1. Da-i o noua aroma
Dupa un timp, vinul capata un gust neplacut si nu mai poate fi baut; asta nu inseamna insa ca trebuie sa il aruncam. Pune vinul putin pe foc si adauga-i condimentele tale preferate! Astfel, ii vei da un nou gust. Depoziteaza-l in frigider pentru a-l avea mereu la indemana atunci cand ai nevoie de vin pentru gatit, in loc sa desfaci o alta sticla.
2. Pentru preparate inabusite
Tehnica de baza a inabusitului consta in rumenirea unei bucati de carne, apoi cufundarea sa in lichid pana la jumatate. Acoperiti si gatiti timp de cateva ore la temperatura scazuta. Adaugati vin, usturoi si ceapa. Rezultatul? O friptura extrem de aromata!
3. Marinarea fructelor uscate
Exista anumite tipuri de fructe uscate ce se pot marina fara probleme in vin: stafidele, prunele si smochinele. Nu trebuie decat sa adaugi o mana de fructe uscate intr-un borcan, sa torni vin peste ele si sa pui capacul.
Datorita continutului sau de alcool, vinul nu ingheata in stare solida. Poti adauga putin sirop de agave sau de artar, putin piure de fructe peste vin si sa pui amestecul intr-un recipient cu inchidere entans. Se da la congelator pentru o ora. Dupa jumatate de ora, se scoate recipientul si se formeaza,cu ajutorul unei furculite, mici granule inghetate.
Din vinul ramas se poate pregati otet de casa, reteta fiind mult mai simta decat crezi. Nu ai nevoie decat de un borcan, niste tifon si cateva bacterii specifice. Majoritatea vinurilor contin insa o cantitate prea mare de alcool pentru a fi transformate in otet, asa ca nu uitati sa verificati procentajul de alcool si, la nevoie, sa diluati vinul cu apa.
Pentru vinul caruia nu i s-a deteriorat inca gustul, cea mai buna solutie este sa facem un sprit. Amesteca vinul cu fructe de padure bine coapte, apa minerala si un strop de lichior. Adauga gheata si savureaza!
De ce sa folosesti apa in pregatirea sosurilor cand poti folosi vin? Vinul va da o aroma intensa mancarurilor voastre si va face carnea mai frageda. In plus, nu trebuie sa iti faci griji in privinta alcoolului continut, caci alcoolul se evapora cand gatim cu vin.
Comentarii