Istoria oualor Benedict e foarte neclara si sunt destul de multe povesti care pretind sa fie adevarate. Din nefericire, nu vom sti probabil niciodata cum exact a fost creata aceasta reteta, dar povestile sunt, cu siguranta, savuroase.
Prima poveste incepe in New York, undeva intre 1860 si 1880. Se pare ca un economist pe nume LeGrand Benedict s-a plans bucatarului-sef al restaurantului Delmonico despre saracia meniului. Bucatarul, Charles Ranhofer, a raspuns creand reteta de oua Benedict. Povestea nu este totusi confirmata, intrucat in cartea faimoasa de bucate a lui Ranhofer, din 1894, nu exista nicio mentiune a acestei retete.

Alta poveste, ceva mai amuzanta, ni-l prezinta ca personaj principal pe Lemuel Benedict, in 1894. Povestea spune ca barbatul, mahmur fiind, lua micul-dejun la Waldorf, si a comandat paine prajita, bacon, oua in apa si sos hollandaise. Se pare ca bucatarul-sef de la Waldorf, Oscar Tschirky, a transformat aceasta comanda in reteta de oua Benedict, schimband painea prajita cu briose englezesti.

Oricare ar fi povestea insa, reteta de oua Benedict ramane una dintre cele mai faimoase din lume. Desi in tara noastra reteta nu este celebra, va recomandam s-o incercat. E perfecta pentru un mic-dejun savuros si consistent.

Ingrediente:
4 oua, otet, doua chifle, 4 felii de bacon, sos olandez

Mod de preparare:
Ouale se sparg si se fierb timp de 3 minute in apa cu otet. Chiflele se prajesc usor pe gratar, alaturi de bacon. Apoi, asezati cate o felie de bacon pe fiecare jumatate de chifla, apoi cate un ou si adaugati sosul olandez.

Sosul olandez:

Ingrediente:
50 ml otet, jumatate de lingurita de piper boabe, 3-4 galbenusuri, 100 gr unt taiat bucati, sare, piper, suc de lamaie

Mod de preparare:
Otetul se fierbe impreuna cu piperul boabe, pana scade aproape complet. Apoi, se ia vasul de pe foc si se adauga 50 ml apa rece. Se scoate piperul, se adauga galbenusurile, amestecand. Adaugati untul, omogenizati, amestecati incontinuu pana se ingroasa. Apoi, adaugati sare si piper macinat si putin suc de lamaie, dupa gust.

Ati incercat vreodata sa pregatiti oua Benedict?

  • 13 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Floare de colt (Chef de cuisine) , 09 februarie 2013

    Cu siguranta voi incerca sa pregatesc de acum inainte. Multumesc !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 19 mai 2010

    Am pregatit si ouale Benedict si sosul olandez,sunt o bunatate !

  • Fara foto

    Carmen Diaconescu, 06 mai 2010

    Sunt foarte gustoase.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2010

    O bunatate.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 02 februarie 2010

    Interesanta reteta. Am sa incerc si eu.

  • Fara foto

    Ice, 16 ianuarie 2010

    in legatura cu sosul...nu prea sunt de acord cu adaugarea untului pur si simplu. Acesta trebuie topit iar pentru sos trebuie adaugata partea fara grasime

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 05 ianuarie 2010

    O reteta delicioasa.Felicitari pentru articol.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    Am sa incerc si eu aceasta reteta.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2009

    Sunt usor de pregatit si se preteaza pentru orice ocazie.

  • Fara foto

    marita28 (Chef de cuisine) , 23 martie 2009

    Pana acum nu am incercat aceasta reteta si mi se pare ca ia ceva timp cu prepararea.

  • Fara foto

    victor, 07 decembrie 2008

    Pentru Iulia. Bun comentariul, dar nu "oualele" se fierb, ci ouale. Sanatate si voie buna! Sarbatori fericite!

  • Fara foto

    adi, 05 decembrie 2008

    Pentru Iulia, Foarte bun comentariul tau!

  • Fara foto

    Iulia, 04 decembrie 2008

    Am un mic comentariu care pt mine a facut diferenta intre succes si \"dezastru\" in ceea ce priveste oualele Benedict. Este vorba de cum fierbeti oualele. Clocotul puternic distruge structura albusului, acesta imprastiindu-se. Cand adaugati oualele in apa clocotita, dati focul la mic, astfel incat in permanenta apa sa fie e punctul de a fierbe, cu un clocot foarte slab. Termenul folosit in limba engleza este \"simmer\", dar traducerea de dictionar nu este in edificatoare. Sper sa va ajute si ...Pofta buna!