In timpul postului ne intrebam adesea ce deserturi sa preparam. Fructele si ciocolata neagra nu sunt intotdeauna suficiente pentru apetitul nostru. De aceea va propunem sapte retete usor de preparat, sanatoase si delicioase, cate un desert pentru fiecare zi a saptamanii.

Incepem cu o reteta de negresa de post, continuam cu briose cu mere, budinca cu banane si ciocolata, mere caramelizate, gogosele mexicane, pentru ca mai apoi sa ne delectam cu un serbet de ananas si portocala, simplu de preparat si foarte gustos. In incheiere, va propunem o reteta mai iesita din comun, insa absolut delicioasa: prajitura cu morcovi.

Negresa de post

Ingrediente
¾ ceasca de pudra de cacao
2/3 ceasca de ulei
¼ ceasca de apa
1 ceasca de zahar
¾ ceasca de lapte de soia
1 lingurita de vanilie sau un plic de zahat vanilat
1 ceasca de faina
1 lingurita de praf de copt
optional - se pot adauga si alune sau nuci.

Mod de preparare
Preincalziti cuptorul la 175 de grade C. Ungeti cu ulei sau margarina o tava de 22 x 32 cm.
Amestecati pudra de cacao, uleiul vegetal si apa intr-un bol. Puneti zaharul in amestec, apoi laptele de soia si vanilia si amestecati. Adaugati faina si praful de copt, continuati sa amestecati pana ce devine o pasta fina.
Coaceti in cuptorul preincalzit pentru 35 de minute, pana ce prinde o crusta si pana ce marginile incep sa se intareasca.

Briose cu mere


Ingrediente

1 ceasca si un sfert de fulgi de cereale (fulgi de porumb sau fulgi de cereale integrale)
1 ceasca si un sfert de faina
1/3 ceasca de zahar brun sau alb
1 lingurita de scortisoara macinata
1 lingura de praf de copt
1 ceasca si un sfert de suc de mere
¼ ceasca de margarina topita
1 pliculet de zahar vanilat
1 mar - decojit, curarat de seminte si taiat bucati

Mod de preparare

Preincalziti cuptorul la 190 de grade C. Ungeti cu ulei sau margarina formele de briose. 
Intr-un bol, amestecati fulgii de cereale, faina, zaharul, scortisoara si praful de copt. Amestecati si adaugati sucul de mar, margarina topita, vanilia si bucatile de mar. Puneti amestecul in formele pentru briose.
Coaceti la 190 de grade C pentru 25-30 de minute.

Budinca cu banane si cacao


Ingrediente
1 banana, taiata bucati
300 de grame de tofu
¼ ceasca de zahar pudra
5 linguri de pudra de cacao
3 linguri de lapte de soia
1 praf de scortisoara macinata

Mod de preparare
Puneti banana, tofu, zaharul, pudra de cacao, laptele de soia si scortisoara intr-un blender, pana ce obtineti un piure, o pasta fina. Puneti in boluri individuale de servit si lasati la frigider pentru 1 ora inainte de servire.

Mere caramelizate cu scortisoara

Ingrediente

2 cesti de apa (aprox. 250 ml X2)
2 cesti de zahar (apox 227g x2)
3-4 linguri de scortisoara
6 mere acrisoare medii - decojite, curatate de miez si taiate pe jumatate
Menta proaspata

Mod de preparare

Intr-o cratita sau oala mare, la foc mediu, puneti apa, zaharul si scortisoara la fiert, amestecand constant pana ce zaharul se dizolva. Reduceti focul si adaugati cu grija jumatatile de mere. Lasati sa se gateasca, fara sa acoperiti cratita, pentru 8 minute.
Cu o lingura, transferati merele intr-o farfurie pentru servit si turnati sirop peste. Desertul se poate servi cald sau rece. Se poate decora cu menta.

Gogosele mexicane


Ingrediente

1 ceasca de apa
2 ½ linguri de zahar alb
½ lingurita de sare
2 linguri de ulei
1 ceasca de faina
ulei pentru prajit
½ ceasca de zahar alb (sau dupa gust)
1 lingurita de scortisoara

Mod de preparare

Intr-o tigaie mica, pusa la foc mediu, combinati apa, 2 linguri si jumatate de zahar, sare si 2 linguri de ulei. Fierbeti amestecul si luati de pe foc. Adaugati faina pana ce amestecul formeaza o bila de coca.
Incingeti ulei pentru prajit, sa fie suficient ulei astfel incat sa acopere gogoselele. Puneti aluatul intr-o punga de paste sau in masina de tocat si scoateti fasii lungi de coca. Prajiti pana ce devin aurii si scurgeti surplusul de ulei pe servetele.
Combinati ½ de ceasca de zahar si scortisoara. Dati gogosile prin acest amestec.

Serbet de ananas si portocale

Ingrediente
½ ceasca de apa
½ ceasca de zahar
2 cesti de suc de portocale
1 lingura de suc de lamaie
1 conserva de compot de ananas (bucati de ananas)
2 lingurite de coaja de portocale

Mod de preparare
Intr-o cratita medie, puneti apa si zaharul si fierbeti la foc mediu pana ce zaharul se dizolva.
Intr-un blender, pasati ananasul cu tot cu siropul din conserva pana ce devine o crema fina. Transferati intr-un vas de metal si adaugati siropul, sucul de lamaie si sucul de portocala, plus coaja de lamaie. Puneti in congelator pana se intareste putin, dar sa nu fie inghetat total.
Procesati inca o data amestecul in blender sau cu mixerul de mana pana ce devine foarte fin. Puneti amestecul in congelator pana ce devine ferm, pentru inca 2 ore.

Prajitura cu morcovi


Ingrediente

2 cesti de faina integrala
1 lingura si jumatate de scortisoara macinata
1 lingura de cuisoare macinate
4 lingurite de bicarbonat de sodiu
½ lingurita de sare
1 ceasca si jumatate de apa calda
¼ ceasca de seminte de in
2 cesti de zahar alb sau brun
4 lingurite de vanilie (sau 4 pliculete de zahar vanilat)
¾ ceasca de coacaze uscate sau stafide (optional)
6 morcovi, dati prin razatoare
½ ceasca de migdale (optional)

Mod de preparare

Preincalziti cuptorul la 175 de grade C. Ungeti cu ulei sau margarina o tava de 22 x 32 cm sau o forma de prajitura. Amestecati intr-un castron faina integrala, scortisoara, cuisoarele macinate, bicarbonatul de sodiu si sarea pana ce se omogenizeaza; puneti deoparte.
Puneti apa calda intr-un bol si presarati semintele de in. Amestecati un minut pana ce semintele de in incep sa absoarba apa si amestecul se ingroasa usor. Adaugati zaharul si vanilia pana ce se dizolva, apoi puneti coacazele uscate, morcovii si migdalele. Adaugati amestecul cu faina preparat mai devreme, dupa aceea puneti in tava deja pregatita.
Coaceti in cuptorul preincalzit, incercati cu o scobitoare si, daca scobitoarea scoasa din aluat este curata, inseamna ca este gata. Lasati in tava sa se raceasca pentru 10 minute si apoi scoateti prajitura din tava.

Va recomandam si sectiunea noastra cu peste 900 de retete de post!

  • 30 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Petronela Damian, 01 aprilie 2014

    SUPER

  • Fara foto

    kok miori, 25 noiembrie 2013

    Bune retete mai ales ptr cei vegetarieni care nu mananca oua.

  • Fara foto

    Dumitru Bobocel, 25 noiembrie 2013

    FFF UTILE !!!

  • cris

    cris (Maestru bucatar) , 18 martie 2013

    Pentru Gabriela : In general nu conteaza dimensiunea cestii; aceasta depinde foarte mult si de dimensiunile tavii. Insa regula de baza la toate retetele ale caror ingrediente sunt masurate in cesti, cani, pahare, etc., este ca toate se masoara cu acelasi tip de recipient, pentru a se pastra proportiile .

  • Fara foto

    GABRIELA (Bucatar) , 16 martie 2013

    Buna ziua, as dori sa stiu in legatura cu retetele de prajituri de post pt cine le-a scris ce inseamna ceasca, ce cantitate are ceasca, este o cescuta de cafea sau este mai mare si cit anume? Va multumesc anticipat .

  • biutz@

    biutz@ (Bucatar sef) , 01 decembrie 2012

    si eu le voi incerca...in ordine, vor trebui sa stea la rand...:))...si voi tine cont si de anumite comentarii -recomandari...

  • Catalina

    Catalina (Chef de cuisine) , 18 aprilie 2011

    Delicioase toate. Claudia si eu folosesc praful de copt nestins la prajituri (nu la toate) si imi iese mereu... NU mi s-a intamplat sa nu creasca prajitura...

