Painea este un aliment popular in aproape toate societatile lumii cu exceptia Asiei care prefera orezul.

Generalitati

Painea este un aliment popular in aproape toate societatile lumii cu exceptia Asiei care prefera orezul.

Painea este un aliment de baza preparat prin coacerea, gatirea cu abur sau prajirea aluatului. Se prepara din aluat de faina de grau, dospita cu drojdie, lasata sa creasca si in final coapta in cuptor. Datorita nivelelor inalte de gluten care dau aluatului un aspect buretos si elastic, graul este cea mai frecvent folosita cereala pentru prepararea painii, dar aceasta poate fi facuta si din secara, orz, porumb sau ovaz de obicei, dar nu intotdeauna, in combinatie cu faina de grau. Ingredientele minime sunt faina si apa, sarea fiind deseori prezenta, plus un agent de dospire cum ar fi drojdia. Painea mai poate contine condimente cum ar fi chimenul si seminte (susan, mac), folosite pentru decorare.

Painea poate fi mancata fie simpla, fie unsa cu unt, gem, dulceata, jeleu, marmelada, miere sau unt de arahide. Se serveste la orice temperatura, intre temperatura camerei si fierbinte.

Painea neimpachetata se pastreaza in recipiente speciale pentru a-si mentine prospetimea cat mai mult. Se invecheste mai repede in frigider, dar astfel se fereste o vreme mai indelungata de mucegai.

Painea alba este facuta din faina care contine numai miezul unei graunte (endosperma). Painea neagra se face cu endosperma si 10% tarate. Painea integrala contine toate componentele bobului de grau.

Istoria painii

Painea este unul dintre cele mai vechi alimente, datand din era neolitica.

Primele feluri de paine produse au fost preparate din terci de cereale, facut din graunte macinate si apa. Este posibil sa fi aparut printr-un accident in timpul gatitului sau prin experimentare cu apa si faina de graunte.

Descendente ale acestor tipuri timpurii de paine inca se mai consuma in lume, spre exemplu tortilla in Mexic, chapati in India, poa ping in China, turte de orez oatcake in Scotia, painea din porumb indian johnnycake in America de Nord si injera in Etiopia.

Acest tip de paine simpla, nedospita a format baza alimentara a multor civilizatii timpurii. Sumerienii mancau un tip de turte nedospite din orz, iar egiptenii secolului XII inaintea lui Cristos cumparau de la dughenele de pe strazi o paine numita ta.

Se considera ca painea dospita a aparut in Egipt, datorita conditiilor geografice si climaterice care favorizau cresterea unui soi de grau cu doua proprietati noi fata de soiurile anterioare. Prima proprietate a fost descoperita la inceputul Egiptului dinastic, si consta dintr-o varietate de graunte care puteau fi treierate fara a fi mai intai prajite. A doua a fost aparitia unui grau continand suficienta proteina formatoarea de gluten. Astfel s-a putut prepara o paine care crestea.

Initial, s-a crezut ca painea dospita a aparut in secolul XVII inaintea lui Cristos, dar graul capabil s-o produca era aparent foarte rar. Aceasta raritate este sugerata de faptul ca acest tip de grau nu a devenit obisnuit in Grecia antica decat in secolul IV inaintea lui Cristos in ciuda faptului ca exista un comert regulat intre Egipt si Grecia de 300 de ani.

Dospirea painii timpurii este confirmata de surse multiple. Se puteau obtine drojdii aeropurtate lasand aluatul crud expus la aer pentru o perioada de timp inainte de gatire. Pliniu cel batran scria ca popoarele din Galia si peninsula Iberica foloseau spuma de bere pentru a produce o paine mai usoara decat a altor popoare. Acele parti ale lumii antice care beau vin in loc de bere foloseau o pasta compusa din suc de struguri si faina care era lasata sa inceapa sa fermenteze, sau tarate de grau inmuiate in vin, drept sursa pentru drojdie. Cea mai comuna sursa de agent de dospire era insa o bucata de aluat oprita din ziua precedenta.

Lumea antica avea la dispozitie o mare varietate de tipuri de paine. In cartea sa "Deipnosophistae", autorul grec Athenaeus descrie o parte din painile, prajiturile, fursecurile si patiseriile vremii. Printre cele mentionate se gaseau clatitele preparate pe gratar, painea cu miere si ulei, franzelele modelate sub forma de ciuperca si acoperite cu seminte de mac, si chiflele militare coapte pe frigare.

Tipul si calitatea fainii putea de asemenea varia, dupa cum spunea Diphilus, care a declarat ca "painea facuta din grau, in comparatie cu cea facuta din orz, este mai hranitoare, mai usor de digerat, superioara in orice aspect. Dupa calitate, painea facuta din faina rafinata (trecuta prin sita) este pe primul loc, apoi painea din grau normal, si in cele din urma painea din faina necernuta."

In Europa medievala, painea era nu numai aliment ci si o parte din vesela. Oamenii din acea vreme foloseau bucati de paine veche (cu dimensiuni aproximative de 15 cm pe 10 cm) drept farfurii. Dupa terminarea mesei, aceste bucati puteau fi mancate, date saracilor sau cainilor. Farfuriile din lemn au inceput sa inlocuiasca recipientele din paine in secolul XV.

Otto Frederick Rohwedder este considerat a fi tatal painii feliate. Rohwedder a inceput sa lucreze in 1912 la o masina care sa felieze paine, dar brutariile au ezitat sa o foloseasca deoarece erau ingrijorati ca painea feliata se va invechi. A avut succes de abia in 1928, cand a inventat o masina care felia si impacheta painea.

Painea alba a fost painea preferata de aristocrati timp de generatii, in timp ce oamenii saraci mancau paine neagra. Acest lucru s-a schimbat in secolul XX, painea neagra devenind favorita deoarece are o valoare nutritiva superioara, in timp ce painea alba a devenit asociata cu clasele ignorante in materie de alimentatie.

Painea in diverse tari

Exista multe variatii de la reteta de baza a painii, incluzand pizza, chapati (o paine indiana), tortilla, baghete frantuzesti baguettes, pita (paine turceasca), lavash (paine armeneasca), biscuiti, covrigei uscati cu sare pretzels, naan (paine din Asia Centrala si de Sud asemanatoare cu pita), covrigi bagels, puri (paine indiana nedospita) si multe alte varietati.

In Marea Britanie si in Statele Unite, cel mai consumat tip de paine este painea moala cu coaja subtire care se vinde gata feliata si impachetata. Se mananca de obicei cu crusta, dar unele persoane pot inlatura crusta dupa preferinta sau pentru a o servi la unele mese sofisticate, cum ar fi ceaiul de societate.

In Scotia, se consuma un tip de paine numita paine simpla plain bread. Feliile sunt mult mai inalte si mai subtiri, cu crusta arsa numai deasupra si dedesubtul franzelei. Aceasta paine are o textura mult mai ferma decat painea americana si britanica.

In Franta, painea este cunoscuta sub numele de pain de mie si se foloseste numai la paine prajita sau pentru umpluturi. Painea standard, sub forma de baghete sau franzele groase, are o coaja groasa si deseori bule mari de aer in interior. Unele paini mai sofisticate contin nuci, sau sunt decorate cu seminte de mac

Painea in Germania

Germania este tara de bastina a celor mai multe varietati de paine. Aproape 300 de feluri de paine si 1200 de feluri de patiserii si chifle sunt produse in aproximativ 27000 de brutarii.

In Germania se mananca cea mai mare cantitate de paine, chifle si covrigei din lume. Painea se serveste cu aproape orice masa. Un mic-dejun nemtesc consista din felii de paine sau chifle Brötchen cu mezeluri, branza, gem, miere sau altele. Painea nu este considerata un aliment de acompaniament, ci un element important al unei diete sanatoase.

  • Topul celor mai bune paini germane este:
  • Painea de secara cu grau ("Roggenmischbrot")
  • Painea prajita ( paine alba)
  • Painea integrala ("Vollkornbrot")
  • Painea de grau cu secara ("Weizenmischbrot")
  • Painea alba ("Weißbrot")
  • Painea din multiple cereale ("Mehrkornbrot")
  • Painea de secara ("Roggenbrot")
  • Painea cu seminte de floarea soarelui ("Sonnenblumenkernbrot")
  • Painea cu seminte de dovleac ("Kürbiskernbrot")

Painea mai inchisa la culoare cum ar fi Vollkornbrot sau Schwarzbrot este tipica pentru bucataria germana. Binecunoscut international este Pumpernickel care se tine la abur o vreme indelungata.

Germanii folosesc aproape toate tipurile de cereale pentru painea lor: grau, secara, orz, secara alba, ovaz, sorg, porumb si orez. Unele paini sunt facute chiar din faina de cartofi.

Stilul francez de copt paine

Francezii sunt recunoscuti pentru painea lor de artizani. Folosind cele 4 ingrediente de baza: apa, faina, drojdie si sare, ei stapanesc arta de a crea paine complexa si foarte variata in ciuda faptului ca fiecare bucata contine un amestec din aceleasi ingrediente.

Legea spune ca painea frantuzeasca poate fi facuta numai din aceste ingrediente impreuna cu acid ascorbic si faina de secara. Manipuland timpurile de crestere, tehnicile de framantare, si datorita cuptoarelor speciale de caramida, painea frantuzeasca este la fel de variata si de unica ca si regiunile tarii.


  • 20 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Mihaela Danciu (Chef de cuisine) , 07 iulie 2011

    Painea se poate pastra vreme indelungata la congelator, in pungi de nylon, dupa dezghetare ea are aceleasi calitati ca inainte de congelare. 82,7 Kg de paine mananca anual in medie un german, cifra de la noi nu am gasit-o pe net dar am aflat ca foarte multa paine se consuma si in Turcia. Datele privind consumul de paine sunt contradictorii: "Un roman consuma anual aproximativ 110 kg de paine pe cand un european consuma anual numai 80 kg de paine. 90% dintre romani prefera painea alba iar 10% prefera painea cu alte ingrediente. Romania ocupa locul 3 la consumul de paine, dupa Albania si Bulgaria. " se poate citi aici: http://www.ziare.com/social/capitala/romanii-consuma-din-ce-in-ce-mai-putina-paine-260435

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 09 mai 2010

    Intotdeauna am crezut ca cei mai mari consumatori de paine,chifle si covrigei suntem noi .

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 09 mai 2010

    Este super acest articol !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 02 mai 2010

    Un articol foarte instructiv,de regula eu nu consum paine, dar atunci cand fac paine de casa pentru familia mea gust si eu.

  • Fara foto

    pasaniuc adelina, 22 aprilie 2010

    imi plac toate referatele pe care ni le dati pe aceasta pagina de internet!!!

  • Fara foto

    Marco, 19 martie 2010

    Bun post.Eu am nevoie de asta pt la scl.thx

  • Fara foto

    Ovidiu, 21 noiembrie 2009

    Foarte interesant articol! Nu credeam ca se pot spune atatea despre paine si mai ales ca dateaza din neolitic!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 06 iulie 2009

    Eu nu consum paine.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    Un articol pe cinste,felicitari.Daca ar avea romanul bani sa cumpere cate soiuri de paine au aparut si la noi ar fi bine.Po t sa spun ca am mancat paine aproape din toate genurile,dar ca Chabata nu cred ca are asemanare niciuna.Se gaseste chabata in supermarket Cora.Este o paine extraordinar de buna mai ales cand este calda.Chabata este si cu masline.Felicitari inca odata pentru articol.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 13 iunie 2009

    Painea e folosita in toate colturile lumii exceptand asiaticii care prefera orezul.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 09 mai 2009

    De inaltare vreau sa fac din nou paine de casa si chifle ca sa impart si o sa fac aluat mai mult sa fac si pesmeti.Nu ies ca pesmetii bunicii la cuptorul cu lemne,dar ne multumim cu ce avem...

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 21 aprilie 2009

    Felicitari pentru articol.Painea de casa imi place foarte mult si folosesc si alte tipuri de faina.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 05 aprilie 2009

    Ce ne-am face totusi fara painea cea de toate zilele?

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 05 aprilie 2009

    Un articol foarte interesant.Felicitari!!

  • Criss_love

    Criss_love (Chef de cuisine) , 26 martie 2009

    Daca stau bine sa ma uit in supermarKet-uri, gasim si noi destule feluri de paine, dar nu ne permite buzunarul sa le si cumparam, adica nici pe departe nu ne putem ridica la nivelul poporului german. Bravo lor! Dar nici prea multa paine, covrigei sau chifle, nu cred ca putem spune ca reprezinta "elemente importante ale unei diete sanatoase". Din cate stiu eu, si la ei rata obezitatii este destul de ridicata. Sau poate e mai mult de la bere si carnati? :) Am dreptate? Nu ma supar daca ma contraziceti. Multumesc.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 26 martie 2009

    Foarte interesant articolul!Daca nu -l citeam eu credeam ca romanii consuma cea mai mare cantitate de paine....

  • Fara foto

    cristi, 09 februarie 2009

    Nu este complet, sunt in domeniu in panificatie, sunt in ultimul an de invatamant licear. Mai complet trebuia.

  • Fara foto

    Trancu H, 11 august 2008

    Foarte interesant , poate ca ar prezenta interes revizuirea prezentului cu posibilitati de extindere a tematicii pentru fiecare pas din lucrare ,felicitari H T L

  • Fara foto

    Dyanne, 02 august 2008

    Foarte interesant articol...ar trebui pus in meniurile restaurantelor unde facem cunostinta cu mancarea ceva mai greu...macar sa ne ocupam timpul cu ceva! :D

  • Fara foto

    Mihaela76 (Chef de cuisine) , 22 iulie 2008

    Si cand te gandesti cate mai adauga brutarii nostri pe langa faina, sare si drojdie...