Puteti pregati dintr-un pui intreg o friptura pentru cina, o salata pentru pranzul de a doua zi si chiar o supa din oasele ramase. Ganditi-va la modalitati de a folosi cat mai mult preparatele cumparate si fii cat mai creativ.
2. Gatiti mai putina carne
Adevarul este ca nu avem nevoie de carne in fiecare zi. Ouale, untul de arahide si fasolea sunt tot proteine si le puteti folosi cu usurinta pentru a inlocui mesele ce contin carne.
3. Folositi oua cat mai des
Poti pregati ochiuri, omlete, oua posate sau oua pregatite in orice alt mod doriti. Sunt delicioase, o sursa importanta de proteine si destul de accesibile ca pret.
4. Organizati-va alimentele
Daca ati cumparat o bucata mare de carne, cel mai bine este sa o portionati si sa o congelati astfel. In acest fel, carnea se va pastra mai multa vreme proaspata, evitand stricarea sa.
5. Congelati alimentele in loc sa le aruncati
Un ardei gras trecut poate fi taiat si bagat intr-o punga la congelator. Se poate folosi la omlete, ciorbe sau tocanite. O banana mult prea coapta poate fi congelata si folosita cu succes pentru diferite shake-uri.
6. Cumparati fructe si legume congelate, in locul celor proaspete
Daca reteta va permite, puteti inlocui fructele si legumele proaspete cu cele congelate. Fructele congelate sunt mai ieftine si se pastreaza si mai multa vreme.
Cumparati multe fructe si legume de sezon si congelati-le sau conservati-le pentru a va putea bucura mai mult timp de ele.
8. Faceti o lista cu ce vreti sa gatiti inca de la inceputul saptamanii
Acest lucru va va ajuta sa stiti exact care sunt alimentele de care aveti nevoie pentru a gati, ce ingrediente aveti deja deja si care sunt celece trebuie cumparate. Astfel, veti evita numeroasele drumuri la magazin, dar si achizionarea unor produse pe care le aveati deja. Planificarea este cheia pentru a gati cu bani putini!
Verificati ce promotii sunt disponibile pe piata inainte de a va duce la cumparaturi, si alegeti magazinul cu cele mai atractive oferte pentru ce doriti sa achizitionati. Puteti cumpara cantitati mai mari pe care sa le depozitati pentru a fi folosite mai tarziu. De exemplu, miezul de nuca are un pret mult mai avantajos dupa ce trec sarbatorile de iarna, asa ca puteti cumpara o cantitate mai mare pe care o puteti folosi pentru cozonacii de Paste.
10. Evita sa cumperi sub impulsul momentului
Cu siguranta, acest lucru este cel mai greu pas atunci cand ne propunem sa economisim: toate produsele ni se par atractive si indispensabile si ajungem sa cumparam mult mai mult decat ne-am propus sau de cat avem nevoie. De aceea, se recomanda sa nu se mearga la cumparaturi cu stomacul gol sau dupa o zi obositoare de munca. Cand suntem infometati sau obositi, tindem sa cumparam mai multa mancare.
11. Nu evitati produsele proprii ale magazinelor
Majoritatea hipermarketurilor au si produse marca proprie, si desi ati fi tentati sa credeti ca au o calitate mai slaba decat celelalte produse, nu este deloc asa. Preturile sunt mai mici, iar voi veti economisi mai mult.
12. Pregatiti acasa sosurile si amestecurile de condimente
Nu numai ca veti economisi bani, insa veti stii cu exactitate ce ingrediente puneti in mancare, evitand ingredientele artificiale din componenta sosurilor din comert.
13. Folositi resturile preparatelor
Dupa cum spuneam, din friptura de la cina se poate pregati o salata gustoasa pentru pranzul de a doua zi. Din painea veche puteti pregati diferite budinci dulci sau aperitive, iar din resturile de blat puteti pregati cele mai gustoase cakepops. Nu trebuie decat sa faceti apel la imaginatie pentru a gasi o alta intrebuintare resturilor de mancare.
14. Planteaza-ti propriile legume si fructe
Daca aveti posibilitatea, cel mai bun mod de a economisi este sa aveti propria productie de legume si fructe. Cel mai bine este sa cultivati exact alimentele pe care le consumati, pentru a nu pierde timp si energie pentru niste legume sau fructe pe care nu le veti folosi.
15. Gateste folosind alimentele uitate in frigider/ congelator/ dulap
Desemneaza o seara din cursul saptamanii in care sa gatesti folosindu-te doar de alimentele pe care le ai deja la indemana. Poti pregati diferite tocanite, paste sau chiar pizza cu legumele, sosurile sau fripturile "uitate" in frigider.
Comentarii