  • Fara foto

    doina irimia,Doina I., (Bucatar sef) , 15 aprilie 2011

    nemaipomenite toate retetele

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 15 mai 2010

    Toate retetele sunt grozave.

  • Claudia

    Claudia (Bucatar) , 02 aprilie 2010

    Cum se adauga praful de copt? Nu trebuie "stins" cu zeama de lamaie? Din reteta de negresa rezulta ca se pune o data cu faina. Am observat ca nu "funcioneaza" intotdeauna - adica nu creste aluatul intotdeauna cu praful de copt. Care ar fi secretul?

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 26 martie 2010

    Am pregatit negresa de post,e super!

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 24 martie 2010

    Negresa de post am facut si eu,cu nuca pisata.A iesit o bunatate.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 19 martie 2010

    Merita incercate toate .

  • Fara foto

    Dana, 14 martie 2010

    Domnule Gogu Ion,este adevarat ca serbetul este departe de serbet deoarece reteta este de SORBET,care este o unghetata din sirop de fructe,spre deosebire de serbet care este o "pasta" din zahar cu diverse arome:vanilie, cacao,zmeura...

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 13 martie 2010

    Cred ca toate sunt delicioase,dar eu as opta ptr. prajitura cu morcov.Am o reteta de acest fel,dar e mai simpla.

  • Epure Mariana

    Epure Mariana (Chef de cuisine) , 11 martie 2010

    super articol, mie mi-ar fi placut si niste poze la retete dar lasa ca facem noi si postam:) eu aleg s afac gogoselele mexicane, mi se par cele mai simple!

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 10 martie 2010

    Interesante retetele si binevenite!

  • jsabrina

    jsabrina (Chef de cuisine) , 10 martie 2010

    Negresa imi face cu ochiul, desi nu sunt innebunita dupa dulciuri... Felicitari pentru articol.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 09 martie 2010

    Sunt foarte bine venite aceste retete de post si merita incercate.Felicitari pentru articol.

  • Fara foto

    uta, 08 martie 2010

    super negresa si celelalte sunt delicioase sa fie cit mai multe retete de post le mai putem spune retete de criza

  • joly-gina

    joly-gina (Chef de cuisine) , 08 martie 2010

    foarte bune toate retetele mai ales in perioada aceasta de post , multumim pentru acest articol foarte bune si de retinut

  • Fara foto

    lily, 06 martie 2010

    Aceste delicioase prajiturele ar fi tocmai bune pentru impartit la cei nevoiasi in sambetele din acest post... mancam si noi din ele dar nu trebuie sa ne infruptam... :-) altfel ce post mai tinem?

  • Fara foto

    Sonia, 06 martie 2010

    Un link care va ajuta sa transformati diverse unitati de masura: http://www.exploratorium.edu/cooking/convert/measurements.html

  • Fara foto

    budulu, 06 martie 2010

    Doamne ajuta.Multumim din suflet pt retete.Sunt super adevarate....

  • Fara foto

    Gogu Ion, 06 martie 2010

    Serbetul este departe de serbet...Si ar mai fi cateva de comentat, dar, se pare ca sunt retete ptr..luat ochii, deci tac, intru in joc.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 05 martie 2010

    Idei bune de luat in seama si urmat!

  • Fara foto

    ciociosan, 05 martie 2010

    La reteta de mere caramelizate cred ca 2 cesti de apa nu e egal cu 2 cups de apa si 2 cesti de zahar nu e egal cu 2 cups de zahat de ex. 1 cup apa =250 ml apa o ceasca poate avea 200 sau 250 ml apa 1 cup zahar =200 gr zahar( pe cantar)=una ceasca cu zahar dar nu plina...lipseste din ea 2 degete ca sa fie plina pana sus( ceasca are300 ml daca este plina...sau 250ml daca lipseste din ea lichidul cam de un deget) Deci nu e chiar asa usor sa dai cantitati aproximative...cand se transforma din cups in grame trebuie fiecare ingredient masurat, respectiv cantarit , altfel nu iese prajitura cum trebuie

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 05 martie 2010

    Toate retetele sunt interesante si merita incercate...

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 05 martie 2010

    Minunate retete. Incepand de azi, le testez in ordine.

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 04 martie 2010

    Toate cele sapte retete sunt foarte bune! Mai am timp sa le incerc.