Conserve de sezon - recenzie de carte

A venit, a venit toamna şi deja miroase a ardei copţi şi plăcintă cu mere pe la scările de bloc. A fost de ajuns ca într-o singură dimineaţă să merg mai mult de 30 de minute cu autobuzul, iar când am ajuns acasă mi-am dat seama că deja puteam scrie eu un minighid despre cum pui legumele la conservat peste iarnă: unde le găseşti pe cele mai bune şi ieftine; dacă după ce ai copt ardeii e bine să pui mai mult sau mai puţin oţet; cum se pun roşiile la conservat (ca să le foloseşti la mâncăruri) şi cum se aşază în sertarerele lăzilor frigorifice; e bine sau nu să prăjeşti vinetele pentru conserve...

Conserve de sezon - recenzie de carte

Dar cum niciodată nu am făcut mai mult decât s-o ajut pe mama la tocat şi îndesat în borcane, subiectul acesta m-a făcut curioasă să caut cea mai bună cărticică de reţete pentru acest anotimp. Şi am găsit-o: se numeşte Conserve de Iarnă, de Victoria Pădureţ, e cât un ghid de buzunar şi costă... cam cât 3 kilograme de ardei (5,9 lei).

Pare genul de carte foarte practică care s-ar putea vinde la pachet cu ziare sau reviste culinare, ori cu ediţiile lor de weekend, genul de carte pe care ai putea să o găseşti şi la un chioşc de ziare (deşi până acum nu am văzut-o).

Are 79 de reţete, scurte şi la obiect, de la conserve aperitiv (un fel de salate numai bune ca antreu sau garnitură iarna), la conserve pentru mâncăruri, murături şi sosuri. Nu conţine ingrediente speciale şi reţete sofisticate, ci îţi arată simplu şi clar cum să pregăteşti şi altceva în afară de clasicele bulion, ardei copţi puşi la oţet şi castraveţi muraţi. Chiar mă gândeam că la câte fructe şi legumle sunt acum în piaţă (doar a fost un an bun!), la câte se dau acum prin răzători şi maşini de tocat şi apoi prin crătiţi mari, de ce să nu fie combinate şi altfel, măcar în câteva borcane de gust.

Aici intervin reţetele Victoriei Pădureţ: combinaţii noi de legume, uneori şi cu fructe, pentru conserve, murături şi sosuri variate. De exemplu, în capitolaşul Conserve-aperitiv am descoperit salata Picadilly (cu conopidă, ţelină, ceapă, castraveţi, ardei gras, morcov), care pe lângă orice friptură de iarnă sună extraordinar, zacusca de gogoşari cu fructe (fructele fiind gutui, mere, pere), zacuscă cu mere. Nu am mai mâncat aşa ceva, dar pare aproape acelaşi mod de preparare a zacuscăi, numai că acum se mai adaugă câteva ingrediente - fructe.

În ce le priveşte pe conservele-conserve îmi place că dă sugestii de genul: gogoşari umpluţi cu cu vinete, bame cu ceapă, conopidă conservată (pe care o face şi mama mea, numai că nu o lasă doar fiartă, ci îi adaugă puţin oţet), vinete în sos de roşii.

La murătuti, am descoperit ceva ce sună atât de simplu şi atât de bine: usturoi verde în oţet - când firele de usturoi se pun la borcan în puţin oţet si piper, şi pepeni verzi muraţi (încercăm anul ăsta prima dată :). În categoria sosuri, cel mai apetisant sună ketchup-ul de mere (cu mere, ţelină, ceapă, suc de roşii, cimbru, busuioc) cred că e dulce acrişor, iar cum eu de câţiva ani folosesc sosul de roşii şi ardei ca sos pentru orice, de la paste la fripturi, e de încercat.

Pentru că toamna se numără borcanele, mult spor la tocat, amestecat, îndesat şi conservat. Şi Poftă bună!

De Mădălina Georgescu, editor bookaholic.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise