Multi dintre noi considera pilaful o mancare traditionala romaneasca. Ce nu stim, insa, e ca acest fel de mancare pe baza de orez are mii de variante in toata lumea.

Una dintre cele mai vechi referiri la pilaf poate fi gasita in istoriile lui Alexandru cel Mare, cand descrie ospitalitatea celor din Bactria (o regiune Iraniana, localizata in actualul Afghanistan). Asadar, pilaful e considerat una dintre cele mai vechi retete pe baza de orez cu radacini persiene si turcesti. Se stie ca i-a fost servit lui Alexandru cel Mare dupa capturarea sa a capitalei marakanda. Armata lui Alexandru a adus acest fel de mancare inapoi in Macedonia si l-a imprastiat in toata Europa de Est.

Reteta de pilaf din Uzbekistan e considerata cea mai veche. Cu timpul, pilaful a devenit un fel de mancare obisnuit in Orientul Mijlociu si care a suferit schimbari datorate arabilor, turcilor sau armenilor. Reteta a ajuns si in Israel cu ajutorul evreilor persieni.

Un tip de pilaf exista si in Asia – se numeste “pulao”. De regula, e preparat cu mazare, cartofi, carne de miel, de vita sau de pui. Se serveste de obicei la nunti sau ocazii speciale. Un astfel de pilaf cu carne se servea si in India de Nord, cu precadere de catre populatia musulmana. Pakistanezii au o reteta de pilaf numita Biryani, facuta din orez basmati.

In timpul Uniunii Sovietice, pilaful a ajuns si alte tari sovietice, devenind foarte popular in tari precum Rusia, Ucraina, Georgia si... Romania.

Iata si o reteta:


Timp de preparare:
35 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
150 g orez
1 morcov
1 dovlecel
1 ceapa
4-5 ciuperci champignon
1 legatura patrunjel verde
4-5 rosii mici de decor
1 ardei iute rosu
1 castravete acru
1 cub/lingurita concentrat ciuperci
1 cub/lingurita concentrat pui/legume
4 linguri ulei
sare, piper, curry

Mod de preparare:
Curatati puneti la fiert intr-un litru de apa morcovul, dovlecelul, ceapa si concentratul de pui/legume. Lasati sa fiarba la foc mic, cu capac, 20 de minute.

Intre timp puneti la calit intr-o cratita orezul cu ulei si dupa 2-3 minute adaugati zeama de la legume si concentratul de ciuperci, ciupercile tocate marunt, morcovul fiert tocat marunt (pastrati cateva feliute pentru decor). Cand se umfla putin orezul, adaugati cateva cubulete de dovlecel fiert, patrunjel tocat si daca mai trebuie supa de la legume, dregeti gustul de sare, piper, curry. Stingeti focul dupa 15 minute si lasati cratita acoperita cu capac pentru ca orezul se va mai umfla.

Asezati pe farfurii gramajoare de orez (cu o cescuta sau cu un castronel) si garnisiti cu felii de morcov, dovlecel, ardei iute rosu, castravete acru, frunze de patrunjel si stropiti cu putina zeama de la legume.

Pofta buna!


  • 26 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Rodica, 24 mai 2010

    La noi in casa orezul este la mare cinste .Il folosesc la pilaf,ciorbe, salate ,dulciuri.O data, m-am gindit sa pun carne de vitel.Am cumparat coaste cu carne de vitel pe care dupa ce le-am lasat putin in apa rece le-am pus la foc pina aproape s-a desprins carnea de os.Separat am preparat pilaful (eu calesc putin ceapa,morcov, apoi pun orezul si zeama de carne )si la sfirsit am adaugat carnea de vitel fiarta si taiat marunt ,un cub de magii cu legume .Primavara folosesc ceapa verde si adaug putina stevie . Este delicios . Si acum o reteta de salata de orez bulgareasca pe care am mincat-o la Ruse . Ingrediente;2 linguri orez,frunze verzi de ceapa,patrunjel verde,castravete,rosie,ardei rosu ,porumb fiert din conserva ,ulei de masline,masline fara simbure , zeama de lamiie ,sare, piper. Se fierbe orezul in apa si se da la racit.Se taie ceapa , patrunjelul marunt , castravetele ,rosia,ardeiul culete,maslinele se taie rondele .Desigur veti folosii legumele proportional cantitativ .Intr-un castron puneti orezul si toate legumele mentionate , uleiul de masline ,maslinele,porumbul,zeama de lamiie , sarea si piperul . Amestecati si veti vedea ca nu numai bogatia coloristica v-a atrage ochiul dar si nasul si ulterior papilele vor fi multumite de miros si de gust.Pofta buna!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 13 februarie 2010

    Imi place foarte mult pilaful.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 06 ianuarie 2010

    Mie personal imi place foarte mult pilaful si mai ales daca are si piept de pui este si mai bun.Un articol foarte bun.

  • Fara foto

    Dana Macovei (Chef de cuisine) , 10 octombrie 2009

    Super bun pilaful. Mai ales cu piept de pui langa.

  • Ramona

    Ramona (Chef de cuisine) , 06 octombrie 2009

    Pilaful imi place in orice combinatie, dar mai putine concentrate, cat mai natural. Ultima retea de pilaf mai interesanta de care am auzit este cu ananas, suc de rodie si bambus. Dar cu ciuperci e preferatul meu.

  • Lia

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 05 octombrie 2009

    Si mie imi place foarte mult pilaful.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 04 octombrie 2009

    Super reteta, gustoasa si usor de facut.

  • Fara foto

    cristian, 02 octombrie 2009

    Rste foarte interesant mai ales ca pilaful se facea (si inca se face in Turcia ) din bulgur, inclusiv la noi in tara, nu din orez.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 01 octombrie 2009

    O mancare delicioasa. Cel mai mult imi place cu ciuperci si chili.

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 30 septembrie 2009

    Da, Doina reteta iti apartine. Pacat ca nu s-a specificat asta.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 29 septembrie 2009

    Frumoasa povestea pilafului. Si mie imi place sa calesc orezul inainte, ii amplifica aroma.

  • mirey

    mirey (Chef de cuisine) , 28 septembrie 2009

    Un articol interesant si o reteta delicioasa.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 28 septembrie 2009

    Frumoasa povestea cu pilaful. Reteta e interesanta, dar eu nu folosesc concentrate in afara de vegeta cu gust de gaina.

  • Doina  Varga

    Doina Varga (Chef de cuisine) , 28 septembrie 2009

    Eu deja am incercat-o, pentru ca este reteta mea. :) Am postat-o aici, pe site. http://www.gustos.ro/retete-culinare/mancaruri-cu-legume-si-zarzavaturi/pilaf-de-orez-cu-legume-1.html

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 28 septembrie 2009

    Cu siguranta am sa incerc aceasta reteta de pilaf. Pare delicioasa ...

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 27 septembrie 2009

    Pilaful este o mancare gustoasa.Si eu folosesc ciuperci,morcov,ardei la prepararea lui.Reteta pare delicioasa,dar nu as adauga ardeiul rosu .

  • carmenela

    carmenela (Chef de cuisine) , 27 septembrie 2009

    ca o completare a articolului adaug: http://www.gustos.ro/forum/mancaruri-gustoase-f1/sa-cunoastem-alimentele-orezul-t1648.html

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 26 septembrie 2009

    Interesant articol.Reteta are prea multe concentrate ceea ce mie nu-mi place.

  • fragolina bianca

    fragolina bianca (Chef de cuisine) , 26 septembrie 2009

    Secretul pilafului ca sa iasa bine e sa caliti bine orezul.Eu il las sa prinda o culoare usor aurie si dupa pun toata supa de legume si las sa fiarba la foc mic fara sa amestec pana cand orezul a tras toata supa.secretul meu e ca la o parte de orez pun 3 de supa si rezultatul e ok.

  • Fara foto

    flori de piatra, 26 septembrie 2009

    Foarte , foarte interesant articolul.

  • Fara foto

    Cely, 26 septembrie 2009

    Un deliciu.

  • Fara foto

    dicarmencitta1957, 26 septembrie 2009

    Un articol foarte interesant si la indemana tuturor.Mie personal imi place pilaful.Este un aliment foarte sanatos si intr-adevar nu ingrasa,multa lume fuge de el,dar este foarte sanatos.

  • mac myra

    mac myra (Chef de cuisine) , 25 septembrie 2009

    Suna foarte bine reteta asta ,iar pilaful este o mancare usoara si delicioasa daca stii sa o gatesti.Felicitari pentru articol.

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 25 septembrie 2009

    Interesant articol!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 25 septembrie 2009

    Un articol foarte interesant, iar reteta prezentata este delicioasa.

  • Fara foto

    costy, 25 septembrie 2009

    Interesant articol, daca stii sa il prepari, pilaful este o mancare OK, sa ne uitam la asiatici, cat orez mananca si nu sunt obezi.