Compotul este poate cel mai popular aliment si in mod sigur printre cele mai sanatoase. Compotul se regaseste in bucataria multor popoare fiind foarte popular toamna si iarna. Foarte usor de preparat, compotul poate avea gusturi nebanuite in functie de combinatiile pe care le alegi. Originile compotului de fructe sunt invaluite in negura timpului de vreme ce numeroase culturi obisnuiesc sa consume acest fel. Se crede totusi ca la originiea compotului sta o sarbatoare evreiasca ,,Rosh Hashanah”, noul an iudeu, cand fructe fierte intr-un suc dulce sunt servite invitatilor pentru a indulci anul si pentru a le aduce mult noroc.

Baza compotului este desigur fructul. Unele retete recomanda folosirea fructelor uscate desi cel mai des preparat ramane compotul facut din fructe proaspete si pastrat la camara. Pentru a face compot incepe prin a face un sirop din trei parti de apa, un sfert de zahar (daca fructele sunt dulci adauga chiar mai putin zahar) si doua lingurite de suc de lamaie. Daca vrei ca preparatul tau sa aiba un gust mai indraznet, adauga vanilie sau lichior. Adauga fructele in functie de cantitatea pe care o doresti (mai mult suc sau mai multe fructe) si fierbe compozitia la foc incet pana cand bucatile devin putin moi.

Compotul este nu doar gustos dar si foarte sanatos. Compotul poate adauga dietei  vitaminele ce lipsesc in timpul sezonului rece si pot avea si alte propietati curative. Compotul de corcoduse este purgativ, racoritor si tonifiant in timp ce compotul de gutui este ideal pentru diete avand cele mai putine calorii. Incearca compotul de coacaze rosii pentru multitudinea de vitamine pe care acesta le contine si compotul de piersici pentru a-ti imbunatati digestia si intari sistemul imunitar.

In incheiere, Gustos.ro recomanda doua retete pentru cele mai populare compoturi, cel de cirese si cel de mere.

Compot de cirese:

Ingrediente (cantitati pentru un borcan de 800gr):
cirese cat sa umple borcanul 3/4,
3 linguri de zahar,
lamaie,
apa.

Mod de preparare:

Ciresele spalate se pun in borcan se adauga zaharul, putina zeama de lamaie, se completeaza cu apa, se capseaza, se invelesc in hartie si se pune la fiert la bain marine 30 min din momentul in care apa in vas incepe sa fiarba. Se lasa sa se raceasca in vasul in care au fost fierte.


Compot de mere:

Ingrediente:

1 kg mere,
zahar,
lamaie,
scortisoara.

Mod de preparare:
Se spala si se taie merele. Se adauga in siropul facut din apa, zahar, lamaie si scortisoara. Se fierbe in functie de gust repede pentru ca fructele sa ramana tari si crocante sau la foc mic pentru un compot cu bucati moi de fruct.

Asteptam desigur ideile, parerile, sfaturile si retele voastre de compoturi si nu ezitati sa ne trimiteti fotografii din camara dumneavoastra pentru a le impartasiti in cadrul comunitatii Gustos.ro. 

  • 29 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    iuliana, 31 iulie 2014

    am incercat in toate felurile der oricum borcanele se iumfla si buhnesc

  • Fara foto

    Alexandrina Daniela Dumitrescu, 21 iulie 2014

    Dupa ce a fiert compotul( e valabil pentru majoritatea conservelor fierte puse in borcan) ,il pui in borcan fara sa astepti sa se raceasca, nici un minut , si intorci borcanul invers(cu fundu in sus, scuzati limbaju...) lasandu.l in aceasta pozitie sa se raceasca! Nu-ti mai trebuie bain -marie!

  • Fara foto

    Doina Onutu, 03 iulie 2014

    Am inteles ca, compotul de cirese se sterilizeaza prin fierbere, deci nu e nevoie de conservant. Ce se intimpla cu compotul fiert si apoi pus in borcan, rezista?

  • Fara foto

    Ica Sarbu, 23 iunie 2014

    intrebare ..am pus doar 2 linguri de zahar la un borcan de 400 ml compot de visine , e prea putin oare?? dupa aceea am gustat din visine s am vazut ca sint cam acre desii era bordo. si mari ..na .ce parere aveti ???

  • Fara foto

    Cristi Fetcu, 20 iunie 2014

    ce naiba,toti flosesc bain marine,fara nu mai mancam compot?

  • Fara foto

    04 august 2013

    Si unde sant dezvaluirile noi despre o reteta veche de mii de ani?

  • Fara foto

    Maria Nanu, 03 august 2013

    reteta pt compotul de cirese o folosesc la toate tipurile de compot...nu da gres niciodata! numai ca nu folosesc lamaie...

  • Fara foto

    Alina Miculschi, 02 august 2013

    Intrebare: cineva mi-a spus ca odata fierte fructele dispar toate vitaminele, asadar compotul nu mai are nici macar o parte din proprietatile fructelor, este adevarat?

  • Fara foto

    Cecilia Avram, 21 iulie 2013

    As fi vrut sa stiu sigur cite pastile se pun la un borcan de 800 g? de obicei eu pun 5 , tin ff bine pentru iarna!

  • Fara foto

    Cecilia Avram, 21 iulie 2013

    EU FAC COMPOT DE FRUCTE ASORTAT , DIN CE AM , CU INDULCITOR CA AM DIABET.

  • Fara foto

    Boicu Elena, 06 iulie 2013

    daca se consuma in decurs de un an nu este necesar sarea de iamiie sua sucui de iamaie deoarece ies cam acre ia gust chiar daca se pune cantitatea de zahar necesara lucru verificat personal in rest pofta buna.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 29 iunie 2011

    O bunatate in orice perioada a anului !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 05 ianuarie 2010

    Eu am facut compot in casa de visine si de struguri,nu se compara cu cel de la supermarket,cu coloranti si aditivi.Felicitari pentru articol.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    Compotul este o minune pentru sanatate mai ales pregatit acasa.

  • Fara foto

    mihaela (Chef de cuisine) , 01 mai 2009

    Nu este zi in care fiul meu sa nu manance compot, fie il prepar in casa, fie il cumpar de la magazin, dar de cele mai multe ori compoturi de mere si pere il fac pe loc, este foarte sanatos.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2009

    Compotul pregatit in casa este o minune pentru sanatate. Din fructe pregatesc si cateva conserve minunate.Pun prune la murat,prune in vin rosu,pere etc.Am postat cateva retete.

  • Fara foto

    Racianu (Maestru bucatar) , 30 martie 2009

    Buna,tuturor gospodinelor.Draga mea Criss vreau sa-ti raspund la intrebarea ta cu privire la modul de preparare al compoturilor.Sa stii ca acest procedeu este cel mai bun din toate deoarece inauntrul borcanului se pastreaza toate vitaminele.Eu fac compoturi,castravetii murati bulgaresti,gogosarii si alte preparate numai la baie marina.Nu pun nici un fel de conservant in nici un preparat ci totul numai sterilizat.Daca ma crezi am avut compoturi de pe un an pe altul.Secretul insa e ca sa ai grija cum capsezi borcanele(eu folosesc numai borcane cu filet iar pe celelalte le-am aruncat)Dupa ce umplii borcanul cu ce e nevoie si apoi il inchizi intoarce-l cu gura in jos sa vezi daca e etans,daca nu, incepe sa se auda un sasait.atunci iti dai seama ca acel capac are un defect si trebuie sa-l schimbi cu unul nou.Inca ceva,eu nu fac compot de mere la baie marina pentru ca se innegresc merele(se inchid la culoare).Fac numai compot de mere proaspat cat sa-mi ajunga o zi doua.Atentie la borcane sa nu fie ciobite.Daca mai aveti nevoie de sfaturi vi le dau cu mare placere.Multa sanatate va doresc.

  • Criss_love

    Criss_love (Chef de cuisine) , 24 martie 2009

    Nu stiam ca pot pune direct in borcan ciresele, apa, zaharul si lamaia, iar apoi fierte direct la bain marine. E mult mai simplu asa. Dar oare rezista mult asa? Adica ce termen de garantie are acest compot?

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 23 martie 2009

    Comporturile de piersici si visine sunt cele mai gustoase.Este adevarat ca acelea gasite in comert nu sunt asa delicioase precum cele preparate in casa, intrucat unele sunt extrem de dulci.

  • Fara foto

    ramona cerasela (Chef de cuisine) , 14 martie 2009

    Corect, lamiie si scortisoara in compotul de mere, vanilie in cel de pere, cuisoare in cel de gutui. asociatiile pe care le prefer sint de cirese altoite cu capsuni si zarzare cu corcoduse galbene mari. Compotul se sterilizeaza si nu are nevoie de nici un conservant.

  • Fara foto

    Iulia-Mihaela, 23 octombrie 2008

    Compotul este pe lista preferintelor culinare ale sotului meu.Am facut compot de pere,de prune, de sruguri(albi si rosii), de caise si de visine.Sotul meu este incantat stiind ca are in camara aproape 70 de borcane.Nu stiam care este originea acestuia, dar stiti cum este:”cat traieste omul invata!”Toate cele bune!

  • Fara foto

    adina , 23 octombrie 2008

    ar trebui folosit si un conservant din comert ?

  • Fara foto

    dana, 21 octombrie 2008

    Compotul este fff bun - fetitei mele ii place fff mult. Eu fac din toate fructele. Iarma e bataie pe borcane.

  • Fara foto

    ANA MARIA, 20 octombrie 2008

    Cum se pastreaza compotul pe iarna? Se pune conservant?

  • Fara foto

    vilik, 18 octombrie 2008

    Dar exista vreo firma care se ocupa cu producerea compoturilor???

  • Fara foto

    miruna_me, 16 octombrie 2008

    Eu am facut o data compot de portocale si am adaugat si ghimbir. A avut un gust extraordinar, va recomand cu placere.

  • Fara foto

    oana_candea, 16 octombrie 2008

    Imi place ideea de a adauga scortisoara, lamaie sau alcool in compot, sunt sigura ca ii da un gust diferit. O sa incerc, multumesc pentru sfat!

  • Fara foto

    sabina, 16 octombrie 2008

    genial, nu m-am gandit niciodata sa pun scortisoara in compotul de mere! azi-maine fac si eu! :)

  • Fara foto

    Laura Stanescu (Bucatar) , 16 octombrie 2008

    Oau! nu stiam ca reteta este atat de veche si populara. Eu ador compotul de fructe (mai ales cel de visine ;)), dar aveam impresia ca nu e foarte sanatos, acum nu-mi mai fac procese de constinta :P.