CUVÉE GUY DE POIX – VINUL, OMUL, POVESTEA

Cramele S.E.R.V.E. lanseaza cu ocazia aniversarii celei de-a  20-a recolte, Cuvée Guy de POIX, un vin exclusivist creat in onoarea si memoria contelui Guy de POIX, cel care a iubit atat de mult Feteasca Neagra cultivata in Romania incat a adoptat tara ei de provenienta.

CUVÉE GUY DE POIX – VINUL, OMUL, POVESTEA

Lansarea Cuvee GUY DE POIX marcheaza astfel aniversarea a 20 de ani de la infiintarea cramelor S.E.R.V.E., primul producator privat de vinuri din Romania.

„Lansam acest Cuvée exceptional la exact 20 de ani de la momentul in care Guy a descoperit Feteasca Neagra in Ceptura. Este un omagiu adus lui Guy de POIX, cel care si-a dedicat ultimii 15 ani din viata redescoperirii acestui soi romanesc deosebit de valoros si promovarii vinurilor romanesti de inalta clasa in lumea intreaga. Acest soi reprezinta un adevarat ambasador al potentialului tarii noastre”, a declarat Mihaela TYREL de POIX, proprietar S.E.R.V.E.

Cuvée Guy de POIX este un vin cu o poveste deosebita ce merita consumat pentru celebrarea momentelor speciale din viata. Vinul are un miros complex, de fructe negre bine coapte, piper, ciocolata neagra şi vanilie şi un gust persistent de condimente, sustinut de tanini eleganti si bine structurati cu un potential de invechire de minim 10 ani. Aceste caracteristici il plaseaza in categoria vinurilor destinate colectiilor private sau unei distributii exclusive.

“Cuvée Guy de POIX este un GRAND VIN. Ne propunem ca acest cuvée sa fie prezent in acele locatii in care va fi apreciat asa cum i se cuvine unui vin de exceptie si in colectii private. In plus, intentionam sa pastram pentru vinoteca parte importanta din productia anuala pentru ca ne asteptam ca el sa continue sa se exprime inca minim 10 ani”, ne dezvaluie Mihaela TYREL de POIX.

Parcela de Feteasca Neagra din care a fost creat Cuvée Guy de POIX este la inceput de maturizare, reprezentantii companii estimand pentru anii 2012, 2013 si chiar 2014 o productie de cuvée-uri de cea mai inalta calitate.

POVESTEA OMULUI SI VINULUI GUY DE POIX

Francezul excentric, Guy de POIX, stomatolog de meserie si pasionat de vinuri prin genealogie si inclinatie, lasa in urma 600 ani de experienta de familie si un domeniu (Domaine Peraldi) pe care il gestiona in Corsica si porneste in 1994 in cautarea aventurii lumii noi inarmat cu “World Athlas of Wine” al lui Hugh Johnson. Elimina relativ repede de pe lista “lumea noua” Chile, Australia, Noua Zeelanda (din cauza distantei) si Iugoslavia (din cauza razboiului) si ajunge in Romania mai mult dintr-o intamplare intr-o perioada in care Romania avea alocata “numai 6 randuri in atlas”.

In periplul romanesc inceput in 1994 impreuna cu cea care avea sa ii devina partener de afaceri si de viata, Mihaela de POIX, s-a intalnit intr-o dupa amiaza de toamna brumoasa cu o Feteasca Neagra de Dealu Mare, facuta de un oenolog tanar (Aurel Rotarescu), intr-un an cu grindina care nu “lasase” decat 2t la hectar, intr-o crama utilata la nivelul anilor 1950. Vinul cu toate ca inca “crud”, l-a vrajit pe Contele Guy de POIX si de aici s-a nascut... povestea.

Vita de Feteasca Neagra a fost selectionata timp de trei ani pentru calitate si tipicitate, probabil singura clona eminamente romaneasca ramasa dupa ‘89, careia S.E.R.V.E. i-a dedicat pepiniera sa din Ceptura. Prima vie de Feteasca Neagra a fost plantata in 2004 pe o parcela cu expunere sud-estica, dar recunoscuta pentru ca testa tenacitatea si rabdarea viticultorului. Sapte ani mai tarziu, intr-un an 2011 cu o toamna calda si uscata care a “placut” viei, Feteasca Neagra s-a exprimat in toata splendoarea capricioasa a soiului. Strugurii culesi cu dragoste de parinte de mainile celor care o vazusera crescand, triati sever in vie, astfel incat sa se obtina doar o sticla la butas, sub atenta ingrijire a lui Aurel Rotarescu, sunt astazi Cuvée Guy de POIX, un vin-omagiu adus celui care si-a legat destinul de Feteasca Neagra – Contele Guy de POIX.
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise