Altfel de sarmale

Niciun Craciun fara sarmale, ar spune unii oameni. Si, intr-adevar, putine sunt mesele romanesti de pe care lipsesc aceste bucate traditionale in ziua de Craciun. Ceea ce poate nu stiti este faptul ca sarmalele pot fi pregatite in mii de feluri. Asa ca, anul acesta, puteti uita de clasicele sarmale ale bunicii si va puteti delecta musafirii cu niste retete noi de sarmale. De la sarmale grecesti la sarmale cu pastrav sau cu stafide, Gustos.ro iti da cateva retete cu care iti vei uimi invitatii.

Altfel de sarmale

Sarmale cu pastrav

Ingrediente:

un kilogram de peste (pastrav), o ceasca de orez, 500 g ceapa, 3-4 morcovi, cimbru, bulion, o varza murata.

Mod de preparare:

Pestele se prajeste bine, se curata de piele, se scot oasele si se da prin masina de tocat impreuna cu ceapa si morcovii. Orezul se spala, se amesteca cu compozitia de peste si se adauga cimbru. Din varza murata se aleg foi, cu care se fac sarmalele. Dupa ce sunt impachetate, sarmalele se fierb intr-un amestec de apa cu ulei si bulion.

Sarmale cu arpacas in foi de vita

Ingrediente:

foi de vita, untura, ulei,ceapa, arpacas, faina, bors, marar verde, oua, sare, piper, iaurt

Mod de preparare:

Ceapa se inabusa in ulei cu 100 ml de apa. Se adauga sare, arpacas, 150 ml de apa si se continua inabusirea. Se raceste, se adauga ou, marar verde, piper, sare si se amesteca. Se umplu foile de vita si se ruleaza, introducand marginile in interior; se asaza sarmalele in cratita, se toarna borsul si se lasa la fiert  40 min. Separat se dizolva faina in 100 ml de apa rece, se adauga restul de ulei si se toarna deasupra sarmalelor. Se continua fierberea inca 45 min, apoi se introduc la cuptor.

Sarmale cu stafide

Ingrediente:

100 g stafide, 200 g orez, 200 ml ulei, 150 g ceapa, 100 g bulion, 250 g morcovi, 500 g rosii, 2 legaturi verdeata, sare, piper dupa gust

Mod de preparare:

Cureti ceapa, o tai pestisori si o pui la calit in ulei. Pui orezul ales si spalat, morcovul ras, stafidele, sarea, piperul, verdeata tocata marunt si bulionul. Le lasi sa se caleasca atat cat sa sa unfle putin orezul si apoi infasori sarmale pe care le asezi intr-o cratita alternativ cu felii de rosii.

Sarmale grecesti

Ingrediente:

o varza dulce, 30 gr carne tocata, doua cepe, o lingura de orez, 6-7 foi de busuioc, 150 g unt, 3 oua, o lamaie, o lingura de otet, o lingurita de sare, piper.

Mod de preparare:

Se prajeste intr-o tigaie carnea cu 100 g unt. Se da deoparte si se adauga orezul, busuiocul taiat marunt, un ou intreg si doua albusuri, sare, piper si ceapa tocata marunt. Separat, se curata si se spala varza. Se desfac foile si se pun la fragezit in apa fiarta, amestecata cu otet si sare. Se fac sarmale de marime potrivita si se aseaza intr-o cratita, acoperindu-le cu restul de varza taiata marunt. Se adauga restul de unt, apa cat cuprinde si se lasa sa fiarba la loc potrivit aproximativ doua ore. Cand sarmalele sunt fierte, se bat cele doua galbenusuri cu zeama de lamaie si cateva linguri de sos fierbinte si se toarna peste sarmale.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise