Multora le place carnea de peste, insa putini stiu sa o gateasca corect. De accea, Gustos.ro va propune cativa pasi pe care sa ii folostiti in prepararea celor mai delicioase meniuri pe baza de carne de peste.

Cumpararea, depozitarea si prepararea carnii de peste nu este un lucru foarte dificil, dar necesita cateva cunostinte suplimentare. Iata cativa pasi de care sa tineti cont de-a lungul acestor etape:

Mirositi carnea de peste! Pestele proaspat miroase mai dulceag, placut. Orice peste cu miros mai intepator si-a iesit din garantie. Indiferent de specia de peste pe care va decideti sa o cumparati, trebuie sa va asigurati ca mirosul pestelui este delicat si apetisant. Nu va sfiiti sa mirositi  cat mai multi pesti pentru a-l alege pe cel mai bun;
Uitati-va la peste! Tot pestele trebuie sa para ca abia a fost scos din apa, ochii limpezi si carnea ferma sunt semne ale prospetimii. Pestele fillet sau bucati trebuie sa aiba carnea puternica, fara pete maro sau portiuni decolorate.

Pentru ca este cea mai predispusa sa se altereze, carnea de peste ar trebui sa stea in frigiderul dumneavostra cel mult doua zile. Daca doriti sa o pastrati pentru mai mult timp, inveliti pestele in pungi si congelati-l! Si daca nu traiti intr-o zona care sa permita comertul cu peste proaspat, direct din mare, atunci pestele pe care il cumparati este de regula in stare congelata. Pastrati-l congelat pana va hotarati cum sa il gatiti. Pestele poate fi dezghetat in frigider, sub jet de apa rece sau in cuptorul cu microunde. Ar fi preferabil sa il gatiti imediat ce l-ati dezghetat.

Un truc Gustos: pentru un gust fin si extrem de delicios, lasati carnea de peste la dezghetat peste noapte, intr-un bol cu lapte caldut!

Ce facem cu oasele? Exista multe soiuri de peste care au putine oase, sau aproape deloc. Singura lor probleme este pretul cam piperat la care pot fi cumparate.
Nu il gatiti prea tare!Carnea de peste se gateste foarte usor, de aceea tonul sau somonul pot fi serviti intr-o stare de semi-preparare;
Peste marinat? Carnea pestelui marinat este mult mai aromata, iar procedeul de marinare nu ar trebui sa fie unul destul de complicat. Aveti grija! Daca pestele sta in ingrediente cu proprieteati acide mai mult de 30 de minute, pestele se va marunti foarte tare, fiind imposibil de gatit.
Cum puteti marina pestele?  Ingredientele de care aveti nevoie in procesul de marinare a carnii de peste sunt rosiile taiate marunt, otetul de vin, sucul de lamaie, combinat cu o serie de condimente de sezon, sare si piper. In functie de gusturile fiecaruia, mirodeniile pot sa difere, de la ardei iuti taiati marunt, pana la patrunjel amestecat cu leaustean.

Exista foarte multe medode de preparare a pestelui. Vi le prezentam pe cele mai populare dintre ele:

1. Pestele la gratar: atat pestele slab, cat si cel cu carnea grasa ca somonul, tonul, rechinul sau macroul se gatesc foarte usor la gratar. Inainte de a-l pune pe gratar, fiti sigur ca ati uns gratarul cu putin ulei. Incingeti gratarul pana fumega, iar apoi asezati pestele uns cu grasime. Frigeti-l cateva minute pe fiecare parte, intorcand o data.
2. Pestele afumat: un afumator din bambus este exact ce va trebuie daca va place pestele afumat. Ca sa afumati carnea, puneti apa cu condimente, lamaie si altele intr-un bol. Puneti bolul in afumator impreuna cu pestele. Nu il lasati prea mult. Gustul va fi de exceptie.
3. Pestele la microunde: cuptorul cu mirounde va gati pestele foarte bine, daca tineti cont de cateva reguli simple. Mai intai fiti sigur ca pe toata perioda cat va sta in cuptor, pestele se va gati uniform. Lasati pestele in cuptor, conform cu timpul indicat in reteta, fara a deschide cuptorul in timpul procesului.
4. Rasol: alegeti un vas special, de forma mai alungita, puneti o cantitate potrivita de apa si asezati pestele cu pielita in jos. Apoi fierbeti la foc mic, pentru a evita sfarmarea carnii. Pentru a potenta gustul, adaugati in apa otet, lamaie, cateva boabe de piper, usturoi si o foaie de dafin. Si daca folositi peste de mare, puteti adauga si putin lapte. Este bine sa stiti ca inainte de fierbere, pastravul si crapul se stropesc cu otet, pentru ca pielea sa capete o culoare albastruie.
5. Rumenit la cuptor: Una dintre cele mai delicioase retete de peste include pestele rumenit sau copt la cuptor. Si pentru un aspect si mai atragator, puteti praji pestele in tigaie, la foc mare, timp de cateva minute,  apoi dati la cuptorul preincalzit la semnul 4/180 grade C si asteptati pana se patrunde complet.
6. Pestele “En Papillote”- Taiati o bucata de folie de aluminiu sau hartie pergament la dimensiuni suficient de mari cat sa cuprinda pestele. Ungeti-l cu mirodenii, puneti fasii de legume si turnati 2-3 linguri de vin alb sec. Impachetati si rasuciti! Apoi asezati pestele la tava si introduceti-l in cuptorul preincalzit la temperatura de 180 de grade C. Veti obtine un deliciu!
7. Pestele Sautee- pentru aceasta reteta de lux, aveti nevoie de peste, ulei de masline aromat si un cuptor bine incalzit. Nu atingeti pestele 2-3 minute pana prinde o crusta aurie. Gatiti mai intai feliile subtiri 5-6 minute, apoi cele mai groase, nu mai mult de 8 minute.
8. Peste prajit- incalziti o cantitate de ulei in care puneti arome apoi prajiti pestele condimentat la foc potrivit.


  • 20 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Constanta Nastase, 22 august 2014

    sunt grozave sfaturile e musai sa le respectam daca vrem sa fim sanatosisi sa nu traim in durere

  • Fara foto

    Brindusa Anuta Luminita, 06 iunie 2014

    multumesc pentru sfaturile , excelente!

  • Fara foto

    Mosu Mosu Gavril, 12 aprilie 2014

    FARA CUVINTE.

  • Fara foto

    LucylLucyl Lucyl Lucyl, 11 decembrie 2013

    Salivez!!!

  • Fara foto

    Dan Malache, 29 noiembrie 2013

    Sfaturi excelente.Multumim Gustos.ro!

  • Fara foto

    Dani Shi Atât, 13 noiembrie 2013

    Am citi tot

  • Fara foto

    Dumitru Mitus, 27 octombrie 2013

    BRAVOO

  • Fara foto

    pishkot (Bucatar) , 23 noiembrie 2011

    ceea ce spui mai sus referitor la dezgetarea pestelui, nu se dezgeata niciodata fortat, gen in cuptorul cu mocrounde pentru ca n o sa mai fie bun de nimic!!

  • Fara foto

    mira, 07 mai 2010

    Ar trebui sa ne amintim mai des sa mancam peste, este benefic pentru sanatate.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 02 mai 2010

    Pestele este un deliciu culinar,sanatos si foarte gustos in acelasi timp.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 13 mai 2009

    Imi place pestele la nebunie,imi place sa-l folosesc in cele mai nebunesti combinatii,dar nu refuz niciodata un peste rasol cu cateva legume.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Indiferent daca e vorba despre purcel de lapte sau peste, cred ca e mult mai atractiv sa servesti la masa ceva intreg. Oasele dau carnii o aroma incredibila si o impedica sa se usuce in timpul gatitului.Parerea mea e ca calcanul este regele pestilor, are carnea cea mai alba si mai zemoasa.

  • Fara foto

    Liliana Pintilie (Chef de cuisine) , 24 iulie 2008

    Pestele este cea mai sanatoasa carne. El este plin de vitamine. Mie imi place foarte mult, voua?

  • Gabriela Neacsu-Stanescu

    Gabriela Urucu (Chef de cuisine) , 11 iulie 2008

    Multumim ptr sfaturile legate de peste! Imi place si are un mare avantaj in comparatie cu alte carnuri...nu creste colesterolul...deci ....mancati-l fara grija!

  • Fara foto

    stellu, 20 iunie 2008

    pentru a se mentine tare si cu o textura densa ungeti carnea de peste cu zeama de lamiie cu cateva minute inainte de preparare.procedeul se aplica indiferent de felul in care il gatim.

  • Fara foto

    antoanela (Chef de cuisine) , 20 iunie 2008

    eu prefer stiuca umpluta sau un salau bine pregatit, tinand cont ca sunt la cativa pasi de Delta pregatirea petelui nu este o problema, mi se pare foarte usoara

  • Fara foto

    Ceusan Cristina, 20 iunie 2008

    Pestele \"En Papillote\" este foarte bun gatit direct in jar. Atunci cand iesiti la un gratar si dorit sa mancati cava foarte bun puneti pestele in aluminiu si direct intre carbunii aprinsi. Este gustos!

  • Fara foto

    Constantin, 20 iunie 2008

    Cateva completari la alegerea pestelui. La magazin mai verificati si uperculele. Pestele proaspat prezint uperculele rosu intens sau maroniu si curate, fara muciulagiu ( bale; scuze dar nu gasesc acum alt termen; exceptie pot face pestii de tipul novacului la care se pot gasi microparticole de pe fundul apei). Pestele ajuns acasa dupa despicare trebuie ca maruntaiele sa fie intregi si nu putrezite. De asemenea oasele sa nu iasa din carnea de pe burta. In oricare din cele doua ultime situatii trebuie sa renuntati la peste fara parere de rau.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 15 iunie 2008

    Pestele este recomandat a fi folosit foarte mult in alimentatia fiecaruia.Poate fi prgatit in diverse feluri de la salate,paste,ciorbe,la cuptor ,marinat etc.

  • Fara foto

    Andreea Gheorghe (Maestru bucatar) , 14 iunie 2008

    Sa mancam sanatos...