jocuri Olimpice, din anul 776 inainte de Hristos, pe Insula Delos.

Daca inca nu ai incercat aceasta reteta, ti-am pregatit noi niste sfaturi, pentru ca cheesecake-ul tau sa iasa absolut delicios.

Cheesecake


Ingrediente:

pentru crusta: 200 g biscuiti digestivi (sau de ovaz), 50 ml unt topit

Crema: 450 g crema de branza, 200 ml. frisca nebatuta, 200 g zahar, trei oua, esenta de vanilie

Mod de preparare:

Biscuitii se dau prin razatoare, apoi se pun intr-o forma rotunda de tarta si se amesteca cu untul topit. Se preseaza pe margini, ca sa arate ca o crusta, apoi se coace la cuptor 10-15 minute, pana se rumeneste si se lasa sa se raceasca.

Intr-un castron, se amesteca branza, la temperatura camerei, zaharul si frisca. Se adauga ouale, nul cate unul. Umplutura se pune in crusta si se coace la foc mic-mediu 50 de minute. Se serveste dupa ce a stat la frigider cel putin 3 ore. Se poate orna cu fructe sau sirop de ciocolata.

  • 13 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Ana Cacalete, 13 februarie 2014

    excelenta am savurato din plin in anii care am trait in grecia

  • Fara foto

    Magdolna Babici, 17 ianuarie 2014

    Imi place f mult ma bucur ca am gasit

  • Fara foto

    constanta proca, 28 noiembrie 2013

    O prajitura excelenta

  • Fara foto

    Proca Constanta, 28 noiembrie 2013

    O prajitura excelenta

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 02 iulie 2011

    O prajitura deosebita de care nu te mai saturi...

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 05 iunie 2010

    O bunatate !

  • Fara foto

    Ana, 02 mai 2010

    -Aceasta este cea mai delicioa prajitura din istoria prajiturilor!!! -Incercati-o si voi!!!

  • lumi

    lumi (Chef de cuisine) , 02 februarie 2010

    E o reteta veche,da? Atunci ce cauta frisca lichida in compozitie? Romanii si grecii aveau smantana, nu frisca lichida!

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 02 februarie 2010

    Cred ca e un deliciu. Am sa incerc si eu Adoram prajiturile cu branza.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 05 ianuarie 2010

    O excelenta prajitura cu branza,chiar foarte gustoasa.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    O super prajitura.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2009

    Aveti perfecta dreptate ca este cea mai fina prajitura cu branza.Si aspectul si gustul sunt minunate.

  • Fara foto

    marita28 (Chef de cuisine) , 21 martie 2009

    Interesanta reteta, problema este cuptorul de la aragaz deorece nu are termostat si este mai dificil de copt la foc mic-mediu timp de 50 de minute.