In vizita la fabrica Danone. O zi in paradisul iaurturilor

La inceputul lui iulie, prietenii de la Danone ne-au invitat sa le trecem pragul fabricii de pe str. Nicolae Canea din Bucuresti pentru a vedea cum se produc cele mai bine vandute iaurturi din Romania. Vizita noastra a fost programata pentru miercuri, 23 iulie si a fost mai incantatoare decat ne asteptam.   

In vizita la fabrica Danone. O zi in paradisul iaurturilor

Am fost fascinanti inca din momentul in care am ajuns la poarta fabricii si am dat cu ochii de tancurile uriase in care este depozitat laptele. Odata ce ni s-au dat ecusoane de vizitatori si am trecut de intrare, ne-am dat seama ca niciun lucru nu este lasat la intamplare, iar toata lumea respecta regulile. Au pana si in curtea fabricii trasee speciale pentru pietoni, care se regasesc si in incinta cladirii.
Ghizii nostri pe "drumul de fabricare al iaurtului" au fost Iolanda Prunache si Nicoleta Tincu. Iolanda lucreaza la Danone din 1998, cand firma nici nu incepuse sa produca iaurturi in Romania (productia a debutat in 1999). In prezent, este manager pe Asigurarea Calitatii si Siguranta Alimentului. Nicoleta Tincu este angajata la Danone din 2007, iar in prezent este Brand Activation Manager pe Danonino & Disney Brand.
O istorie de aproape 100 de ani
Inainte de a ne echipa pentru intarea in fabrica, Iolanda si Nicoleta ne-au invitat sa gustam cateva dintre produsele Danone si ne-au povestit mai multe lucruri despre brandul in sine. Asa am aflat ca prima fabrica Danone a fost fondata in Barcelona, in 1919, de Isaac Carraso, un imigrant evreu, care i-a dat numele dupa porecla fiului sau, Daniel (i se spunea Danon). Zece ani mai tarziu, compania s-a mutat la Paris, in Franta, iar de-acolo, totul e istorie.

Despre Danone Romania am aflat ca are la momentul de fata peste 500 de angajati, care se asigura ca in fiecare zi sa fie produse peste 1 milion de iaurturi. Ei lucreaza non stop, in patru schimburi. Iar pentru ca la Danone calitatea este esentiala, in cadrul fabricii se efectueaza, in fiecare zi, peste 1600 de teste de calitate si siguranta pentru lapte, ambalaje, mediu, procesare si produse finale. Am avut chiar si noi sansa de a asista la o testare de lapte. Danone colaboreaza cu zeci de firme si centre de colectare din intreaga tara, iar doar in ultimii doi ani, in fabrica de la Bucuresti au ajuns peste 100.000 de tone de lapte 100% proaspat.
Toate aceste lucruri au contribuit la consolidarea brandului Danone ca lider de piata. Drept dovada, unul din doua iaurturi consumate in Romania este Danone.
Drumul laptelui
Odata imbracati in halate de unica folosinta si echipati cu pungi pentru incaltaminte si bonete, am intrat pe culoarele fabricii. Pentru a o auzi pe Iolanda fara probleme (masinariile sunt destul de zgomotoase), am primit si cate o casca.
Laptele de la Danone circula doar prin tevi, fara a fi lasat sa intre in contact cu aerul. Este adus la fabrica in cisterne si trece prin diferite procese, precum pasteurizarea sau degresarea. Iar pentru a deveni iaurt, i se adauga fermenti specifici. Vasele uriase (tancuri) in care au loc toate aceste procese sunt curatate cu solutii speciale imediat ce se golesc.
Un lucru interesant pe care l-am aflat despre iaurturile Danone este ca cele naturale nu au niciun fel de adaos de zahar. Singurele in aceasta situatie sunt cele cu arome sau cu fructe.

Am parasit zona tancurilor si am ajuns la liniile de ambalare, poate cele mai fascinante puncte de pe traseul nostru. La un capat avem o folie mare de plastic, care este incalzita si din care se fac paharele, iar la celalat capat ies deja produsele finale, care sunt trimise mai intai in camere cu temperatura controlata, iar dupa aceea ajung pe rafturile magazinelor. Din diverse motive, unele produse sunt blocate si nu ajung pe piata.
Iar cum masinariile joaca un rol cheie in fabrica Danone, am facut "cunostinta" si cu Vasilica, un robot de circa 2,5 tone, care poate ridica pana la 400 de kg. Acesta se ocupa de paletizare, adica aseaza perfect laditele cu iaurturi.

Turul nostru s-a incheiat dupa ce am vizitat camera de productie, un depozit urias in care se stocheaza munca pe mai bine de o zi si de unde iaurturile pleaca spre punctele de livrare.
In minunata vizita, prietenii de la Danone ne-au convins ca iaurturile lor sunt cat se poate de sanatoase si pot fi consumate fara niciun fel de problema. Drept urmare, va indemnam sa nu dati ascultare miturilor!
Mai mult decat atat, puteti merge si voi sa va convingeti de treaba buna care se face in spatele usilor de la Danone. Incepand cu luna septembrie, ei isi vor redeschide portile publicului larg, veti avea sansa de a vizita fabrica si vi se va raspunde la orice informatie legata de iaurturile Danone. Mai multe detalii, pe www.danone.ro.
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci
Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun
Salata cu paste, piept de pui si porumb

Salata cu paste, piept de pui si porumb

Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Salata cu paste, piept de pui si porumb
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise