Protejeaza-ti organismul in anotimpul rece

Dintre toate anotimpurile, iarna are cea mai proasta reputatie. Este sezonul rece, sezonul racelii si sezonul in care bolile contagioase abunda. Cu toate astea, nu trebuie neaparat sa fie asa. De fapt, iarna e cel mai bun anotimp in care iti poti creste imunitatea.

Protejeaza-ti organismul in anotimpul rece

Iarna este anotimpul in care natura e pregatita sa ne hraneasca. Din cauza faptului ca nivelul digestiv este foarte ridicat, ne e foame mai des si putem chiar sa digeram hrana mai bine. Oamenii cred ca iarna este un sezon prost pentru imunitate, intrucat pofta de mancare creste, incepem sa mancam mai mult junk food si mai multe produse greu de digerat si, astfel, ne slabim sistemul imunitar. Dar este foarte important sa intelegem ca noi ne cream aceasta imunitate slaba, nu natura este cea care o favorizeaza.

De aceea, e important ca oamenii sa consume iarna alimente ce sporesc imunitatea. In vreme ce alte sezoane sunt potrivite pentru purificarea organismului, iarna este momentul in care ne fortificam toate sistemele – de la par, la unghii si la piele.

Alimente ce sporesc imunitatea

In general, alimentele ce sporesc imunitatea sunt cele proaspete, organice, usor de digerat. Acestea includ lapte si iaurt proaspat, organic, fructe, legume si cereale. In aceasta perioada ar trebui sa fie evitate mancarurile care sunt greu de digerat. Spre exemplu, alimentele procesate ce se gasesc in comert, precum si cele congelate sau conservele nu sunt prospete si sunt dificil de digerat. Astfel, ele scad imunitatea. Resturile, mancarurile carora li s-au adaugat chimicale sau conservanti incetinesc sistemul digestiv si blocheaza canalele de circulatie, ducand la un sistem imunitar lenes si compromis.

Alimentele care hranesc organismul in sezonul iernii, rece si uscat, sunt cele cu gust dulce, acru si sarat. E bine sa evitati produsele acide sau amare in timpul iernii, desi, teoretic, toate tipurile de gusturi trebuie incluse in dieta dumneavoastra. Mancarurile calde, pregatite in casa sunt ideala, atata vreme cat nu sunt preparate prin prajire in ulei si sunt pregatite cu uleiuri usor de digerat, precum uleiul de masline. Evitati mancarurile reci, intrucat acestea incetinesc sistemul digestiv si scad imunitatea.

De asemenea, stilul de viata are un mare impact asupra sistemului imunitar. Daca adormiti tarziu noaptea, munciti foarte mult seara, mancati la ore neregulate, expuneti corpul la stress si oboseala sau dormiti predominant in timpul zilei, toate acestea va afecteaza digestia si ritmul corpului si, astfel, compromit sistemul imunitar. De aceea e important sa consumati alimente sanatoase pentru acest sezon si sa aveti un stil de viata balansat.

Iarna, atunci cand ziua este mai scurta, iar noaptea, mai lunga, e normal ca organismul dumneavoastra sa va ceara mai multa odihna. Incercati sa va culcati seara mai devreme si va veti trezi mai energizati dimineata. Iarna este un sezon in care intreaga natura doarme, asa ca puteti profita de aceasta tendinta naturala pentru a va hrani corpul si mintea in plus.

Daca urmati toate aceste sfaturi, atat de dieta, cat si de lifestyle, va veti intari sistemul imunitar, iar bolile clasice de iarna nu vor mai fi un motiv de ingrijorare.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise