Interviu cu Dragos Gurarosie, organizatorul primelor festivaluri dedicate burgerilor si berii artizanale din Romania

Dragos Gurarosie este owner Mixtopia.ro, coproducator BurgerFest, coproducator Bucharest Craft Beer Festival, gurmand si initiator al trendului cu hot dogs gourmet. Avand aceasta carte de vizita, dar mai ales pentru faptul ca datorita lui avem doua festivaluri culinare inedite (unul dedicat burgerilor, celalalt berii artizanale), am vrut sa-l cunoastem mai bine pe Dragos.  Am stat la un pahar de vorba si a iesit acest interviu: 

Interviu cu Dragos Gurarosie, organizatorul primelor festivaluri dedicate burgerilor si berii artizanale din Romania

De unde pasiunea pentru burgeri si cum ti-a venit ideea de a organiza festivaluri culinare in Romania?

Pasiune pentru burgeri nu exista, daca nu esti pasionat de mancare in general. Imi place sa mananc bun, gustos si memorabil. Viata a facut sa-l intalnesc pe Adrian Rugina, un gurmand si el, iar astfel, natural, a aparut ideea unor evenimente culinare.

Impreuna am facut BurgerFest, iar succesul lui ne-a dat raspunsul la intrebarea daca Romania - sau macar Bucurestiul - este pregatita pentru astfel de evenimente. Si este!

Cat de greu e sa organizezi un festival culinar in Romania?

Daca aceste evenimente sunt organizate asa cum trebuie, fara sa faci rabat de la grija pentru public si pentru cei care gatesc, atunci evenimentele sunt de succes, iar oamenii simt c-ai pus suflet.

Dificultatea vine din gasirea sponsorilor si din lipsa de experienta a restaurantelor. Majoritatea restaurantelor de la noi n-au iesit din casa, sunt obisnuite sa gateasca doar in bucatariile lor, iar daca-i scoti din mediul lor si-i pui intr-un cort, in fata unei cozi de oameni pofticiosi, lucrurile se complica un pic.

Un festival, indiferent daca este culinar sau nu, se face cu o echipa de oameni, iar oamenii acestia, indiferent ca monteaza scena, corturi, fac instalatia de curent electric sau pe cea de apa, trebuie sa inteleaga conceptul, sa le placa ceea ce fac si sa le pese.

Noi am avut parte de astfel de oameni si vreau sa le multumesc si aici pentru tot ceea ce au facut si vor face. Nu exista o reteta pentru un eveniment de succes, dar reteta noastra a avut urmatoarele ingrediente: experienta lui Adrian Rugina, plus lucrurile invatate de la el, pe care le-am mixat cu pasiunea noastra pentru mancare. Am pus la dospit si dupa ce totul a crescut frumos si s-a copt la cuptor, le-am taiat in felii generoase si le-am pus pe masa publicului. Cu suflet, asa ca la bunici acasa.

Stim ca pe langa Burger Fest mai ai in plan si organizarea altor festivaluri culinare. Ne poti povesti putin despre ele?

Asa e. Anul acest vom face, in perioada 2-4 septembrie, Bucharest Craft Beer Festival, adica primul festival dedicat berilor artizanale produse in Romania, iar in noiembrie vom face primul festival de whisky din Romania. Avem planurile facute si pentru anul viitor, dar toate la timpul lor.

De ce un festival dedicat berii artizanale din Romania, prin ce va fi diferit fata de clasicele festivaluri ale berii?

Stiu, berea artizanala si pasiunea pentru ea sunt foarte la inceput in Romania. Privita din exterior, aceasta “industrie” aproape ca nu exista. Insa, este suficient sa gusti macar o data dintr-una dintre berile craft produse la noi si sa-ti doresti sa descoperi mai multe. Si, odata pornit in acest quest, o sa descoperi ca se pregateste o adevarata revolutie, cu intalniri nu foarte secrete, dar din ce in ce mai dese, in care se discuta cu pasiune despre craft beer, despre ingrediente, se foloseste un limbaj secret, aproape de neinteles pentru necunoscatori.
In Romania, la ora actuala, am numarat 10 producatori si in septembrie vrem sa-i punem in lumina reflectoarelor la primul festival dedicat lor. Vrem sa inceapa cu adevarat “the craft beer revolution” si pentru aceasta, dar si ca sa asiguram o continuitate, vom declara prima zi de sambata a lunii septembrie ca fiind Ziua Berii Artizanale in Romania.
La festival incercam sa aducem o serie de lucruri care compun universul craft beer: vom avea un targ de viniluri, o expozitie de motociclete si biciclete custom made, un barber shop, street food ales pe spranceana si concerte in fiecare seara. Eu zic ca e diferit fata de celelalte festivaluri de bere. In plus, accesul se va face pe baza de bilet.
Care crezi ca e viitorul berii artizanale romanesti?

Nu sunt Nostradamus si nici Mafalda, dar daca ma uit cu atentie prin paharul de bere artizanala din fata mea si mai ales dupa ce si gust din ea, pot spune cu mana pe inima ca acest viitor exista. Este mult de lucru, producatorii trebuie sa inteleaga ca dezvoltarea este singura cale pe care o pot lua daca vor sa fie bauti (auzit si vazuti), dar directia in care merg este cea buna.

Fara sprijinul comunitatilor din jurul lor, al nostru, al celor care trebuie sa intelegem ca trebuie sa cumparam de la producatori locali, lucrurile vor evolua mai greu. Sunt tari in jurul nostru in care piata de bere artizanala este mult mai mare, iar lucrurile s-au dezvoltat frumos. Se poate si la noi!

Gatesti?

Da, imi place sa gatesc. N-o fac foarte des, iar atunci cand ma apuc imi place sa combin ingrediente care intr-o prima faza par ca nu prea au legatura unele cu altele

Care este reteta mancarii tale preferate?

Am multe mancaruri preferate, dar acum imi este pofta de un ficat de vitel, proaspat, facut simplu, la gratar si cu un pic de unt pus peste el, asa, cat sa se topeasca si sa se amestece cu salata de verdeturi de langa. Imi ploua-n gura...

Ai un bucatar favorit?

Imi placea mancarea facuta de Dragos Margarit, Dana Ciobanu si Angelica Zimbru, toti bucatari la Ludic. Dar pub-ul s-a inchis, asa ca acum este mai complicat. Dintre bucatarii mai cunoscuti, ma vocali sau mai vizibili imi place cum gatesc Oana Coanta de la Bistro de l'Arte (Brasov), Radu Dumitrescu de la Voila Bistro si Marius Tudosiei de la Bacania Veche. Imi place cafeaua facuta de Foa la Stradale si din cand in cand ma mai intalnesc cu meniuri sau retete gandite de Nico Lontras sau Johnny Susala. Bune toate

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise