O componenta notabila a bucatariei frantuzesti este lispa combinatiei dintre picant si dulce, ceva intalnit adesea in alte bucatarii, dar destul de rar in Franta. De cele mai multe ori, dulcele se regaseste la finalul mesei sub forma desertului, ocazional mai poate fi observata o componenta usor dulce la aperitiv, combinat cu ceva bogat si gras precum foie gras sau preparate cu carne tocata, terine. Aceasta reteta este un exemplu pentru un astfel de preparat, dulceata de ceapa merge de minune cu un preparat bogat in grasimi animale.

Iata o reteta de dulceata de ceapa, este foarte simplu de preparat si poate aduce un strop de rafinament multor preparate cu carne sau legume.

Ingrediente (Se obtin aproximativ 680 g de dulceata de ceapa)
1 kg de ceapa (cea rosie are o culoare mai intensa)
60 g de unt
30 ml de ulei de masline
1 lingurita de piper boabe
1 frunza de dafin
1/2 lingurita de sare
2 linguri de zahar (puteti pune mai mult)
1/4 lingurita de piper negru macinat
1,5 lingura de otet din vin rosu
30 ml de Sherry

Mod de preparare

1. Decojiti cepele si taiati-le fin solzisori.

2. Intr-o tigaie mare pentru sotat incalziti untul si uleiul de masline la flacara medie si odata ce devine fierbinte, adaugati ceapa, boabele de piper, frunza de dafin si sarea si amestecati cu grasimea din tigaie.

3. Continuati sa sotati amestecul pana cand ceapa devine translucida (pentru aproximativ 15 minute) si apoi dati mai incet focul, adaugati zaharul si piperul macinat si acoperiti tigaia cu un capac si lasati sa se gateasca timp de 30 de minute, amestecand din cand in cand pentru nu a se prinde de fundul tigaii (daca a scazut prea mult nivelul lichidului din tigaie, mai puteti adauga cateva picaturi de apa).

4. Odata ce amestecul a fost lasat pe foc timp de 30 de minute, adaugati otetul din vin rosu si sherry si continuati sa mai gatiti la foc mic, cu tigaia acoperita pentru inca 10 minute inainte de a fi indepartata tigaia de e foc.

5. Dulceata poate fi pastrata intr-un borcan acoperit in frigider pentru aproximativ doua saptamani sau poate fi pastrata intr-un borcan sterilizat la temperatura camerei. 

Dulceata de ceapa merge de minune cu foie gras, terine cu carne, friptura de rata sau legume in stil Provencal. Se mai potriveste si cu friptura de pui si cu chiftelute.

Et voilà...



Sursa foto 1.

Sursa foto 2.


  • 8 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Steliana Ursa-Cochintu, 08 martie 2014

    Nu pot sa comentez ce nu am probat niciodata,va spun dupa experiment.

  • Fara foto

    Iuliana Balasa, 22 februarie 2014

    Aceasta dulceata de ceapa se poate folosi si la fasole batuta ? Am vazut o postare cu asa ceva .

  • Fara foto

    Alin Bularca, 27 noiembrie 2013

    stiam reteta dar avea si fresh de portocale

  • Fara foto

    Nuta Corfu, 21 noiembrie 2013

    MERITA INCERCAT!

  • Fara foto

    Voica Elena, 30 octombrie 2013

    astazi am gatit pentru prima oara acest preparat si este senzational,merita incercat

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 01 iulie 2011

    Nu am facut niciodata asa ceva.Merita incercata !

  • naty

    naty (Chef de cuisine) , 17 mai 2011

    am vazut ieri la tv o reteta de friptura de port alaturi de dulceata de ceapa...cred ca e un deliciu...am sa o incerc neaparat

  • Fara foto

    alessiya (Maestru bucatar) , 08 mai 2011

    aceasta dulceata de ceapa e foarte buna. in toscana, italia se mananca cu branza stagionata ca aperitiv la un pahar bun de vin. merita incercata.