Sarmale in foi de varza pe stil grecesc

Aceste sarmale delicioase, Lahano Dolmadakia (Dolmathes), se fac atat vara cat si iarna in Grecia. Cei vegetarieni pot sa le faca foarte bine cu orez iar cei care prefera carnea cu amestec de carne de vita sau miel  si porc. In mod traditional se fac cu frunze de varza proaspata (dar se pot face si cu cea murata) si se fierb in sos Avgolemono (dar exista variante si in sos de tomate). Exista si o varianta vegetariana pe care o voi prezenta mai jos.

Sarmale in foi de varza pe stil grecesc

Ingrediente:

2 verze medii proaspete la care separati frunzele, 700 gr. carne tocata amestec, 2 cepe medii rase, 1 cutie rosii taiate cubulete (sau 3-4 rosii taiate),1 ceasca de orez pentru sarmale,1 legatura marar si una patrunjel taiate marunt, 1 lingura seminte de seminte fenel zdrobite, 1 lingura pudra chime, 1 lingurita coriadru zdrobit, 1 lingura menta uscata, un colt de paine inmuiat in prealabil, 2 linguri ulei masline extravirgin, sare si piper dupa gust, . In varianta vegetariana se inlocuieste carnea cu 4-5 cesti de orez care se amesteca cu restul de ingrediente si se dau putin la foc cu putina zeama de legume peste ele atat timp cat sa se inmoaie putin orezul).2-3 rosii date pe razatoare sau o 1/2 cutie rosii pasate si 2 cani supa clara de legume pt. sos ; sos sau 2 lamai si 3 oua pt. Avgolemono.Iaurt proaspat de oaie pentru garnisit.

Mod de preparare:

Se separa frunzele de pe capatana de varza si se oparesc 2-3 minute in apa clocotita (depinde de cat de tanara este varza , este posibil sa fie tinute chiar si mai mult ). Se amesteca bine carnea cu toate ingredientele (cepele,rosiile taiate cubulete, orezul pentru sarmale, mararul si patrunjelul, lingura seminte de seminte fenel zdrobite, lingura pudra chimen, lingurita de coriadru zdrobit, lingura de menta uscata, painea inmuiata, sare si piper dupa gust) si se lasa la odihna cel putin o ora cu o pelicula de ulei de masline pe deasupra (ar fi bine peste noapte). Daca frunzele sunt maricele taiati-le in jumatati,puneti amestecul de carne (sau cel de orez) pe miloc si impachetati cu grija aducand marginile la interior sa nu iasa compozitia. Pe fundul vasului in care vom gati punem cateva foi de varza dupa care incepem sa aranjam sarmalele. Puteti sa intercalati randurile cu varza taiata marunt.Cand s-a umplut vasul adaugati supa de legume, rosiile date pe razatoare sau rosiile pasate, puneti o farfurie deasupra sa preseze sarmalele sa nu se ridice si fierbeti-le la foc micut 45-60 minute. Exista si o alta varianta chiar mai populara decat prima cu Avgolemono. In acest caz puneti mai putina supa de legume si completati cu un sos Avgolemono facut din 3 oua batute energic cu zeama de la 2 lamai maricele. Lasati-le la rece si serviti-le a doua zi incalzite cand sunt mai bune. Le serviti cu iaurt proaspat de oaie peste ele.

Kali Orexi! Pofta Buna!

Va astept cu si mai multe retete gustoase pe http://papagheorghiu.blogspot.com si pe www.papagheorghiu.ro.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise