Lista de produse de post din comert, pline de chimicale periculoase pentru sanatate

Ne aflam in Postul Adormirii Maicii Domnului, asa ca foarte multa lume consuma in nestire produse de post.  Din pacate, o mare parte din produsele de post din comert sunt pline de chimicale periculoase pentru sanatate.  Bineinteles, ca acestea sunt destul de greu de identificat, fiind ascunse sunt denumiri stiintifice sau sub umbrela de E-uri.  Un studiu recent, publicat de Asociatia Pro Consumatori, ne dezvaluie care sunt produsele de post si substantele de care ar trebui sa ne ferim.  

Lista de produse de post din comert, pline de chimicale periculoase pentru sanatate

Din toate produsele analizate de APC, doar 10% nu contin aditivi alimentari.
Au fost analizate produsele fabricate/distribuite de urmatoarele societati comerciale: Carrefour, Via-Trend, Cris-Tim, Europrod/Agricola, Ocean Fish, Pirifan Distribution, Olimp Company, Unilever, Malita Saray Food, Kaufland, Compania Indiilor Orientale, Penny, Scandia Sibiu, Inedit, Fito-Fitt, Unicarm, Deserta, Viotros/Grecia si Alpro Com Va.
- Fasole batuta - contine: benzoat de sodiu, sorbat de sodiu si acid citric (Carrefour)
- Salata Humus Daniela’s - contine: benzoat de sodiu, sorbat de potasiu si acid citric (Via-Trend)
- Chiftelute de legume - contine: caragenan si guma de guar (Carrefour)
- Salata de vinete cu ceapa - contine: benzoat de sodiu, sorbat de potasiu si acid citric (Carrefour)
- Humus - contine: sorbat de potasiu si acid citric (Cris-Tim)
- Fantezie cu legume - contine: monoglutamat de sodiu si carbonat de sodiu (Europrod/Agricola)
- Salata de humus Vernada - contine: benzoat de sodiu, sorbat de potasiu si acid citric (Ocean Fish)
- Fasole batuta Vernada - contine: benzoat de sodiu, sorbat de potasiu si acid citric (Ocean Fish)
- Fulgi de fasole Foods Exclusive - contine: acid citric, metabisulfit de sodiu, mono si digliceride ale acizilor grasi si difosfat disodic (Pirifan Distribution)
- Fulgi pentru piure de cartofi Malita - contine: metabisulfit de sodiu, mono-digliceride ale acizilor grasi si curcumina
- Fasole batuta instant Jasmin - contine: mono digliceride ale acizilor grasi, difosfati, metabisulfit de sodiu, palmitat de ascorbil si acid citric (Olimp Company)
- Piure de cartofi Knorr - contine: mono digliceride ale acizilor grasi, difosfat de sodiu si metabisulfit de sodiu (Unilever)
- Fulgi pentru fasole batuta Malita - contine: mono digliceride ale acizilor grasi, difosfat disodic, metabisulfit de sodiu, palmitat de ascorbil si acid citric (Malita Saray Food)
- Piure K Classic - contine: mono si digliceride ale acizilor grasi, esteri ai acidului ascorbic cu acizi grasi, metabisulfit de sodiu si curcumina (Kaufland)
- Fulgi pentru fasole batuta C+C - contine: pirofosfat acid de sodiu, mono si digliceride ale acizilor grasi, metabisulfit de sodiu, acid citric si butilhidroxianisol
- Pasta vegetala tartinabila Penny - contine: polifosfati, clorura de potasiu, stearoil-2-lactilat de sodiu, esteri ai acidului citric cu mono si digliceridele acizilor grasi, monoglutamat de sodiu, guma xantan, ascorbat de sodiu, acid citric, caragenan, caramel si carmin.
- Pasta vegetala Carrefour - contine: caragenan, glutamat monosodic, di-polifosfati de sodiu si carmin.
- Fasole batuta de la Cris-Tim - contine: sorbet de potasiu, benzoat de sodiu si acid citric
- Sos de maioneza Inedit - contine: acid citric, guma de xantan, guma de guar si sorbat de potasiu (SC Inedit SRL)
- Tofu in saramura Inedit - contine: clorura de calciu
- Tofu Natur Fito-Fitt - contine: clorura de calciu (Fito- Fitt Covasna)
- Tofu framantat Fito-Fitt - contine: clorura de calciu (Fito-Fitt Covasna)
- Baton vegetal din tofu Inedit - contine: citrat trisodic, ascorbat de sodiu, guma carruba, guma xantan si acid citric
- Drob de ciuperci Fito-Fitt - contine: clorura de calciu (Fito-Fitt Covasna)
- Pasta vegetala cu ceapa verde Unicarm - contine: cargenan, polifosfat de sodiu, acid izoascorbic si caramel (Unicarm)
- Preparat vegetal Cizzy - contine: difosfat de sodiu, polifosfat de sodiu, guma locust, caragenan, acid citric si sorbat de potasiu (Deserta)
Dintre aditivii alimentari identificati in produsele vegetale/de post analizate, urmatorii sunt suspecti de aparitia unor probleme grave de sanatate, astfel:
E100 – curcumina este un colorant galben portocaliu. Are o rata de absorbtie scazuta, iar unele studii au aratat ca poate provoca stare de greata, diaree. Recent, s-a constatat ca poate afecta metabolizarea fierului in organism, putand cauza deficiente de fier la anumite persoane.
E120 – carminul este un colorant rosu stralucitor produs din insecte, cosenile, specie de gandac din America de Sud, uscate si zdrobite. Carminul nu este recomandat in alimentatia copiilor pentru ca poate produce hiperactivitate si deficiente de concentrare. Poate produce astm, alergii si rinite.
E200 – acid sorbic este un conservant obtinut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten. Poate produce reactii alergice la nivelul pielii si tulburări respiratorii. E200 provoaca reactii alergice la nivelul pielii, tulburari respiratorii.
E211 – benzoat de sodiu este un conservant cu actiune antibacteriana si antifungica in mediul acid. Asupra acestuia planeaza suspiciuni cu privire la generarea unor alergii.
E202 – sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irita pielea, ochii si mucoasele. Poate fi genotoxic si mutagen pentru celulele sangelui uman.
E223 - metabisulfit de sodiu, conservant, poate provoca reactii alergice la persoanele sensibile la sulfiti, incluzand reactii respiratorii la astmatici, soc anafilactic sau altfel de reactii alergice la persoanele sensibile.
E304 – palmitat de ascorbil este un antioxidant care poate ataca smaltul dintilor.
E316 – izoascorbat de sodiu este o substanta care prelungeste perioada de pastrare a alimentelor prin protejare impotriva oxidarii (de exemplu: rancezirea, schimbarea culorii). Poate genera alergii, dereglari hormonale, tulburari hepatice, boli intestinale si ale ficatului, tulburari hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburari nervoase si cresterea nivelului de colesterol.
E320 – butilhidroxianisol (BHA), aditiv alimentar folosit ca antioxidant. Poate provoca alergii si stari de somnolenta. Poate induce sindromul de hiperactivitate (ADHD), este carcinogen si cu efecte estrogenice.
E330 – acidul citric, agent de reglare a aciditatii. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor si nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.
E331 – citrati de sodiu (saruri de sodiu ale acidului citric) sunt folositi si ca agenti de reglare a aciditatii produselor alimentare, ca antioxidanti, conservanti sau arome, produce efecte secundare ca greata, voma, crampe abdominale si musculare, reactii alergice, amortirea extremitatilor, oboseala, ritm cardiac anormal, crize, ameteala, respiratie greoaie etc.
E407 – caragenan, agent de ingrosare. Unele studii au aratat ca poate avea un efect toxic, putand provoca ulcer si cancer. Este interzis in UE in laptele praf de inceput pentru copii, ca o masura de precautie.
E410 – guma de carruba, agent de ingrosare. Poate provoca scaderea eficientei anumitor substante (enzime) care ajuta digestia.
E412 – guma de guar, agent de ingrosare. Poate provoca alergii.
E415 – guma de xantan este produsa prin fermentarea glucozei, sucrozei sau lactozei de bacteria Xanthomonas campestris. Poate provoca balonare, flatulenta, diaree, crampe abdominale si scaderea glicemiei.
E452 – polifosfatii pot provoca alergii, dereglari hormonale, boli intestinale si cresterea valorii colesterolului. Polifosfatii dezechilibreaza balanta calciu-fosfor, impiedicand fixarea calciului in oase, favorizand aparitia osteoporozei.
E471 – mono si digliceride ale acizilor grasi. Aditivii E471 contin amestecuri de mono- di-esteri de glicerina ai acizilor grasi prezenti in uleiuri si grasimi alimentare. Mai pot contine si mici cantitati de acizi grasi liberi si glicerina. Aditivul este un emulgator, deci rolul sau principal este de a forma si de a stabiliza emulsiile prin scaderea tensiunii superficiale dintre cele doua faze lichide nemiscibile.
E476 – poliricinoleat de poliglicerina este un emulgator si stabilizator artificial care poate provoca marirea ficatului si a rinichilor.
E509 – clorura de calciu (in unele sortimente de tofu se foloseste ca potentiator de arome, agent de intarire si acidifiant). Acumularea (clorurii) de calciu in organism (hipercalcemie) determina o serie de reactii, printre care: gust calcaros in gura, dureri de stomac, bufeuri, greata si varsaturi, lipsa apetitului, sete extrema, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi, coma.
E621 – monoglutamat de sodiu este un potentiator de gust si aroma. Acesta provoaca reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului. Nu trebuie consumat de femei insarcinate, copii, hipoglicemici, batrani sau cardiaci.
Asadar, incercati pe cat posibil sa evitati produsele de post din comert sau, cel putin, atunci cand le cumparati, verificati eticheta si vedeti daca vreuna dintre substantele de mai sus se afla produsul pe care urmeaza sa-l cumparati.

Intregul raport il puteti consulta aici.

Sursa articol si foto: apc-romania.ro
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise