Orezul este un ingredient folosit foarte mult in bucataria internationala. Pentru ca exista foarte multe feluri de a prepara orezul, ne-am gandit sa va oferim cinci retete simple, dar sofisticate, de preparare a mancarurilor cu orez. Fie ca folositi orezul ca garnitura, fie ca il mancati asa cum este, in mod sigur va veti bucura de acest aliment echilibrat din punct de vedere nutritional.

Incepem periplul gastronomic cu o reteta de orez in stil indian, continuam cu retete inedite de orez cu alune, stafide sau lime. Apoi poposim pe meleaguri italiene cu un delicios risotto, ca sa incheiem cu un desert savuros si simplu de preparat.
 

Orez in stil indian

Ingrediente
:
•    1 ceasca si jumatate de orez basmati
•    2 linguri de ulei vegetal
•    1 baton de scortisoara
•    2 pastai de cardamon verde
•    2 cuisoare
•    1 lingura de seminte de chimen
•    1 lingurita de sare (sau dupa gust)
•    2 cani si jumatate de apa
•    1 ceapa mica, taiata marunt

Preparare:
1.    Puneti orezul intr-un bol cu apa, astfel incat sa fie acoperit in intregime si lasati sa se inmoaie pentru 20 de minute.
2.    Incalziti uleiul intr-o tigaie mare, la foc mediu. Adaugati batonul de scortisoara, cardamonul, cuisoarele si semintele de chimen. Prajiti pentru 1 minut, apoi adaugati ceapa. Sotati ceapa pana devine aurie, pentru 5-10 minute. Scurgeti apa din orez si amestecati cu ingredinetele din tigaie. Prajiti pentru cateva minute pana se prajeste usor. Adaugati sare si apa in tigaie si fierbeti pana ce apa se aobsoarbe. Luati de pe foc, acoperiti tigaia si lasati pentru cateva minute. Inainte de servire amestecati putin cu furculita inainte de servire.

Pilaf cu alune si stafide

Ingrediente:
•    ¼ ceasca de margarina
•    1 ceasca si jumatate de orez alb cu bob lung (negatit)
•    1 ceapa tocata marunt
•    1 ceasca de cubulete de morcov
•    1 ceasca de stafide
•    3 cesti de supa de pui
•    ¾ de ceasca de orez salbatic (negatit)
•    2 cesti de mazare congelata
•    120 de grame de ardei gras rosu
•    1 ceasca de alune cajou (sau arahide)
•    1 lingurita de sare
•    piper (dupa gust)

Preparare:

1.    Topiti margarina intr-o tigaie mare, la foc mediu. Sotati orezul cu bob lung, ceapa, morcovul si stafidele pentru 3-5 minute, pana ce se inmoaie ceapa. Apoi turnati supa de pui si fierbeti. Reduceti focul, acoperiti tigaia si fierbeti la foc mic pentru 20-25 de minute.
2.    Intre timp, intr-o alta tigaie, fierbeti o cana si jumatate de apa cu sare. Adaugati orezul salbatic, reduceti focul, acoperiti si lasati la foc mic pentru 45 de minute. Scurgeti orezul de apa si puneti-l deoparte.
3.    Atunci cand amestecul de orez cu stafide este gata (cand orezul este fiert), adaugati orezul salbatic deja gatit, mazarea, ardeiul, alunele cajou si incalziti cu totul.

Orez cu pui si lime

Ingrediente:
Pentru marinata de pui
•    1 lingura de ulei de masline
•    1 lingurita de usturoi pisat
•    1 lingurita de busuioc uscat
•    sare dupa gust
•    o jumatate de lingurita de piper negru
•    1 jumatate de piept de pui dezosat (aprox. 120 de grame) - taiat bucatele
Pentru orez
•    2 linguri de ulei de masline
•    2 linguri de usturoi pisat
•    1 ceapa taiata
•    2 ardei iuti, taiati cu tot cu seminte
•    2 rosii - decojite, cu seminte si taiate
•    sare dupa gust
•    1 lingurita de sofran
•    1 ceasca de orez nefiert
•    sucul de la 1 lime
•    2 foi de dafin
•    1 ceasca de supa de pui
•    1 ceasca si jumatate de apa
•    3 linguri de coriandru maruntit (proaspat)

Preparare:
1.    Amestecati uleiul de masline, usturoiul, busuiocul, sarea si ardeiul iute intr-un bol mic. Puneti carnea de pui in marinata si lasati la frigider peste noapte.
2.    Incalziti o lingura de ulei intr-o tigaie mica, la foc mediu, gatiti puiul si puneti deoparte. Incalziti restul de ulei de masline (o lingura) si prajiti usturoiul si ceapa pana devin trranslucide. Adaugati ardeii iuti, rosiile taiate, sarea si sofranul; lasati pe foc pentru 2 minute pentru a se inmuia rosia. Apoi adaugati orezul, amestecand cu ingredientele din tigaie. Puneti jumatate din sucul de lamaie, frunzele de dafin, supa de pui si apa, plus puiul gatit. Aduceti la punctul de fierbere si lasati sa fiarba la foc mic pentru 25 de minute, amestecand din cand in cand pana ce orezul s-a fiert. Luati de pe foc, scoateti foile de dafin; adaugati restul de suc de lime si coriandrul.

Risotto alla Milanese (orez in stil italian)

Ingrediente:
•    1 ceasca si 3 sferturi de orez pentru risotto (cu bob scurt)
•    1/2 de ceasca de unt fara sare
•    1 ceasca si jumatate de supa de vita
•    3 lingurite de maduva de vita
•    1 ceapa, taiata subtire
•    1 lingurita de pudra de sofran
•    2 sferturi de ceasca de vin alb sec
•    sare (dupa gust)
•    1 ceasca si jumatate de Parmesan (sau poate fi inlocuit cu cascaval)

Preparare:
1.    Topiti la foc mic jumatate din unt intr-o tigaie de merime medie. Adaugati ceapa si maduva de vita si prajiti la foc mic pentru 10 minute. Atunci cand ceapa se inmoaie, indepartati ceapa si maduva de vita din tigaie si puneti deoparte.
2.    Sotati orezul in tigaie la foc mediu pentru 5-7 minute sau pana se prajeste usor. Amestecati constant pentru ca orezul sa nu se lipeasca sau sa se arda. Adaugati un polonic de supa de vita si continuati sa amestecati pana ce supa este absorbita, mai adaugati supa de vita si continuati sa amestecati, adaugati si vinul alb in aceeasi maniera, pana ce orezul este aproape “al dente”. Puneti sofranul, restul de unt si trei sferturi din Parmesan. Opriti focul, acoperiti si lasati pentru 5 minute. 
3.    Se serveste cu friptura de vita sau simplu, cu restul de Parmesan presarat peste orez, dupa gustul fiecaruia. 

Budinca cremoasa cu orez

Ingrediente:
•    3 sferturi de cesti de orez alb, negatit
•    2 cesti de lapte
•    o treime de ceasca de zahar
•    un varf de lingurita de sare
•    1 ou batut 
•    2/3 de ceasca de stafide
•    1 lingura de unt
•    1 zahar vanilinat

Preparare:
1.    Intr-o tigaie medie, fierbeti o cana si jumatate de apa. Adaugati orez si mestecati. Dati focul mai incet, acoperiti si fierbeti la foc mic pentru 20 de minute. 
2.    Intr-o alta tigaie, combinati 1 cana si jumatate de orez gatit, 1 cana si jumatate de lapte, zahar si sare. Gatiti la foc mediu pana devine gros si cremos, intre 15 si 20 de minute. Adaugati restul de lapte (o jumatate de cana), oul batut si stafidele. Mai lasati pe foc pentru inca 2 minute, amestecand constant. Luati de pe foc si adaugati vanilia si untul. Serviti cat este calda.

Nu ne ramane decat sa va uram spor la gatit si pofta buna!


  • 21 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 15 mai 2010

    Am pregatit " Budinca cremoasa cu orez" e o bunatate !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 24 martie 2010

    In retetele de post orezul ocupa un loc de frunte.

  • Ramona A

    Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 23 martie 2010

    sunt fan orez!f.tentante retetele!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 19 martie 2010

    Am pregatit "orez cu pui si lime",e super !

  • Fara foto

    ileana, 13 martie 2010

    foarte tare.......am sa le incerc pe toate ;)

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 11 martie 2010

    Un articol foarte bun,felicitari.Orezul este un aliment foarte sanatos,mai ales daca stii sa-l prepari cu multe condimente.

  • Fara foto

    Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 24 februarie 2010

    Desi nu sunt o fana a orezului,budinca cremoasa cu orez ma tenteaza!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 februarie 2010

    Am pregatit si eu budinca cremoasa cu orez ,e super !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 februarie 2010

    Toate retetele sint deosebite.

  • Fara foto

    Neumayer Maria, 18 februarie 2010

    Foarte interesanta reteta ,, Risotto alla Milanese". Chiar azi o voi incerca, dar il voi pregati cu salau si salata verde sa vad daca se asorteaza. Cred ca daaaa!

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 17 februarie 2010

    Foarte bune retetele.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 14 februarie 2010

    Interesante retete.Felicitari.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 12 februarie 2010

    Orezul este foarte bun atit la diverse preparate cu sau fara carne cit si la deserturi.Mie imi place sa-l pregatesc cit mai dietetic.Interesant articolul!

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 12 februarie 2010

    Interesant articolul tau Anca....multumim frumos pentru retetele tentante. Cu siguranta am sa le testez, pe rand, bineinteles. ( eu mestec ceea ce am in gura si...amestec ceea ce am in cratita. Nu e corect ?)

  • Fara foto

    Anca, 12 februarie 2010

    Pentru Ela: Desigur, "a mesteca" este verb sinonim cu "a mesteca" conform DEX. Daca la acest aspect va referiti.

  • Fara foto

    ela, 12 februarie 2010

    1. Intr-o tigaie medie, fierbeti o cana si jumatate de apa. Adaugati orez si mestecati. "MESTECATI?!?!?!"

  • Fara foto

    Anca, 12 februarie 2010

    Pentru Verona: Multumim pentru comentariu. Aveti dreptate. Se strecurase o mica eroare. Este vorba despre 1/2 ceasca de unt fara sare. Acum am remediat. Multumim.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 12 februarie 2010

    Sunt interesante retetele.

  • Fara foto

    Verona, 12 februarie 2010

    Nu am inteles la risotto alla milanese ce legatura are 1/2 ceasca orez fara sare

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 12 februarie 2010

    MULTUMIM PENTRU ARTICOL. RETETELE SUNT PERFECTE PENTRU POSTUL CARE TOCMAI INCEPE

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 11 februarie 2010

    Imi place tare mult orezul,iar retetele postate sunt binevenite...