Tonul se gaseste prin mai toate supermarketurile si halele de peste. Exista mai multe tipuri: tonul de cea mai buna calitate este cel albastru, ca şi specia „ochi-mare“. Aceste doua specii sunt insa foarte scumpe, deoarece provin de pe piata japoneza, unde sunt extrem de apreciate. Cel mai rezonabil ca pret este tonul galben, destul de bun.

 

Cand cumparati ton, ar trebui să va uitati la carnea lui - sa fie colorata uniform, de un rosu-inchis, si cu fibre stranse, fara tendoane. În general, gasiti cel mai bun ton in halele de peste, dar si supermarketurile mai primesc bucati bune, asa că fiti pe faza. Este oarecum la moda sa se serveasca un ton de culoare roz; cumparand un ton proaspat de calitate, ultimul lucru pe care vreti să-l faceti este sa-l preparaţi pana capata gustul celui conservat, asa ca, atentie, un ton proaspat de buna calitate ar trebui servit mai putin facut sau de un roz intens.

 

Ingrediente pentru 4 portii:

 

1 ardei iute rosu mic si uscat

1 lingura de seminte de coriandru

1 catel de usturoi

1 mana de busuioc proaspat tocat marunt

1 mana de coriandru proaspat tocat marunt

sare si piper negru proaspat macinat

zeama de la o lamaie

4 bucati de ton, de 225-285 g fiecare, cam de 2 cm grosime

 

Preparare:

 

Zdrobiti ardeiul iute si semintele de coriandru in mojar. Adaugati usturoiul, busuiocul, coriandrul si zeama de lamaie, dupa gust. Amestecati si asezonati. Asezati bucatile de ton pe o tava, asezonati ambele parti si frecati-le cu amestecul de verdeturi.

 

Exista doua moduri potrivite de a-l gati: mie imi place sa folosesc o tigaie grill sau una obisnuita. Frecati tigaia, care ar trebui sa fie foarte încinsa, cu un prosop de hartie imbibat in ulei, apoi puneţi in ea bucatile de ton. Trebuie să se rumeneasca (lasati-le 45 - 60 de secunde pe fiecare parte).

 

Dupa aceea, rupeti bucatile in jumatate si serviti-le cu salata, cartofi prajiti sau fierti si multă lamaie. Sunt foarte potrivite si cateva rosii uscate la soare si marinate, masline, busuioc... posibilitătile sunt infinite.

 

Bucatarul se dezbraca... de secrete, volumul 2

 

Pastele vor fi personajele din bucataria noastra, in combinatii precum: tagliatelle cu sfecla rosie, amestecate cu pesto, midii si vin alb, ravioli cu prosciutto, rosii uscate la soare, busuioc si mozzarella sau farfalle asezonate cu sos pesto cu cardama si rucola.
Pastele vor fi personajele din bucataria noastra, in combinatii precum: tagliatelle cu sfecla rosie, amestecate cu pesto, midii si vin alb, ravioli cu prosciutto, rosii uscate la soare, busuioc si mozzarella sau farfalle asezonate cu sos pesto cu cardama si rucola.  “Chiar vreau sa preparati aceste paste. Este vorba de doua tipuri de paste pe care le pregatesc acasa (farfalle si tortellini). Ingredientele sunt usor diferite, dar metoda este asemanatoare si le puteti face cu mana, cu robotul de bucatarie ori cu mixerul”, ne spune Jamie. De asemenea, ne vom delecta si cu pestele si fructele de mare, in preparate precum: barbun cu oregano, lamaie si piure de masline negre, ton fript cu coriandru si busuioc proaspat, somon la tava cu masline, fasole verde, fileuri de ansoa si rosii.

 

Seria Jamie Oliver la Jurnalul National va aparea timp de 20 de saptamani consecutiv. Fiecare carte de vineri va avea 64 de pagini integral color, pe aceeasi hartie de calitate pe care au aparut si cartile din librarii. Seria Jamie Oliver la Jurnalul se va distribui in fiecare vineri cu ziarul, la pretul de 7,9 lei.


  • 30 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Angela Nesteriuc, 27 iunie 2013

    Tocmai am cumparat 2 pesti ton de la Metro, proaspeti, de Spania! Imi doream de mult, mai ales ca, in excursie fiind la Malaga, am vazut pentru prima data medalioane de ton proaspat. Erau din pesti mari, ca cei din documentarele gastronomice, dar si cei pe care i-am gasit la Metro azi, sunt foarte buni. I-am eviscerat si i-am taiat medalioane si voi incerca diverse retete.

  • Fara foto

    lacramioara (Bucatar sef) , 25 ianuarie 2013

    Pestele este foarte usor si simplu de pregatit,puteti incerca si Somon steikuri sau Ton pe pat de ceapa la tava in cuptor si stopit cu suc de lamiie.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 12 februarie 2010

    Un articol de nota 10.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 26 decembrie 2009

    Un articol excelent,felicitari.

  • Fara foto

    Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 02 noiembrie 2009

    Imi place foarte mult tonul, este foarte bun. Iar reteta pare delicioasa, dar cred ca totusi as renunta la lamaie, nu sunt mare amatoare de lamai, chiar daca este indicata la peste.

  • Fara foto

    Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 02 noiembrie 2009

    Imi place foarte mult tonul, este foarte bun. Iar reteta pare delicioasa, dar cred ca totusi as renunta la lamaie, nu sunt mare amatoare de lamai, chiar daca este indicata la peste.

  • Fara foto

    Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 02 noiembrie 2009

    Imi place foarte mult tonul, este foarte bun. Iar reteta pare delicioasa, dar cred ca totusi as renunta la lamaie, nu sunt mare amatoare de lamai, chiar daca este indicata la peste.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 31 octombrie 2009

    Am mancat ton,dar la cuptor nu fript si este foarte bune,bine de stiut retetele cu Jamie Oliver,imi place foarte mult cum gateste. Nutritionistii recomanda consumarea pestelui gras, cum este tonul, deoarece este bogat in acizi grasi omega 3. Studiile cercetatorilor au aratat ca acest grup de acizi polinesaturati protejeaza organismul impotriva atacului de cord si lupta impotriva cancerului de sin, ovarian si de col. De asemenea, au un rol important in reducerea colesterolului si a presiunii ateriale. Tonul este, asadar, alegerea ideala, mai ales pentru ca asigura organismului proteine, fibra si substante nutritive. Continut nutritiv pentru 100 de grame: calorii 172 grasimi totale 7.2 g. grasimi saturate 1.9 g. colesterol 38 mg sodiu 51 mg proteine 25.2 g acizi grasi omega 3 2.1 g proteine 22.4 g Nutritionistii recomanda pentru copii si pentru femeile insarcinate consumul a doua conserve de ton pe saptamina. Insa avertizeaza asupra consumului exagerat, care poate fi daunator, datorita unei toxine, numita methylmercur. Aceasta toxina se gaseste si in macrou, provocind probleme neurologice

  • Fara foto

    Alberto (Maestru bucatar) , 31 octombrie 2009

    Legat de cartea lui Jamie Oliver , va sfatuiesc sa invatati din greselile celor care deja au cumparat primul numar , printre care ma numar si eu. Mai mare bataie de joc vizavi de client nu am vazut , o hartie ordinara , un scris labartat sa ocupe mai multe pagini , o mizerie , ce mai.Si asta doar din simplul motiv de-a face cati mai multi bani pe seama cititorilor , o singura carte fiind impartita in 20 de caietele . Bineinteles , nu Jamie e de vina ci cei de la Jurnalul.

  • Fara foto

    Camelia, 27 octombrie 2009

    Nu este obligat nimeni sa faca retetele pe care le prezinta el.. Pentru cine vrea sa incerce bunatatile lui cred ca sunt foarte bine venite retetele. Eu una le multumesc celor de la Jurnalul National pentru aceasta serie de carti cu retele lui Jamie Oliver imi place foarte mult felul lui de a gatii, am sa cumpar toate seriile si cu siguranta am sa gatesc din ele. Cat despre bucatile de ton mai mari se gasesc in aproape toate magazinele mari, trebuie doar cautat!

  • Fara foto

    adrian ghimus, 27 octombrie 2009

    O simpla plimbare prin hala de peste de la OBOR, (nu este singurul loc) si poti alege de la ton intreg, de 2-3-4 kg, pana la medalioane (felii de ton) sau fileuri gata de preparat. Si alte minuni. Si METRO au un sector de peste proaspat bine asortat. Important este sa iti placa pestele, ca ai de unde alege.

  • Fara foto

    ioana_50, 27 octombrie 2009

    Parol! Carti? Poate revistuta pentru copii si aceea are poze mai bune.

  • Fara foto

    Lia, 27 octombrie 2009

    Cred ca este tare gustos acest ton, cu atatea mirodenii.

  • Fara foto

    Radu Liliana (Chef de cuisine) , 27 octombrie 2009

    Foarte interesanta reteta. Ton proaspat se gaseste destul de greu si este destul de scump, dar merita.

  • Fara foto

    escuz, 27 octombrie 2009

    Visez de 2 ani la o bucata de ton proaspat la gratar! N-am gasit la noi! Eu as renunta la coriandru si as pune in loc ghimbir ras. E un deliciu si daca mai ai si ceva rucola sa pui in salata...

  • Fara foto

    Junona, 26 octombrie 2009

    @Ova: Ai incercat sa te uiti in supermarketuri de genul Carrefour, eu acolo am gasit si ton proaspat sau congelat, nu doar clasicele conserve.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 26 octombrie 2009

    Apetisant, ce bunatate!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 26 octombrie 2009

    Interesanta reteta.

  • Fara foto

    ova, 26 octombrie 2009

    Nu stiu unde ati vazut voi ton intreg sau o bucata mai mare, ca singurul ton pe care l-am vazut era in conserva alea din Thailanda la 3 - 4 lei/100g sau Rio mare la 16 lei/100g. Poate mai aproape de noi sunt retetele din carte lui Radu Aton Roman, o fi Jamie Oliver cel mai bun bucatar, dar e pentru cultura din vest, poate gusturile lor nu se potrivesc cu ale noastre de aici din Balcani.

  • Ramona

    Ramona (Chef de cuisine) , 25 octombrie 2009

    Mie imi place tot ce gateste Jamie... Am invatat multe secrete de la el!

  • costy1969

    costy1969 (Chef de cuisine) , 24 octombrie 2009

    OK, am cumparat-o de la chioscul de ziare.

  • carmenela

    carmenela (Chef de cuisine) , 24 octombrie 2009

    Dupa cit se pare sunt retete inspirate din bucataria italieneasca la care le mai adauga citeva ingrediente sa-i zicem americane, gen sfecla rosie care in Italia nu se prea maninca.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 24 octombrie 2009

    Imi place reteta mai putin ardeiul "mic si rosu", ca e foarte iute. Imi plac ardeii iuti, dar cei mici sunt super-iuti.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 24 octombrie 2009

    Interesanta si delicioasa...

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 24 octombrie 2009

    Nu pot spune că tonul este pe placul meu şi nici reţeta asta. Prefer păstrăvul.

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 24 octombrie 2009

    Reteta este extraordinara, in special pentru cei ce nu cunosc speciile de ton. Eu voi eradica coriandrul si piperul (motive personale). Super!

  • cristina i.

    cristina i. (Chef de cuisine) , 23 octombrie 2009

    Sunt minunate cartile lui Jamie. Am cumparat-o si pe cea de azi.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 23 octombrie 2009

    Interesanta si grozava aceasta reteta...

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 23 octombrie 2009

    Suna foarte bine.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 23 octombrie 2009

    Interesanta reteta.