Originea tortului este pierduta in negura vremurilor dar putem vorbi de forme timpurii ale acestor fineturi dulci inca din perioada Romei Antice, unde blaturi dulci erau acoperite cu unt, o crema de ou si miere.

Totusi, primele torturi, asa cum le cunoastem noi au aparut in Anglia, unde se obisnuia ca mirii sa se sarute peste un platou plin cu prajituri pentru a avea noroc in viata impreuna. Un cofetar din Anglia a pregatit pentru un nobil o prajitura supraetajata pentru a celebra nunta dintre fiul acestuia si proaspata lui sotie.

De atunci, tortul a devenit nelipsit la ocaziile speciale, indiferent ca este vorba despre nunti, zile de nastere sau sarbatorile de Craciun sau Paste. De Craciun, multe dintre retetele de toruri contin cat mai multe gusturi specifice sezonului, ciocolata, vanilie, migdale, nuci, lichioruri sau fructe confiate.

Desigur, un tort este perfect doar daca este ornat perfect. Torturile de Craciun permit diverse modalitati de ornare, puteti acoperi tortul cu un strat fondant ornat cu stelute, puteti acoperi tortul intr-un strat de martipan sau ciocolata sau il puteti pudra cu zahar pentru a simula ninsoarea. Tot ce va trebuie este putina indemanare si un CD de colinde.

In continuare va prezentam trei retete de torturi ideale pentru Sarbatori:

 

Tort Malakoff

 

Durata prepararii: 

100 de minute si timpul de racire

 

Ingrediente:

Pentru aluat:

500 ml lapte

1 pachet pudra pudding de gatit cu aroma de vanilie

3-4 linguri de zahar tos

1 lingura de cafea instant

250 grame margarina Rama pentru copt

200 grame zahar pudra

55-60 bucati piscoturi pentru bebelusi

200 grame marmelada de caise galbene sau zmeura

Pentru sirop:

100 ml apa

4 linguri de zahar tos

2 linguri rom

Pentru ornare:

30 ml frisca

50 grame migdale taiate în placute subtire

 

Mod de preparare:

Laptele cu pudra de pudding, împreuna cu zaharul tos si cu cafeaua se introduc într-o cratita, se fierbe pana la îngrosare amestecand continuu, timp de cateva minute. Margarina moale se amesteca mai întai singura, apoi cu zaharul pudra, pana se obtine spuma. Puddingul cu cafeaua se amesteca pana se face crema, apoi se adauga lingura cu lingura margarina cu zahar.

Componentele siropului se fierb.

Partea de jos si cea laterala a unei forme de tort cu diametrul de 24 cm se tapeteaza cu hartie de copt. Partea de jos se asterne cu piscoturi de bebelus astfel încat cateva bucati se rup în doua, astfel ca sa ajunga în toate locurile. Se ung mai întai cu siropul apoi cu marmelada amestecata. Dupa aceea se aplica uniform doua treimi din crema. Se mai realizeaza doua straturi deasupra. Se întareste timp de o noapte în frigider. A doua zi se despacheteaza, partea de sus si cea laterala se acopera cu frisca batuta tare si se presara si su migdalele taiate în forma de placute.

 

Tort Kugler

 

Durata prepararii: 

100 de minute si timpul de racire

 

Ingrediente:

Pentru aluat:

100 grame zahar pudra

1 pachet zahar vanilat

7 oua

250 grame migdale cojite si rasnite

1 lingura pesmet de chifla

Pentru crema:

100 grame ciocolata de menaj

cca. 50 ml apa calda

100 grame zahar pudra

2 plicuri de zahar vanilat

125 grame margarina Rama pentru copt

Pentru partea de sus:

ciocolata rasa

 

Mod de preparare:

Kugler Henrik (1830-1904) a fost un cofetar renumit în Budapesta mijlocului secolului trecut. Cofetaria lui cunoscuta si în strainatate, pe care a condus-o începand din 1884 împreuna cu asociatul sau de origine elvetiana Gerbeaud Emil, se afla mai întai în piata József, apoi din anul 1870 în actuala piata Vörösmarty. Tortul lui era dulcele preferat si cautat în epoca.

Pentru aluat se amesteca zaharul pudra cu zaharul vanilat, se amesteca cu galbenusurile de ou timp de 4-5 minute pana se obtine spuma, apoi se adauga migdalele si pesmetul de chifle. Albusul de ou se bate spuma tare si se adauga în masa cu oua.
Se aseaza masa într-o forma de tort cu diametrul de circa 23 cm unsa cu margarina si se coace în cuptorul preîncalzit, cu flacara mijlocie (180°C, la cuptoarele cu amestec de aer 165°C) timp de cca. 30 minute, la o culoare deschisa frumoasa. Încheierea coacerii se poate controla cu acul introdus, daca nu se lipeste pe ac o masa lipicioasa, prajitura este buna. Dupa racire se taie în doua pe lat.

Ciocolata de menaj se faramiteaza, se arunca în cratita. Se toarna apa, se adauga zaharul pudra si zaharul vanilat. Se amesteca si se fierbe timp de 2-3 minute. Margarina înmuiata se amesteca pana se face spuma, dupa aceea se adauga treptat crema cu ciocolata racita.

Se umple tortul cu aceasta compozitie astfel încat sa ramana si pentru ungerea partii laterale si a celei de sus. Se orneaza presarand ciocolata rasa. Se întareste timp de 2-3 ore în frigider.

 

Tort morcov

 

Durata prepararii: 

120 de minute si timpul de intarire

 

Ingrediente:

Pentru aluat:

300 grame zahar tos

6 oua

2 plicuri zahar vanilat

un varf de sare

10 ml caimac de gatit

200 grame margarina Rama pentru copt

450 grame morcovi

200 grame miez de nuca macinat

50 grame coaja de portocala glasata (poate fi si marmelada de portocala, sau poate sa lipseasca)

300 grame faina fina

1 plic de praf de copt

Pentru partea de sus:

2 linguri zahar tos

1 lingura miere

30 grame margarina Rama pentru copt

200 ml frisca

1 lingurita pudra de gelatina

1 morcov mai mic

un varf de zahar

 

Mod de preparare:

Pentru aluat se amesteca zaharul cu ouale si zaharul vanilat pana se fac spuma, daca se utilizeaza mixerul electric aceasta dureaza 4-5 minute. Se pune un varf de sare, se adauga prin turnare lenta caimacul si margarina topita. Se curata morcovii, se rad marunt si se amesteca cu miezul de nuca si cu cojile de portocala taiate marunt, dupa care se adauga la masa cu oua. Faina se amesteca cu praful de copt si se înglobeaza în compozitia de mai sus.

O forma de tort cu diametrul de 23 cm se unge cu margarina si se umple cu masa. Se coace în cuptorul preîncalzit, cu flacara mai mica decat cea mijlocie (170°C, la cuptoarele cu amestec de aer 155°C) timp de cca. 1 ora si 20 de minute, starea de coacere poate fi verificata prin înfigerea unui ac, apoi se asteapta sa se raceasca.

Zaharul pudra destinat pentru partea de sus se topeste prin amestecare împreuna cu mierea si cu margarina, se unge cu aceasta compozitie partea de sus a tortului. Se lasa sa se întareasca un timp scurt. Intre timp caimacul se bate pana se face frisca tare, se adauga prin curgere gelatina dizolvata în 50 ml de apa si se unge partea de sus a tortului cu aceasta compozitie.
Se pune în frigider si se asteapta sa se întareasca. Morcovul se curata, se taie în lung, apoi se taie în fasii subtiri. Se fierbe în apa cu zahar timp de 2 minute, se strecoara si se presara pe partea de sus a tortului.


  • 11 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Pia Balu, 10 decembrie 2013

    va multumesc pentru retete sunt foarte interesante

  • Fara foto

    Marza Virginica, 10 decembrie 2013

    multumesc ptr retete, sunt delicioase!!!

  • Fara foto

    kok miori, 09 decembrie 2013

    Foarte bune retete dar nu ptr diabetici.

  • Fara foto

    Poli Mutu, 09 decembrie 2013

    Cel cu morcov suna interesant.Il voi încerca.

  • Fara foto

    Livia Oncu, 09 decembrie 2013

    incerc si eu, multumesc frumos!!

  • Fara foto

    Dumitru Bobocel, 09 decembrie 2013

    suna interesant, le voi incerca pe toate trei

  • Fara foto

    Marieta Pall, 09 decembrie 2013

    imi plac,cred ca aleg unul pentru Craciun.

  • Lia Maria

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 09 decembrie 2013

    Multumim pentru retete !

  • Fara foto

    Mihaela_Druta, 03 decembrie 2013

    O sa incerc de sarbatori cu siguranta...

  • Fara foto

    kok miori, 29 noiembrie 2013

    Merita incercate retetele.

  • Fara foto

    valentina ionita, 11 decembrie 2009

    Un articol interesant, iar aceste retete sunt grozave, merita incercate.